Jebeš Smarta

Zadnjič me je moj stari bemfl (a ni hec da vsak petnajst let star mercedes zgleda še vedno nobel, vsak deset let star bemfl pa kot kanta)1 spet pustil na cedilu. Porivam avto sredi Šiške proti pločniku, mimo se počasi počasi vozijo radovedne oči in bi se najraje zavlekel v predal za rokavice…

“Jutri kupim dišeč nov avto!”, si zaprmejdunam v brado in nekako skrivam obraz v suknjič, s kotičkom očesa vidim tri mulce z nosom na šipi kako cukajo fotra za rokav naj si vendar pogleda kako Jonas rine mrtvo mrcino na pločnik.

Naslednjega dne sem nabasal žepe na debelo z gotovino in šel tja na AC Intercar na Dunajski gledat Smart ForFour, cortkan avto za fijakanje po mestnih ulicah. Dekleta tam niso imela kaj dosti časa zame (se mi je zdelo) in sem se usedel nekam v kot s prospektom, ki mi ga je ena porinila v roke da me zamoti. Mrmraje v brado sem v tisto brošuro odkljukal klimo, sončno streho, usnjene sedeže, pa še tole in tole… kljukica za kljukico, skoraj vso ostalo dodatno kramo pocahnam, nemara me bo potolažilo. Hočem tole vse in naj mi punce prosim hitro izračunajo koliko pride, ker sem tečen in me tolarji žgejo v žepih in ne mislim tukaj postopati in prste vrteti. Naj vendar razumejo, spet me razjeda tisti preklet občutek krivde, da spet kupujem eno novo igračo in da ni treba riniti na vrat na nos in da ne bi bilo slabo še počakati kakšen dan ali dva in vse skupaj premisliti, bebec trmasti, kupček denarja je v igri, ti se pa obnašaš kot da si šel po kruh…

Punce se lotijo računanja in ena mi mimogrede omeni da je dobava čez kak mesec, če bo vse po sreči… Obsedim tam v kotu in se nejevoljno mislim, jaz bi se rad vozil še danes, hmpfff, grumpff, grrrr, se mi začne para nabirati v ušesih in zmeraj manj mi je vse skupaj všeč… Deset minut kasneje (pod skalpom mi tačas že vre) prinesejo predračun, pet milijončkov nanese vse skupaj. Vprašam kje je blagajna. “Tamle, lepo prosim, gospod Jonas,…Umm, a boste kar z gotovino?”

Bom, afna zmešana. Namerim se tja v kot k blagajni, kar mi korak zastane in obvisim v zraku, kot da bi kdo DVD na pavzo stisnil. Buljim v tisti račun in začutim da mi žvižga para iz ušes. Zdaj, zdaj mi bo iz lobanje izstrelilo oči kot zamašek iz steklenice penine.

“Kaj je pa tale zadnja postavka? 20.000,- tolarjev za kaj že?” prašam mirno in obvladano s prstom na papirju, ki se mi trese v roki.

“Naši administrativni stroški. Fotokopije dokumentov in to.” Gledala me je nedolžno kot Bambi, ob kakšni drugi priložnosti bi jo takoj pod pazduho odnesel domov božat.

“Aja? Adijo.”

In sem odkorakal čez vrata, kupit Toyotin Prius.

-Jonas

P.S. S Priusom sem se odpeljal istega dne. Koštal me je 7 milijončkov.

 1. Zaradi te izjave sem bil kregan na slovenskih BMW forumih. Če je pa res.
 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. brazool, - 4.5.05 | 13:00

  si popravljal tekst malo, sem bral dvakrat pa je blo mal razlike :) ma ja, administrativni stroški, skešeraš 5 mio, pa te cepjo za fotokopije 20k. 20k sit!!?? za ta dnar jim kupim CEL toner pa jim ga porinem u rit. od kje jim ta ideja? da itak ne komentiram uslužbencev v teh salonih, k se obnašajo kot da si zadn socialc. “na kakšen kredit pa boste?” namesto “kako želite plačati?” nima smisla, salonov je dost, greš pač drugam, kjer vejo kako se stvari streže.

 2. fourqeens, - 4.5.05 | 15:01

  Še dobro, da se je tako izteklo. Čemu sploh smarta?! FUJ! Glasbo te priusove spletne predstavitve pa poslušam že 20 minut, čeprav je le 10 sekundni loop. Tile Japonci znajo odlično pomirit :)

 3. madpixel, - 4.5.05 | 15:07

  Upam, da prides do Priusa v znosnem casu. Prva runda je menda posla kot tople zemlje…

  Sicer pa cestitke k izbiri. Kaj drugega si ob razpolozljivi gotovini in stopnji ozavescenosti niti ne smes privosciti.

  Toyote se pregovorno ne kvarijo, torej bo cez petnajst let se vedno izgledala solidno. Ker ni bojazni, da bi se takrat vozili na kaksno alternativo fosilni nesnagi, bos ves ta cas ambasador prihodnosti :)

 4. psha, - 4.5.05 | 19:17

  za 5 mio si rajs najames taksista …pa ga mas ce se zdilas vsaj za 70.000 km … nimas nobenih stroskov vec in preglavic … ko prides do 70.000 km ga zamenas z drugim :P , ce seveda ne zamena avta hihi ne sej ne , uglavnm smart sux

 5. Mićo Mihelič, - 5.5.05 | 18:28

  Ha, lepa poteza…

 6. seba, - 6.5.05 | 19:47

  Sočustvujem,jaz sem imel enake težave, jebeš take prodajalace, če te piči, te piči, lp

 7. Martin Mirez, - 8.5.05 | 20:56

  In kako se obnese Prius? Jaz tudi razmišljam da bi ga kupil.

 8. BigWhale, - 9.5.05 | 15:06

  Da ne bo kdo slucajno rekel, da je kupil Priusa, ker ga skrbi za okolje in Prius je hibrid. Ker potem mu bom jaz rekel, da v bistvu nima pojma kaj okolje je in kako skrbet za okolje.

  Ce bo pa rekel, da je kupil priusa, ker je fancy in zgleda cool, potem bo vsaj posten…

  Torej, Jonas, zakaj si kupil Priusa? :P

 9. CaqKa, - 9.5.05 | 19:47

  Jaz sem se že kdaj odločil, da evropskega avta niti nebi povohal kaj šele kupil. Ravno zaradi takih stvari kot je povod Jonasovega nakupa…

  Kaj češ očitno azijci več časa vložijo v razvoj kot pa evropejci.

 10. loop, - 10.5.05 | 00:54

  V Priusu izgleda Jonas kot Rade Šerbedžija!

 11. madpixel, - 11.5.05 | 18:16

  Ni dvoma, da Prius se vedno spusca svinjarijo, vendar neprimerno manj, kot bencinar istega razreda in performans. Jasno da se prestizen pleh kupuje tudi zaradi zavistnih pogledov. In ja, samo zaradi hibridnosti bi ga kupil kvecjemu kak pripadnik ortodoksne eko sekte.

  Ampak gotovo je na ta nacin bolje skrbeti za okolje, kot sploh ne skrbeti. Filozofija avtomobilov podprtih z nerazumno obilico konjev in vrtincem v tanku je itak preziveta. Mogoce je cas za tekmovanja ‘komu manj zre’? Tukaj Prius zmaga in ni treba biti eko sektas, da ti zapase se hvalti s tem.

  Mimogrede: glasba na spletni strani nima veze z japonerji. Vse skupaj je plod slovenskih glav :)

 12. mica, - 15.5.05 | 15:53

  v afriki so pa lacni. jao. jonas ti si ful srckano cuden. ;) kdaj bo kaksna nova oddaja?

 13. g, - 15.5.05 | 21:03

  Prius pusti vec packarije kot audi a6 diesel. Oglejte si kdaj top gear

 14. fourqeens, - 19.5.05 | 00:49

  loop: so pa ljudje, ki so jo izbrali Japonci, če pa ne, pa vsaj ljudje, ki so zaposlili njih, itd. V vsakem primeru so indirektno vpleteni Japonci :)P

 15. fourqeens, - 19.5.05 | 00:50

  Prejšnje sporočilo je za madpixla. Se opravičujem.

 16. popy, - 19.5.05 | 09:06

  re

 17. popy, - 19.5.05 | 09:15

  Pozdravljeni vsi! Tole, kar piše Jonas Žnidaršič se mi zdi rahlo nezabavno. Ne morem se znebiti občutka, da ga je povozil čas. Ko namreč berem deset in še malo let stare zapise imajo ti dosti več življenja v sebi, zdaj pa je vse tako bledo, malokrvno, puščobno, nezanimivo. Neko pisanje o avtomobilu in basanju žepov z denarjem, kaj naj si sploh predstavljamo ob tem? Pa brez zamere in upam da zvesti oboževalci ne bodo preveč jezni name. lep pozdrav vsem

 18. đuro, - 19.5.05 | 20:21

  @popy

  Ne bodo jezni, vedno je zanimivo slišati drugo stran…v tem primeru mercedesovsko :-)

 19. Lollypop, - 20.5.05 | 10:11

  Clovek pac misli, da misli.

  p.s.: znamke pac nimajo nic s sposobnostjo ljudi in njihovim znacajem.

 20. POPY, - 20.5.05 | 13:18

  Hvala za razumevanje. Tisto z “mercedesovsko stranjo” bi pozitivno naravnani razumeli kot šalo, pa vendar zveni bolj kot (prikrito?) užaljena reakcija. Lep popoldan

 21. fourqeens, - 22.5.05 | 04:36

  Popy: Kje pa piše, da mora Jonasov dnevnik biti vseskozi zabaven in zanimiv? Meni se zdi pa prekleto imenitno, da vem, kaj vozi Jonas. Mogoče sem pa čuden in bi moral biti novinar. :)

 22. fourqeens, - 22.5.05 | 04:42

  Mogoče bo pa duhovito pokomentiral eurosong. Gre kdo stavit?

 23. trinity, - 1.6.05 | 15:59

  Dragi moji… vsi tisti, ki pljuvate po Jonasu, ker kritizira… se slabši ste, pa sploh niste še kaj pametnega naredil, kar bi gledalo, in čemur bi se smejalo cel kup Slovencev. Tako da… zip it. Moje mnenje – tole Jonasovo branje je prav zanimivo in zabavno. In kaj, če piše o polnih žepih denarja – prakticirate slovenski nacionalni šport (beri: zavist)???? Jonas, thanx za kakšen utrinek iz tvojega življenja.

 24. POPY, - 3.6.05 | 14:03

  Ah, še en zvesti oboževalski suženj…kar tako naprej!! Sploh pa, kdo je kaj pljuval? Ali ne prenesete kulturno izraženega mnenja? Kar zadeva moj prejšnji komentar – morda bi si nekateri od nas od človeka, o katerem smo si na podlagi njegovega preteklega dela morda ustvarili določene simpatije, na taki strani vendarle želeli nekaj več od tako trivialnih tem, kot jih obravnava v zadnjem času. Ampak očitno napačno razumem koncept (tudi prav).Previdna (konstruktivna!) kritika je bila mišljena zgolj kot (neuspešen!) poskus spodbude. Če dovolite. Zdaj pa se poslavljam od vas, da ne bo kateri od vas oboževalcev mislil, da me vodijo ne vem kakšni motivi.

 25. ph34r, - 9.6.05 | 00:43

  Jonas; mene zanima kak je recept, da prideš iz sportaka lotusa na premalega smarta? A to delajo leta, al kako?

 26. Janko, - 17.6.05 | 00:10

  Sam testiram, da vidm kako celotna zadeva dela (brez posebno pametnih misli)… Sej če bom še kej napisu gor, bom z drugim nickom, da ne bo glih vsak vedu, da sm jst tist osu, k se je šu neki probavat…

  Lp, Janko al whatever!

  P.S.: No, vsaj pozdravi so iskreni! :)

 27. fourqeens, - 29.6.05 | 17:33

  Se strinjam s trinity. Če koga ne zanimajo trivialne teme, potem ne vem zakaj sploh bere dnevnik nekega človeka. Kritike res niso dobrodošle, to je le dnevnik, ki nima namena kogarkoli zabavati. Če pa koga lahko (mene recimo), pa toliko bolje. In z namenom dopuščanja te možnosti je ta dnevnik tudi javen. Na srečo.

 28. andraz, - 25.7.05 | 09:28

  … se pregovorno ne kvarijo. Tiste budale, ki to tako pavsalno razlagajo na dolgo in siroko o Japonskih avtih, naj enkrat preberejo le malce o statistiki in kako jo delajo, pa bodo mogoce zastekali, da so razlike med konkurencnimi avti tako majhne, tako minimalne, da noben racionalen clovek ne bi kupoval avtomobilov na podlagi tega. Sicer pa, lansko leto je bil najbolj zanesljjiv ADAC avto Picasso. Go figure.

  Prius se mi zdi pa ok, fenci tehnologija, ki ni ravno ne vem kako ekoloska, ampak ok, ze to je kul, da se tako stvar podpira.

 29. Alien, - 25.7.05 | 10:43

  No, moje izkušnje pri kupovanju plehnate mercine so takšne: Da se iztržit do 1 mio popusta pri avtu, ki stane 5 mio SIT. Js nikol ne plačam cene, ki mi jo nadebudni prodajalci povedo. Sploh se splača kupovat vsepovsod drugje, kot pa v LJ, kjer so zelo nesramni, sploh so pa nesramne cene in so trdi kar se tiče pripravljenosti na pogajanja za ceno. Greš v Celje, Koper, Maribor al pa kamk drugam na primorsko, pa so ljudje ful pripravljeni se pogajat. Le LJ in Dolenjska ter Gorenjska so škrte.

 30. matej, - 25.7.05 | 20:29

  administrativno stroški ta mi je sedla direkt v center mozganov, po moje si ga bo punca zbasala v žep da denar, češ jonas bo že plačal… jaz bi storil isto…

 31. JoeLoe, - 29.7.05 | 14:07

  He… Jonas ima pač polne žepe. Za nas reveže, če se hočemo iti pa prav pridejo prav Mercedesi… Smart? Nima smisla predrago! Stara mečka, pa plin, pa se voziš poceni in dokaj čisto.

 32. mudonja, - 2.8.05 | 14:05

  Sevede ma polne žepe! A niste vidl u cajtngu kakšno bajto zida na primorskem! Prius pač ne bo pasu na tist dvorišče. Mečka? Zihr!

 33. [...] Jonas se odloči za nakup avtomobila. Objavljeno v Zapisih. [...]

 34. blog, - 25.2.06 | 11:14

  dobr si to naredu jebes smarta…

 35. BeSh, - 19.6.06 | 21:37

  Nimam kej dodat. Ni ga članka, ki ne vsebuje vsakodnevne realnosti, ki se nas iz dneva v dan bolj dotika in nas poneumlja zaradi izmečkov, ki se gibljejo na istih pločnikih, cestah, gorah, se kopajo v istih morjih, rekah, jezerih, jejo iz istih krožnikov, pijejo iz istih kozarcev kot mi. Jonas, jajca maš, in svaka ti čast!

  Če pa v kratkem kupuješ kak hiter (beri športni) avto, se pa javi – ni ga čez Ferrarija :)

  Lep podrav prav vsem!

 36. Zebraa, - 26.9.06 | 12:55

  Jonas, omenil si 15 let starega mercedesa- jaz imam enega 25let starega “turka” model w123, 240d zelo lep in ti ga prodam ce si zainteresiran…

 37. [...] Enkrat sem pisal, kako večno lepi so Mercedesi in to še vedno drži. Mi je pa zadnjič prijatelj Mahovc (pri hiši imajo vedno vsaj dva) potožil, da to ni več to. Pumpa crkne, lučke žmigajo, kr neki, same skrbi. [...]

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !