Igor Vidmar

Pogovarjam se po telefonu z Igorjem Vidmarjem, če bo zrihtal kaj vstopnic za koncert Pink Floydov na Dunaju, daj stari, ne seri, kaj si tako škrt, ti bom naredil dobro reklamo na Videošponu… Igorja sem spoznal na Radiu Študent leta 1980, ko sem tam pričel delati kot vajenec za tonskega tehnika. Bili so to časi nove glasbe, in Vidmar je bil prvi in najgorečnejši zagovornik in ideolog punka. Njegova Rock Fronta ob nedeljah zvečer je bila ena najbolj poslušanih oddaj na Študentu.

Tonski tehniki pa so ga mrzili iz dna duše. Pred punkom je bilo delati na radiu za mešalno mizo prav preprosto, če je bila plošča velika (LP), si jo vrtel na 33.3 obratih, če je bila singlica, pa na 45. In singlice so imele veliko luknjo na sredini, velike plošče pa majhno (in če imam dober da, sem si še zdaj sposoben razbijati glavo ob vprašanju: Zakaj neki dve različni luknji? Zakaj???…) Danes seveda skoraj nihče več ne ve, kaj je singlica in kaj LP, danes butneš noter CD in špila. No, Vidmar pa je na Rock Fronto nosil sveže plošče nove muzike iz Anglije, ki so bile totalka utrgane – male plošče z majhno luknjo, pa velike plošče na petinštirideset obratov, pa male plošče brez oznake, katera je stran A in stran B, pa male plošče na 45 obratov… Skratka, kaos! In Igor tudi ni bil znan po tem, da bi svojo oddajo vnaprej prav natančno pripravil, včasih je kar med oddajo improviziral in dajal navodila tehniku.

Zato se ne smete čuditi, če sem se vedno rad javil za vajenca ob nedeljah zvečer, in samo čakal, kdaj bo tehnik spet po nesreči zavrtel kakšen napačen komad ali pa pravi komad na napačnih obratih. Ker je takrat Vidmar tako znorel, da so se tresle stene. Enkrat je v besu snel slušalke z glave in jih zalučal v steno, da je v studijski mizici ostal samo konektor, nek drugi tehnik pa je prisegal, da ga je nekoč na lastne oči videl pred mikrofonom skočiti skrčko meter in dvajset visoko. Da o tuljenju in zmerjanju niti ne govorim. Stvari pa so bile še bolj zanimive, ko je Igor vrtel iste plošče v petkovi oddaji Pasje vročih trinajst, kjer je tehniku izročil na list nalepljen izrezek iz Mladine, kjer je bila lestvica objavljena, ob robu pa na roko nakracane opombe, na kateri plošči je kateri komad. Tehniki so dobivali ošpice. In bilo jih je malo, ki so upali delati z njim.

-Jonas

  • Share/Bookmark