Policijska država

Roke se mi tresejo, ko pišem tole.

Novi policijski zakon velja že dobrih štirinajst dni (v veljavo je stopil 13. marca), debata o njem pa se je pravzaprav šele dobro začela, kot kaže si pred sprejetjem nihče niti ni prav predstavljal, kako ga bo policija uveljavljala (nujno preberite komentar Ervina Hladnika Milharčiča v današnji Sobotni prilogi o spornem členu okoli prepovedi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo).

Na poti s SOF-a (več o blog delavnici prihodnjič) so mi policaji proceduro demonstrirali v živo:

Policija

Blokirali so cesto in zaustavili VSAK avto. Zapeljati je bilo treba na parkirišče, kjer so policaji (po eden na vozilo) pregledali potnike, če so vsi mobilni telefoni v vozilu ugasnjeni, kot narekuje nova črka zakona. Ja, ugasnjeni. Čeprav se je pred sprejetjem govorilo, da bo to le priporočilo, se je minister očitno odločil po policajsko, tako tu piše in se jebi.

In mi je kifeljc z blaženo zadovoljnim ksihtom napisal listek za 80.000.- tolsov, pa še 15.000.- za ugovarjanje uniformirani osebi (lahko si predstavljate, kako se mi je zmešalo, ko mi je ugasnil mobitel s sočutnim obrazom in preudarno izrečenimi besedami “Tega se bomo pa morali odvadit, gospod Jonas.” Če bi bil tipček pol metra manjši, bi ga usekal čez žnable.). In ko je s popolnoma resnim ksihtom (ki vseeno ni skrival užitka) še dodal, da mi bo spregledal prižgan radio in izrekel le opozorilo (in da sem prihranil dodatnih osemdeset tisočakov), sem besnel in pljuval tam na parkirišču, da je vseh ostalih šest drotov svoje žrtve kar odmahalo naprej in so raje prišli gledat Jonas Show. Eden je šel stavit s komandirjem (to mi je povedal četrt ure kasneje, ko je stavo dobil), če se bom drl več kot deset minut.

Domov sem prišel pred pol ure in seveda takoj popadel telefon in klical na ministrstvo, toliko sem še počakal, da so me nekam prevezali (telefonist ni nič kriv), potem pa nisem imel niti toliko živcev, da bi vprašal s kom govorim. Samo še drl sem se in se zaustavil šele takrat, ko se mi je med pavzo za zrak zazdelo, da je na drugi strani nekdo nekomu drugemu rekel “dvanajst minut, štirideset sekund, dolžan si mi deset jurjev”.

-Jonas

 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. Bojan, - 1.4.06 | 06:29

  Kaj smo pa lahko drugega pričakovali od desnice? Saj ne da so bili eldeesovci kaj boljši, ampak teli zdaj nas bojo pa zmolzli. Višek.

 2. Brane, - 1.4.06 | 06:34

  Saj zakon sploh ni doživel javne debate, ker je minister takrat javno povedal, da je pravzaprav ne želijo, ker mora o njem odločati stroka. To je pa rezultat, takrat ko je bil še čas, se pa nihče ni oglasil. Zelo me zanima, če se bodo ministri tudi vozili z ugasnjenimi radiji. Obljubljenega nadomestila za izpad dohodka od prodaje avtomobilske elektronike (kdo po pa sploh še kupil avtoradio) pa garantiram ne bo nihče dobil, čeprav je so se BigBang in podobni pod mizo najbrž dobro zmenili.

  Jaz napovedujem, da bomo imeli nov referendum v dveh mesecih na to temo. Zakaj pa ne, saj smo dobri v tem, stroškov za dvanajst referendumov na leto pa nam tudi ni žal, očitno. Nek se troši.

 3. Damjana, - 1.4.06 | 06:46

  Ravno poslušam komentar na Valu 202, menda imajo akcijo po celi sloveniji, ki bo trajala do polnoči. Po zadnjih podatkih so izrekli kazni 74% voznikom (ponavadi v takšnih akcijah kaznujejo vsakega desetega, 10%). Od ministra so zahtevali odstop, ta se je pa baje samo smejal.

 4. Brane, - 1.4.06 | 06:51

  Lahko si prepričana, da ne bo nihče odstopil (kdaj pa že kdo je?). Naropanega denarja bo dovolj za podmazat, če bo kriza.

  Ampak nekaj mi ni jasno, kaj niso obljubljali, da bodo na tehničnih pregledih delili brezplačne slušalke za mobitele? Kaj mi bo slušalka, če pa mora biti telefon ugasnjen? WTF?

 5. jerry, - 1.4.06 | 07:11

  Dobra, Jonas. Ena bolših zadnjih let.

 6. zvonchy, - 1.4.06 | 07:50

  nonsense… ma maj si zabijejo zakon v rit…. ce se bo tako nadaljevalo, jaz grem kam drugam živet… in prav luštno mi bo!

 7. cic, - 1.4.06 | 08:02

  Poglejte datum!

 8. tomaz, - 1.4.06 | 08:04

  ne morem verjet…pa 30 minut nazaj sm bil kle in pridem nazaj, da se enkrat ta post preberem in vidm, da manjka nekaj komentarjev; predvsem tistih dveh…”da gre za 1. aprilsko šalo” :-)

  p.s.: ta črka zakona je pa oksimoron. Če imaš prostoročno telefoniranje (kar danes ni več taka redkost), je telefoniranje ravno tako, kot da se Joni in Crni pogovarjata drugzdrugim v avtu.

 9. zvonchy, - 1.4.06 | 08:17

  wicked …:)

 10. Barvita, - 1.4.06 | 08:54

  “let me … entertain you”

  moja bralka pravi, da take rabijo

  :)

 11. Adi, - 1.4.06 | 09:56

  Glede na to, da se mi niti sanjalo katerega smo danes, si mi kar popestril branje. Dobra!

 12. GRiSON, - 1.4.06 | 10:11

  Saj ni nič čudnega, za to smo se odločili!!??? Ali, ne

 13. ahim, - 1.4.06 | 10:56

  :-))) a good one. sem že guglal zvcp. koledar še ni segel do moje zavesti.

 14. Marko, - 1.4.06 | 11:21

  Dobra, Jonas, dobra :) Za trenutek sem že zapaničaril =)

 15. Jonas, - 1.4.06 | 11:42

  ROTFL, kaj pa jaz na tvojem blogu? Za 10 Gb sem se prijavil popolnoma zatopljen v snovanje svojega štosa. Za popizdit, zjutraj sem se sam sebi narežal do rdečega ksihta.

  Odlična!

 16. Marko, - 1.4.06 | 11:55

  Jap, kako se že reče – OWNED :)

 17. cedevita, - 1.4.06 | 12:09

  Med branjem sem že razmišljal o tem, kako zavožena je bla moja investicija v BT slušalko, potem pa že o tem kako bom policaja ob podobni priliki poučil o nedotakljivosti osebne lastnine (telefon mam namreč vedno v žepu). Potem pa sem pogledal datum zapisa :)

 18. DJ, - 1.4.06 | 13:00

  Hehe, dobra, res. Sele pri tem, da bo “spregledal prizgan radio”, sem se spomnil, da je danes 1. april… (Glede na vecino potez, ki jih je povlekla trenutna vlada, ni cudno, da sem postekal sele v zadnji polovici clanka. :)) )

 19. Sebastjan Erlah, - 1.4.06 | 13:57

  Mater ej…medtem, ko sem jaz nategoval druge na nekem forumu, sem bil tule skoraj nategnjen. Tudi mene je zmotilo tisto o spregledanem prižganem radiu. In potem se kresnem po glavi, ko sem prej dokaj zgrožen prebiral, in se spomnim, da je 1. april :))))

 20. had, - 1.4.06 | 14:37

  cista zmaga.. po precuti noci, zjutraj v piranu gledam tale tvoj post in niti na misel mi ni prislo, da bi pomislil, da je danes 1.april.. pa vendar klik na slikco in pogledam exif podatke.. in sele potem se mi je zasvitalo.. vendar nisem imel srca, da bi komu pokvaril navdusenje nad novo ablastjo..

  :evil:

 21. Miloš M. » Nekaj 1.aprilskih, - 1.4.06 | 16:19

  [...] blog Jonas – zapisi -> Policijska država (ta mi je še posebaj všeč) [...]

 22. Bo, - 1.4.06 | 16:52

  Tole, kar sta si privoščila Jonas in Marko, se mi zdi še posebej kvalitetno, kar se tiče blogov in 1. aprila. Komur sem mejlal (bratu, sestri) z grozo v pripisu, je naletel kot jaz.

  Vseeno moram pristaviti, da se mi zdijo prvoaprilske šale na blogih poceni. Zakaj, blog je že itak precej šibko verodostojen medij. No, morda samo tarnam, ker sem naletel, haha. :)

  Zelo dobro!

 23. Louro, - 1.4.06 | 17:40

  Pri “en policaj na vsako ustavljeno vozilo” je bilo ze malo cudno, tista kazen 80k pa izda.

  Danes ni dober dan za obiskovanje blogov, forumov in podobnega.

 24. Shkarpyan, - 1.4.06 | 17:58

  Hehe, odlična, sem že tekel po sobotno prilogo, ko sem se spomnil, katerga smo… :]

 25. polona, - 1.4.06 | 18:35

  najboljsa danes:D

 26. picnik, - 2.4.06 | 13:15

  You got me! Kasiral na plno :-)

  Res dobra.

 27. silvanšek, - 2.4.06 | 17:02

  Dobr nateg.Pa vendar je tudi v tvojem štosu še kako veliko resnice.Nismo daleč od te situacije,pa gdorkoli že vodil to deželo,levi ali desni.

 28. tina, - 3.4.06 | 13:05

  danes je ze 3.4. in jaz sem vseeno nasedla .

 29. [...] Prvi april je dan za štose. Najbolj prepričljiv se mi je zdel http://www.jonas.si/zapisi/2006/vsakdanjik/policijska-drzava/”>tale Jonasov, moj je pa tragično propadel. Torej, Lubica je šla v petek zvečer spat in me pustila pred tevejem. Ker je ura ob Sportslinu na http://www.sky.com/skynews/home”>Sky News spodobno šibala proti polnoči, sem počakal in se takole pet čez (že 1. aprila, tehnično) odpravil v posteljo fintirat z najbolj resnim, obupanim izrazom v slogu zdaj-je-čas-za-izpoved. “Piki, lubico mam,” sem tiho bleknil. In kva? A je poleg ležeča oseba skočila v luft, ponorela, me začela zasliševati, brcati? Se je vsaj razjokala? Ne. Odložila je knjigo, ob kateri je očitno že dremala, in me – kot da ne bi nič rekel – ustavila. “A si slišal k’ nekaj ropota?” me je vprašala z zasanjanim glasom, ki vselej izdajalsko nakaže, da njegova imetnica v bistvu že spi. Pih, očitno sem tako neobetaven, da morebitno priznanje o joškasti 20-letni blondinki, ki me čaka za vogalom, sploh ni vredno pogovora – niti za prvi april. Fak. Bi šel najraje kar nazaj pred ogledalo in si rekel: “Ti, tvoje delnice plejboja so vredne en drek.” Pa sem rajši zaspal, kdo bo pa hodil zaradi take zgube nazaj iz postelje. Posted by admin Filed in Uncategorized [...]

 30. nikola, - 3.4.06 | 20:10

  lepa lepa sploh dva dni po prvem aprilu :)

  potihem pi#dil cez delo.si ker ne znajo spedenat zadeve da bi en bogi clanek najdl v svojem arhivu

 31. SlimTom, - 19.4.06 | 22:45

  HAHAHAHA – dobra tudi še 19.aprila. Nasmejal si me :)))

 32. jurep, - 24.4.06 | 23:23

  zaradi tvoje prvoaprilske sale sem moral zeksati 1 liter namiznega belega…cel vikend sem te sovrazil…

  ….sam drugace si pa CAR!!!

  lp

  jure

 33. misko, - 26.4.06 | 15:05

  kaj pa to brat šele 25. aprila, in veselo razlagat, kolegom na kavi, da more bit vse ugasnjen v avtu in joh in sploh… na sredi stavka “Ja kr poglej na jo…, nč pozabte fantje .” me prešine jao nateg g1

 34. lale, - 11.7.06 | 08:34

  Blokado ceste in kontrolo vsakega avtomobila posebej sem doživel že tudi v Nemčiji. Večkrat. Prav podobno kot na tvoji slikici: cesto zaprejo, za “obvoz” pa uporabijo prostor za (popoldanski) počitek. Ne povejo, kaj in zakaj delajo – pač, kontrola prometa. Odprite prtljažnik, kaj delate tukaj, kaj je v nahrbtniku, kaj pa je tisto … Ampak, ko sem se odpeljal, sem se zaradi kontrole v redu počutil, bolj varno.

 35. Lolek, - 17.11.06 | 15:21

  Levičarji so pa vstali brez potrebe :) Tako kot ponavadi, ko jim kakšen privilegij vzameš. Kaj je privilegij pa vsi vemo : nekaj kar imaš, pa si ne zaslužiš …

 36. Uzo, - 5.12.06 | 00:10

  SATANI

 37. martin, - 8.12.06 | 00:10

  Telefon daš v žep in padeš pod drug zakon. Avtoradio se navadite ugasniti, ko ustavljate policiji.

 38. martin, - 8.12.06 | 00:11

  Fizičnih spopadoc s policijo pa ne priporočam. Če bi bil pogumen, bi pokazal en scan.

 39. luka, - 8.8.08 | 17:12

  čaw.tko bom reku,saj vsi vemo da smo v policijski državi pa da znajo bit policaji pravi troti,da o ministru ne govorimo!ja se bo pač treba navadt na tako dogajanje seveda na žalost!je pa tut to žalostno da ko zagledamo policista se začnemo tresti za brez veze,seveda vemo zakaj!!!tko pač je.lp

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !