Stop zanimajo blogi, II.

Moj prvi poskus odgovora Gregorju s Stopa se mi ni najbolje posrečil, jasno mi je bilo že vnaprej, da bo zaradi moje žlehnobe spraševalec zabredel v težave pri nadrejenih. A nisem si mogel kaj, ta sicer ljubeznivi mladenič me je nehote dregnil ravno tja, kamor ne bi smel – podcenjeval je nekaj, kar mi je ljubo. Poskusil bom znova, ker je (ko malo pomisliš) res neumno takole mešati drek iz navadne užaljenosti.

> Tisto temo o podcastih za Stop sem sedaj razširil še na bloge. Imam še tri vprašanja: > > Si tudi na področju blogov slovenski pionir (kdaj si začel)?

Prvi zapis na teh straneh je nastal novembra 2003 s prikladnim naslovom “Prvi zapis“, eden prvih v slovenskem jeziku. Na kronološkem seznamu slovenskih blogov Davida Vidmarja so Zapisi zabeleženi na prvem mestu, bralci pa so me kred kratkim opozorili, da obstaja še vsaj en starejši (a obskurnejši) blog.1

> Zakaj si okoli sebe zbral nekaj znanih medijcev (piscev): zaradi promocije medija ali ker želiš okoli svoje spletne strani zgraditi nekakšen vplivnejši spletni multimedijski center (možno je seveda tudi oboje hkrati)?

Nekaterim prijateljem sem ponudil prostor na svojem strežniku www.rozina.si, ker me praktično skoraj nič ne stane in rad berem kar napišejo. Tu se skriva prvi razlog za razcvet digitalnega založništva: smešno nizki stroški.

> Sem sicer naredil že nekaj intervjujev s tvojimi pisci (mojca, vesna, ambro), a mi še vedno ni čisto jasno, zakaj bi nekdo pisal blog, (in) ne postavil klasično spletno stran, sodeloval v neki konferenci ali izlival svojo kreativnost preko messengerja. Verjetno je poanta v tem, da posreduješ misli a) svojim hardcore fenom, ki vsak dan čekirajo ali si kaj napisal; ali b) anonimnežem, ki se znajdejo na blogu (problem pa je v tem, kako tja pritegniti dovolj veliko množico). Kakšna misel na to temo?

Po motivu me sprašujete, zašepetal vam ga bom na uho. Avtorji svoje bloge popravljajo, zaljšajo, dopolnjujejo, preverjajo, povezujejo, bogatijo, tedensko preoblikujejo, komentirajo, ponosno kažejo, prebirajo… Osladno se sliši, a nedvomno ima prste vmes – Ljubezen!

Ta je pa nevarna reč, ker je njen darwinovski rezulat neizogiben: množenje. V kotličku slovenskih tiskanih medijev se je ljubezen že zdavnaj razkuhala in izpuhtela, na sestankih pa veljaki žvečijo besedo “naklada” in se čudijo, zakaj množenja ni.

-Jonas

P.S. Bo za objavo?

 1. Na mestu je vprašanje, ali je to sploh že “blog”, saj ne premore ne komentarjev ne RSS-a.
 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. had, - 2.3.06 | 12:58

  Dr. Jekyll & Mr. Hyde :evil:

 2. missnymphee, - 2.3.06 | 14:01

  Naklado bi verjetno prej zvišal prvi poizkus…

 3. tomaz, - 2.3.06 | 15:47

  Blog je logični naslednik osebne strani (ki so bile popularne včasih). Zato so tudi bolj zanimive, ker lastniki za njih skrbijo na “vsakodnevni” ravni kot za neke otročičke – ala tamogočije.

 4. mArkedzani, - 2.3.06 | 16:28

  stari, zaj sem ti pa zameril.. jaz sem mislil, da ne rabis kosmodriska!

 5. Miha, - 2.3.06 | 20:40

  Jonas … človek bi od človeka, ki ji kdaj izvajal intervjuje, pričakoval, da bo to znal ceniti in pomagati. Tudi ti si bil nekoč mlad, nepoznan “novinar”, ki si ji želel intervju z nekom, ki ga ceni. Zato ne razumem, čemu tak odpor? BTW: podobno sem sam nekoč doživel z Marcelom Štefančičem jr. -> on pa je (bil) res odvisen od intervjujev … :(

 6. Pero, - 2.3.06 | 21:09

  Že “vidim” čez 200 let kako bodo naši potomci morali znati povedati v e-šoli kdo je na slovenskem prvi spisal slovenski blog.

  Učiteljica: Janez sedi šus! Loh’k bi vedu, da je to bil Jonas! Drugič se bolje pripravi! Janez: Aja Jonas…seveda…Prvi zapis…fak kako sem to pozabu.

  :-)

 7. samuelion, - 2.3.06 | 21:38

  kaj ta novinar Gregor pa nima jajc, da bi tukaj kaj komentiral =P

 8. gassko, - 3.3.06 | 09:25

  Men je Tit Andronik še vedno no.1

 9. Sabuzoco, - 3.3.06 | 12:30

  Ko je ravno debata o prvem blogu, a morda kdo ve katera je bila prva slovenska spletna stran?

  btw, še povabilo v Menzo na Metelkovi danes ob 21h, waiting for DM.

 10. Isthvan Sztar Sanchez, - 3.3.06 | 14:21

  Kaksen DM?

 11. Sabuzoco, - 3.3.06 | 14:23

  klik na moj nik

 12. Isthvan Sztar Sanchez, - 3.3.06 | 14:25

  Jonas sicer nisem hardcore fan, a vseeno mislim, da si ljubek…a bi še meni kaj zašepetal v (tako drugi pravijo, jaz nimam nič s tem)precej prikupno oblikovano ušesce, so umita!

 13. Pozzo, - 4.3.06 | 16:35

  sveže govorice: -Jonas je nekoč prišel v neko računalniško trgovino in začel kazati po notebookih in govoril:”tega, tega, tega, tega!” kupil jih je kakih pet za 400 000. -Naj bi imel par miljonov samo od pokeraštva -Naj bi odpiral SVOJO biljardno hišo nekje v Ljubljani.

 14. Ho ho, - 5.3.06 | 03:18

  Ej, Jonas, povej nam, kaj si misliš o Direktovem napadu na punco s srednje zdravstvene.

 15. Pavle, - 5.3.06 | 05:30

  Pošteno, tastar, pošteno povedano…

  Demantiral bi te lahko samo še Fran Miličinski:

  Nenene! Darwin nima prav.

 16. Sabuzoco, - 6.3.06 | 08:30

  Pozzo:-po moje je Jonas govoril v tisti trgovini tega ne, tega ne, tega ne, TEGA in kupil Toshibo Libretto za cca 400K SIT, ki se kasneje ni dala nadgraditi -zakaj ne -je odprta

 17. Pozzo, - 6.3.06 | 14:02

  z biljardno hišo ne mislim te na miklošičevi ampak nekaj popolnoma novega in velikega!!!!

 18. Igor, - 8.3.06 | 19:23

  Jonas, žleht si da veš! :)

 19. mArkedzani, - 14.3.06 | 00:16

  in? so stopovci objavli kaj?

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !