Jonas in Crni na SOF-u

Dobil sem email od Crnega, tule je odlomek:

> … da bo v okviru SOF-a naslednji petek (31. marca) v Portorožu delavnica o blogih. Mene je povabil Samo Mirnik, direktor Renderspacea, ki sem mu takoj rekel, da bi tam moral ti predavat, če kdo. No, mene vseeno hoče zraven, seveda pa me je zadolžil, da te na vsak način prepričam, da bi tudi ti sodeloval.

> Greva v petek zjutraj dol in odpredavava in se pustiva v zameno častit z enim kosilom!

In sem takoj odgovoril, da je zmenjeno, greva, čeprav to družbo načeloma preziram sem do te družbe načeloma skeptičen (a je, paradoksalno, v njej nekaj mojih odličnih, zanimivih in nadvse cenjenih prijateljev). Prezira vreden Vprašljiv je pač le njihov poklic (manipulacija resnice, pačenje stvarnosti, cukanje denarcev iz mojega žepa), ki pa ga v imenu globalizacije in nujnega zla le jemljem v zakup, zato pravim, Crni, pejva! Malo v imenu altruizma, širjenja digitalne zavesti in dolga do matere Slovenije, malo pa tudi navohat kakšne kontakte med to čredo – čas je že, da tele blog-pisarije nekako spravimo v promet. Zrel sem kot medena hruška za kakšnega sponzorja (premika se, premika, Delo in Dnevnik se že trudita z blogi, SiOL se pa že nekaj zanima za prevzem Rozine, a zaenkrat ni nič dorečenega, ker sestanki z njimi nenehno v vodo padajo, resnost pa taka).

Kot futer za pogovor pa sem si mimogrede izmislil novo stran in jo skromno poimenoval Jonasov izbor. Kaj pravite?1

Torej, danes opoldne, dinamični duo Crni in Jonke v Bernardinu, o blogih. Če ima kdo kakšno sporočilo za Sofovce, ga zabeležite v mnenja pred poldnevom, jih bova gotovo prebrala zbranim (jim je treba pokazat v živo, kaj za ena reč blog sploh je).

Poročilo sledi (Crni pa že napoveduje, da bo enega blognil kar od tam).

-Jonas

 1. Leto dni kasneje je stran že ukinjena.
 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. Domen, - 31.3.06 | 08:53

  Predvsem bi bilo treba poudarit, da če ljudje res ne vejo, o čem bi pisali, potem naj raje delajo kaj drugega. Ker se zadnje čase pojavlja vse več blog-smeti, ki ne delajo nič drugega kot nižajo splošno kvaliteto blogosfere. In to se more nehat, drugače bo sinonim za bloge postal “prostor, kjer ljudje bruhajo in ne čistijo za sabo”.

  Pod drugo bi bilo treba blogosfero demistificirat, ne pa da se govori o nekih misterijih in o sferi, kamor nepovabljeni nimajo vstopa. To je pravljica o cesarjevih novih oblačilih.

  Pod tretje, za božjo voljo, začnimo ustvarjat nek skupen prostor, slovensko blogosfero če hočete, ne pa da vsi delamo isto stvar na stotih različnih mestih in potem zmaga tisti, ki ima boljše sponzorje. Blog(osfera) je skupinski medij. Ne pa nekaj, kar posameznik uporablja za dvigovanje svojega ega. Poanta je v povezanosti in v horizontalnih povezavah.

  Pod četrto, bloge je treba približat ljudem, ne pa oglaševalcem, ki bodo razmišljali o tem, kako se da to zlorabit in prodat. In ponovila se bo zgodba o internetu. In velikanskemu jumbo plakatu. Bloge je treba približat ljudem in jih naučiti pravilne uporabe. Kontekst. Smisel. Namen.

  Pod peto pa lep pozdrav iz Ljubljane, kjer dežuje.

 2. krempl, - 31.3.06 | 09:28

  Domen…mislm da tvoji komentarji o hostlu sodijo pod prvi odstavek,drugi preskocm, tretji-ej tudi usi ne zivimo na isti ulici,cetrti! ej rad bi pisal bloge o obiskih papue nove guineje al pa od nevemkje, ce bi sponzor placou lajf !

 3. sv3der, - 31.3.06 | 09:42

  @domen: ne sodi drugih po sebi ;) … kaj jaz vem zakaj za hudiča v slo nimamo ene spodobne blogscene. najbrž je spet povezano z našo majhnostjo (ha-ha-haaa), sicer pa, če dobro pogledaš okoli, boš našel marsikateri prav spodoben Blog, le treba je odpreti oči in stopiti malce ven iz svoje kamrce. popolnoma se mi pa zdi idiotsko, da bi nekaj centralizirali, sploh pa bloge ne jemljem kot neki kontest! glede sponzorjev pa držim pesti za crnija in jonija, da bosta kedaj pisala o svojem poletu na luno s sponzorskim denarjem SOFovcev.

  -sv3

 4. Domen, - 31.3.06 | 09:57

  @krempl – no comment. Če ne razumeš heca, potem…

  @sv3der – nisem rekel, da ni spodobnih slovenskih blogov. Moti me samo neizobraženost ljudi o tem skupinskem mediju in pomanjkanje kooperativnosti med blogerji sami. Zunaj imajo blogi tudi aktivističen podton oziroma se da preko blogov kar nekaj stvari sproducirat. Tole sem našel na zadnje. Kdaj bo to pri nas? Pa nima veze majhnost in zaprtost in vse, kar ponavadi velja za nas. Po moje gre tukaj še vedno za neznanje in ljudje pač blogajo, ker je a) zastonj in b) ker to dela sosed. Namen? Kaj pa je to?

 5. Domen, - 31.3.06 | 09:59

  Link še enkrat. Se opravičujem.

 6. krempl, - 31.3.06 | 10:18

  ubistunimaveze…sm pa tkoj za en popotniski blog aka dvosmerni dokumentarec(usej mislm da ga ni)..to bi slo s centralizacijo…sploh pa,sej u cajtngu tut ne preberes vsega?pac izlocs kar ti ne pase! pa se nekej, bloganje ni popstar, tudi med navadnimi smrtniki se prav zaradi zastonjkarskega bloganja lahko izmed mnozice pojavi naslednji Preseren ali Chomski, mogoce Klimt…, a)zaradi priloznosti,b)tudi ker je zastonj in c) predvsem ker lahko, brez elitizma in sranja pokazes sebe

 7. aly, - 31.3.06 | 10:48

  Svoj blog ustvarjam iz preprostega razloga. Čutim namreč potrebo, da enostavno moram povedati določene stvari, a za njih bodisi ni pravega občinstva bodisi je pretežko pravemu občinstvo predati kompleksno sporočilo direktno.

  Sicer blogam šele slaba dva meseca, vendar lahko zatrdim, da je blog zaživel tako, da je presegel vsa moja pričakovanja. Rešil je namreč obe moji težavi z levo roko. Na voljo mi je kadarkoli, da se mu lahko spovem, tudi v poeziji. A to bi lahko delal tudi na papir in ga skrival pod posteljo, kjer bi ga požrle miši. Miši nočem hraniti, hočem, da me slišijo!

  Razlika med klasičnim dnevnikom in blogom je v občinstvu. Tisto pravo občinstvo je in še pridobiva blog sam. Prijateljem in znancem sem povedal zanj, nato pa sem ga oznanil še širnemu spletu preko meni takrat edinega znanega slovenskega brloga blogov – siblogs.com. Na začetku se je trlo obiskovalcev, v kasnejši fazi pa se je situacija umirila. Mislim, da je edina pomembna lastnost bloga – kakovost – obdržala tisto pravo občinstvo, ki mi daje največ, kar se od bloga lahko pričakuje – vedno večji odziv. Ni ga lepšega, ko vidiš, da v svoji miselnosti nisi sam in da so ljudje, ki cenijo tvoje delo.

  Kar se tiče blogerske scene, spremljam Jonasov blog že od samega začetka, ko me je fasciniral. Res ne vem, zakaj se za stvaritev svojega bloga nisem odločil že prej, ker sedaj si nekako ne predstavljam, da bi bil brez njega. Oglaševanje blogov, vsekakor da. Kako? Ne morem soditi, sem še prezelen. Z gotovostjo pa lahko oglaševalcem položim na dušo, da brez komercializacije. Jaz se ne prodajam.

 8. mamojebac, - 31.3.06 | 10:55

  ideja pade na celi črti, ko se vmešajo korporacije in oglaševalci, ker stvar ne bi bila več kredibilna. zgolj pisanje bloga, zaradi potreb oglaševalcev. (Direkt press)

 9. jure, - 31.3.06 | 11:00

  Mene bi pa zelo zanimalo vajino predavanje Jonas. Sta razmišljala mogoče o tem da bi ga nekako posnela in naredila podcast? Ne moremo vsi v Porto in plačati mastne denarje za zanimiva predavanja :) No vsaj kakšne fotke?

 10. Pavle Kocbek, - 31.3.06 | 11:24

  “Motherfucker” ma prav. Za dnar naj to počnejo pute! Kaj je dnar, nič! En usran kos papirja, pa še to ni več, dons je samo še številka na računu.

  Napredek in skupno širjenje zavesti, to je pravi kapital! Naj SOF kaj prispeva k temu, ne pa da se vse vrti okrog dnarja in prodaje. Kako brutalno.

  Juretov predlog je tud na mestu.

 11. Marko, - 31.3.06 | 11:50

  @krempl Popotniški blog obstaja: http://martin.aufbix.org

 12. krempl, - 31.3.06 | 11:59

  lol thnx…

 13. tomaz, - 31.3.06 | 12:32

  Jonas inu Crni,

  Pa bi blo super dobro, če bi še Domna (kukija) navabla zravn.

 14. Malo tečen, - 31.3.06 | 12:48

  Če sta že dol: a bi lahko povedal Crniju, naj neha v blogu objavljat kilometrske epe, natiskane v cajtngih (a ni finta bloga tudi v tem, da ni vse tako moreče dolgo in popolnoma enako kot na papirju?) Morda bi bilo za razmislit tudi o kaki spodobni temi za Wordpress za tvojo “ekipo”; tisti modro beli default, ki ga človek sreča na čisto vsakem foglu, je za stran s “celebrity bloggerji” rahlo razočaranje. In “blogovanje” za sponzorske cekine? Hm, hm.

 15. krempl, - 31.3.06 | 13:16

  pust ga, sej ga itak ne mara :)

 16. Mitja, - 31.3.06 | 15:19

  Pozdravljeni

  Moje ime je Mitja Reven, razlog, da vam pišem pa je vaš blog. Za revijo Playboy pišem članek o bloganju med Slovenci in rad bi vam zastavil nekaj vprašanj v zvezi z vašim bloganjem. Lahko? Upam, da ne prosim preveč!

  Hvala in srečno

 17. samo, - 31.3.06 | 17:11
 18. had, - 31.3.06 | 17:34

  Jonas, zelo korektno izpeljana wannabe delavnica (prej vse ostalo).. lahko bi trajala se par ur in se vedno ne bi bilo vse povedano.. in prav je tako.. je pac taksna tema, ki ima neskoncno moznosti in neskoncno vprasanj..

  pa se par mojih fotk.. http://www.had.si/blog/2006/03/31/bloganje-na-sof-u/

 19. Tamara, - 31.3.06 | 20:11

  @Domen: Obstajajo blogi, ki niso polinkani na si.blogs in jih nikakor ne bi označila za smeti. Morda so nemenjeni ozki ciljni skupini in imajo kljub majhnemu dosegu veliko strokovno, komunikacijsko ali kakršnokoli že vrednost. Verjemem, da se blogovske smeti izločijo same (ne da bi komu svetovali karkoli). Nemenov objavljanje bloga je lahko nešteto.

  @Krempl: Še en popotniški blog, ki bo obdelal ZDA: http://www.severjug.si/

  @Jure: Pravzaprav ni šlo toliko za predavanje Crnkoviča in Jonasa (no, ta ga je na veselje delavničarjev na trenutke vseeno imel), kot je bila to Mirnikova predstavitev iztočnic, ki vplivajo na razvoj nekega medija, ki ga mi/vi že uporabljamo/-te. Delavnica je bila tudi prostor za pogovor in spraševanje gostov.

  @vsem povprek: Pizdakanje čez oglaševalce navadno temelji na kupu predsodkov in ne na kakšnem poznavanju stroke in ljudi. Predvsem slišim zmerjanja in posploševanja. Saj me ne prizadanejo, ampak dragi blogisti: Internet je medij. Oglaševalci potrebujejo medije in mediji potrebujejo oglaševalce. Seveda se o blogih pogovarjajo tudi oglaševalci. Najbolj normalno.

  Crni in Jonas – super, da sta bila tam.

 20. Domen, - 31.3.06 | 20:43

  @Tamara – se strinjam in še enkrat ponavljam, da sem zagovornik bloga kot medija. Da pa je celotna poanta blogosfere povezovanje in referiranje. Seveda obstajajo blogi ljudi, ki so pomembni sami po sebi in jih potem drugi referirajo, ampak to ne pomeni da lahko moment sfere oziroma skupnosti vržemo čez okno.

 21. crni, - 31.3.06 | 23:46

  Jonas, lep izbor. Kdo bi si mislil, da si fan Libertarca.

 22. Jonas, - 31.3.06 | 23:51

  NO FUCKING WAY! Tip piše včasih grozotarije in se nikakor ne strinjam z vsemi njegovimi pogledi (na svet). Vseeno, blog je zanimiv.

 23. mArkedzani, - 1.4.06 | 13:45

  jonas – zanimivo razmisljas, da bo elektronika zamenjala tisk. ampak morda sele v naslednjem mileniju nic prej..

  dok bom na wc hodil zadnjićki verjemi, da ne bom z dlancnikom prebiral novic :) nekak vecji filing je (tudi pri hrani) obracat strani cajnga..

  skoda kaj nisem vedel prej. bi sigurno vletel dol.

 24. Jonas, - 1.4.06 | 13:49

  Zakaj tako ozkogledo? Tako kot jaz svojega fotra ne morem spraviti za računalnik, tako te tvoji otroci (ali pa njihovi otroci) ne bodo mogli odvaditi papirja.

  Oni pa gotovo ne bodo več govorili o “nekako večjem filingu” papirja.

 25. had, - 1.4.06 | 14:30

  mogoce je treba tukaj vzeti se en fenomen v ozir.. fenomen slovenceljna.. ki se bo branil novih stvari, do konca in se malce naprej.. en tak lep primer je mobilno placevanje, ko telefon nadomesti denarnico.. meni je to povsem vsakdanja in normalna stvar, ampak vecina razmislja drugace.. ko pa je ze tema o papirju.. zakaj hudica ni delo manjse, da bi se ga dalo normalno na wc-ju brati :)

 26. Marko, - 1.4.06 | 18:44

  Izogibanje novim stvarem ni noben primer slovenceljna, ampak čisto običajno obnašanje prisotno povsod. Z novimi rečmi bodisi gor zrasteš ali pa jih prevzameš, ker predstavljajo dovolj velik napredek, le redki pa zaradi drugih razlogov (veselje do eksperimentiranja ipd.).

  Sam dvomim, da mednje sodi mobilno plačevanje, čeprav obenem ne dvomim, da bo nekoč razširjeno (pomislekov do trenutne izvedbe imam preveč da bi jih tule našteval).

 27. krempl, - 1.4.06 | 18:55

  ej sorry,telefon sm sklopu za pou leta,pa tudi knjigo bom raje u rokah meu pa njen vonj obozeval, ej had jest dam komouc na sušilnik da mi roka pociva od Dela :)vsaka stvar za nekej!

 28. Domen, - 1.4.06 | 20:42

  Prvi korak je izobraževanje in učenje. Nove tehnologije so ravno zato nove, ker jih ljudje ne poznajo in se jih (nekateri) učijo uporabljati. Blog kot medij ni nič drugačen od računalnika kot orodja. In to je prvi korak k doseganju neke alternative “navadnim” množičnim medijem. Navada je železna srajca. To je na žalost in na srečo še kako res.

 29. Jernej, - 2.4.06 | 15:44

  Je blo kar zanimivo ja…

  BTW še MSN se strinja z mano glede primarne fukcije RSS (za večino porabnikov) ;) http://alerts.msn.com/

 30. macka, - 10.4.06 | 20:57

  Jonasova samopromocija – dvomim da o blogih toliko ve, da bi lahko predaval oglaševalcem (ali komurkoli). Ste razmišljali, da bi povabili koga iz kiber pipe, ki mu internet pomeni življenje in ne zgolj kruh (ceprav je J. predaval (ne zastonj) brez plačila)

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !