Brez zavor

Ko me je jeseni 1996 Petar Radovič povabil na Pop TV, sem takoj rekel ja.

Z oddajo nisem bil nikoli zadovoljen. Premalo denarja in premalo ekipe. Neprimerna dvorana, grozljivo slab zvok (kako naj gledalci v studiu poskrbijo za sproščeno vzdušje, če pa ne slišijo, kaj se na odru pogovarjajo…), poglejinzadeni plastikfantastik scenografija, nobene kostumografije v skečih, nobene prave komedijantske ekipe, nobenega pravega uredništva… Ko gledam nazaj mi je jasno, da smo se preprosto premalo potrudili. Ideje so že bile, a prepovršno izvedene. In premalo jih je bilo.

Vseeno, lepo je bilo delati in si zmišljevati neumnosti. Še posebej kasneje, ko smo se preselili v manjši studio. Takrat smo se na Pop TV res fino zabavali in zajebavali. Bil je hec. Nekaj se je dogajalo.

Ampak poskusna oddaja (ki smo jo potem premontirali in predvajali kot prvo) je bila pa katastrofalno za en kurec. Še danes sem prepričan, da je prišla na male ekrane samo zaradi dveh odlično napisanih skečev Marka Pokorna, ki sta rešila splošni vtis, vse ostalo je šlo v pilotu narobe kot se le da. Tule je eden:

http://video.google.com/videoplay?docid=6844388971690148645

Pogrešam tiste čase.

-Jonas

 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. Miroslav Beranič, - 19.7.04 | 03:24

  Najprej bi rad pohvalil vaš trud, za te zapiske, saj so prav posrečeno napisani! Končno nekaj zanimivega, smešnega in nasplošno … dobrega na internetu.

  Glede oddaje Brez zavor, ne bi bil tako kritičen… Res je tudi, da nisem bil v živo na nobeni oddaji, tako da ne vem kako je bilo z zvokom, prav tako je bila mogoče scenografija v stilu poglejinzadeni plastikfantastik. Pa to ni bilo pomembno… tega se v bistvu sploh ne spomnim kaj dost, vem da je bil oder in potem kr nekaj… pa dobro. Tisto kar je zaznamovalo to oddajo, ste bili tako al tako vi Jonas. S tem pa tudi mislim na te skeče, kot je ta posnetek… vem da smo se tem skečem smejali še dolgo po oddaji … se spomnim, da so bili tudi profesorji (na srednji šoli) bolj ali manj vsi podmazani z vašimi štosi, skeči… ravno ta x-perdyzer smo pred kakim tednom dni nazadnje obudili z kolegi, ker se še vedno delamo norca z teh TV-SHOP stvari in se še vedno spomnimo na ta orginalen pripomoček hujšanja. :)). Skratka, da ne bom sedaj predolg in… oddaja Brez zavor, kasneje Brez zapor, je bila oddaja, ki ni imela konkurence v slovenskem medijskem prostoru in je na žalost tudi nima in misim, oz. se bojim, da je tudi ne bo imela, ker razlog za takšno uspešnost je bil voditelj, torej vi Jonas. Škoda, da so minili ti časi. Nekakšno nadaljevanje, recimo temu tako, je bila oddaja Lepo je biti milijonar, ki sem jo gledal samo zaradi vas, ker sem se nasmejal, večkrat tudi do solz in je bila pravo olajšanje, oddih po bednem dnevu. Škoda, da ste se tako umaknili, … današnji miljonar … pa dobro, ne narobe razumet … samo to ni to. Ta Romih mi gre včasih že prav na živce, ko nekaj naklada… saj drugače, pa je mogoče čisto ok. Spremljal sem vas že, ko ste bili na RTV SLO — ne me sedaj držat za besedo, ne vem kako bilo oddaji ime, že dolgo nazaj, pa sem takrat še bil pubalin… spomnim se, da ste sedeli na visokem stolu, z majhno mizico … ponavadi usnjeno jakno :) in tako … poker in biljard… vedno ste bili moj idol, kralj, … škoda da vas ni več za videt, res.

  kaj naj rečem, ni več to to .. današnja televizija, sploh pa ne POP-TV, ko imaš 10 ur dnevno te (bedne) limonade in nič drugega. beden program.

  tudi tisto oddajo sem gledal, polnočni klub in sem se tudi v tej oddaji večkrat nasmejal. In se strinjam, da je današnja tv komika na psu… hribar, v nedeljskem popoldnevu nekaj glumi… samo je na čase bil že prav beden in ga nisem moral gledat… drugače, pa je prav zabaven… pa da še tukaj omenim Mario… hehhe, ko ne vem kaj bi rekel, ko je tak tip človeka, ko ga sploh ne moram videt, ko nekaj glumi in budalo igra v teh njegovih oddajah, ko ga še moji starši ne morajo več gledat… ne vem, kaj mu je.

  Oddaja Brez zavor, Brez zapor je bila z svojim voditeljem, edina oddaja in edina oseba, ki se je bom spomnil kot humoristična in pozitivna oddaja na slovenski medijski sceni. tukaj bi še lahko dodal Lepo je biti milijonar, a je tam bil drugačen pristop in drugačen način humorja…

  lep pozdrav, veliko uspeha in na nove dogodivščine,

  • Miro
 2. Jure, - 19.7.04 | 03:46

  Tudi meni se ni zdela oddaja prav nič “švoh”. Za slovenske razmere prav odlična, še posebej če primerjaš s čim drugim, kar se vrti na televiziji.

  Bi te pa rad nekaj vprašal Jonas. Ko že ravno komentiraš svoje oddaje. Kakšen je komentar oddaje, ki si jo posnel zelo dolgo časa nazaj. Mislim, da se je imenovala “Klovni so bolni” in v njej je nastopal še nekdo, ki se ga trenutno ne spomnim. Meni se je zdela oddaja zalo “sick”, sploh ker je bila namenjena le za otroke. Spomnim se, da sem bil takrat po Živ-Žav-u popolnoma prestrašen zaradi te oddaje. Zanima me, kje in kako ste dobili navdih za tako oddajo.

  Da ne bo pomote, oddaje sploh ne kritiziram. Danes, ko sem že starejši, bi si jo z veseljem ogledal še enkrat :)

  LP, Jure

 3. joc, - 21.7.04 | 02:12

  Ja, naš Jonas je res štosn, on in Tof sta naša najboljša humorista in po moje sta Stojan Auer in Ž Jonas tanajtavečje zvezde u mediih. Takim se lohka oprosti, če ne plačajo davka (kdo ga pa prostovoljno), če katero semtertja zgarbajo (ene si prav zaslužijo) in če majo radi zlo zlo mlade punce (sej mamo vsi radi mlade in dons tok hitr duzurijo, da te praune meje niso jasne). A smo al nismo.

 4. Lena, - 21.7.04 | 03:55

  Se mi zdi, da kar vsi pogrešamo tiste čase. Tepci so takrat premogli vsaj malo samokontrole oziroma sramu in se niso pojavljali kar povsod.. pa se je zato lažje zgodilo kaj normalnega. Pravzaprav se sploh ne spomnim, kdaj sem se nazadnje čemurkoli na televiziji res narežala. Žnidaršič je bil svetla izjema, ampak kaj, ko so slovenske dušice tako hitro užaljene, če jim kdo v ksiht pove kar si misli. Eto, upam, da boš kmalu spet dobil kakšno ponudbo, ki ji boš z veseljem takoj rekal ja. Da boš manj pogrešal stare čase, pa še mi bomo imeli kaj od tega. Lena

 5. Bedanc, - 22.7.04 | 01:44

  Jao, če je Tof eden naših najboljših humoristov, potem je Jani Pavec naš najkvalitetnejši glasbenik.

 6. jasnovidec, - 22.7.04 | 10:37

  Mislim, da je tukaj priložnost za kakšno televizijo, saj mi Jonas deluje, da bi rad še kakšen tovrsten izziv…

 7. joc, - 23.7.04 | 05:05

  kaga zdej kritizirate Tofa, k je biu u špici ste pa usi scal ud smeha in ga tok pu rokah nusil k dons Žnidaršiča. Uba sta solidna humorista, usak za svojo generacijo, ubema skupi pa ne nese dle k du sluvenske meje. Kdor je džek nej bo neki u svetovnm, al pa vsaj evropskem merilu, ali pa vsaj kdo u bivši jugi nej ve za njega. Nuben ne ve za Žnidaršiča niti za Tofa. Niti za Jana Slabotnjaka al kaj je že.

 8. Tina, - 24.7.04 | 01:30

  I agree with Liza :P

 9. Gape, - 24.7.04 | 08:45

  mene pa zanima, če se še kje da dobit kakšno oddajo Videošpona? Jonas, a lahko to kje zrihtas? jest bi z največjim veseljem pogledal vse še enkrat.

 10. liza, - 24.7.04 | 11:33

  Hello everybody

  Takole vam povem!Jz se še vedno spominjam oddaje Brez zapor in vam povem čeprav sem bila še takrat majhna se še zdaj spomnim in prav tega skeča jz sem se tok režala ob tej oddaji!Pa še neki Slovenci predvajajo samo tuje humoristične zadeve ko nekatere večina izmed njih sploh ni smešna pa še umetni smeh za povrh!

  Jz predlagam da vi Jonas naredite oddajo podobno Brez zapor ker res rada bi se smejala pa ne tujemu humorju temveč vašemu oz. slovenskemu!

  Rada bi se spet od srca nasmejala!!!

 11. maca, - 25.7.04 | 11:06

  :)))Ja, to so bili bolj rokerski časi- take it easy varianta. Drugače sem pa bila na nekaj oddajah v studiu in kolikor se še spomnim je bilo čisto v redu, se je preveč dogajalo, da bi bilo opaziti kake manjše pomankljivosti. Sploh pa če je ideja dobra in jo igralci dobro izpeljejo ni potrebna ne vem kaka scenografija in kostumografija-samo toliko za vzorec in vtis, da je je.

 12. Dejan, - 28.7.04 | 01:26

  Ma Jonas je car. Upam, da bo kmalu kakšna nova oddaja pod njegovim vodstvom. Da se dotaknem teme naj komikov, zame je najboljši komik Jerry Seinfeld. Pri nas poskuša Kuntner neki s to stand-up komedijo, pa bi si jo prav rad enkrat ogledal, ker sem ljubitelj takšnih komedij. Priporočam ogled Seinfeldove stand-up komedije “Jerry Seinfeld: I’m Telling You for the Last Time (1998)”. http://www.7h3-f0rum.tk

 13. liza, - 1.8.04 | 01:26

  Živjo!

  Tudi jaz upam,da bo kakšna oddaja pod Jonasovo taktirko!Sicer pa strinjam se z Dejanom.Tudi jaz sem videla Seinfeldov nastop in vam povem zelo sem se smejala!Zelo dober komik je-eden boljših.Tega žal pri nas ni-no smo imeli pa ga ni več(Jonas,ko je odšel,smo izgubili najboljšega slo. komedijanta)

  lep pozdrav vsem!

  Lepo se (s)mejte

 14. jahbulon, - 10.8.04 | 09:54

  vem da presegam stroge tematske okvire teh diskusij toda za prijateljske in osebne stike iščem vse pritlikave albino hermafrodite. Javite se vsi prosim. Nujno.

 15. Lollypop, - 13.8.04 | 05:46

  JOj! Rdeča luč na semaforju? Nostalgija je vendarle nelegitimna. Ne le zato, ker ni produktivna, temveč tudi zato, ker je tako človeško nerealna. Saj vemo, da se v spominski zavesti brišejo negativna čustva in ohranjajo pozitivna. Torej, v zaznavnem spominu povečini hranimo ugodje! Dragi prijatelj, poizkusi vsaj s hrepenenjem! Da dosežeš cilj, da izpolniš odgovornost ali pa, da prevladaš nostalgijo s tem, da aktiviraš zgodovinsko sled, je potrebno preteči celotno Maratonsko polje. Howk.

  p.s.: sem ponovno prebrala Na Drini Ćuprija. Priporočam. Ej, tam je vse zapisano. Turki, Srbi, Talibani, Evropejci…komaj zdaj mi je vse jasno.

  Do snidenja!

 16. Miha, - 26.8.04 | 11:34

  Pozdravljen. Pripravljam clanek o slovenskih blogerjih za info-teh prilogo casopisa Delo. Zanima me, ce si pripravljen odgovoriti na nekaj vprasanj v zvezi s svojim blogom, da jih vkljucim v tekst. Lahko se dogovoriva po telefonu ali preko mejla. Si (kolikor sem seznanjen) edina znana javna oseba v Sloveniji, ki pise blog, zato bi bila velika izguba, ce ne bi dobil tvojih izjav. Ce si pripravljen za sodelovanje, prosim odpisi na moj email. Hvala. Miha

 17. tina, - 14.9.04 | 20:38

  jonas!!!

  zdj js nism čist vsega tle zgorej prebrala, ker se mi mudi dol z neta (wc:) pa nimam časa… tko da…mam pa za jonasa eno majceno vprašanje. jonas, a ste vi slučajno v svoji mladosti obiskoval gimnazijo Poljane? ker…sem to nekje slišala…pa me zelo zanima. …mi mamo namreč en svoj ‘cajtng’ pa smo se letos odločili, da bomo intervjuvali stare poljance in poljanke (jest sm zdej drugi letnik na polanah) pa me zanima…če ste pripravljeni sodelvat. sj drgač nism tko zlo grozna kokr se vam zdele morebiti zdi… (joj zdj pa RES morm na wc)

  lep pozdrav,

  tina

 18. Matevž, - 27.9.06 | 22:37

  Tina, se bojim, da ne bo intervjuja. Kolikor se spomnim iz svojih gimnazijskih let na Viču, je bil eden mojih predhodnikov tam prav Jonas…

 19. dinX, - 28.8.08 | 15:16

  Heh… res je… Ki so tisti časi, ko smo umirali od smeha:) Mogoče se sploh ne zavedaš, da si vplival na marsikaterega komika… Si vplival tudi na nas, ker pomoje nebi bli tak fukjeni, pa potegjeni, (drugače se pač nea morem izrazit), kot smo:) Pa še nekaj skupnega mamo, ti si začem na RŠu, mi pa na MARŠu… hehe

  Smakci in Prijatelji, 95.9 http://www.smakci.com

 20. Jure, - 24.7.11 | 12:02

  Jonas, video ne dela!!

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !