Černobil, dvajset let pozneje

Mestece Pripjat v Ukrajini, 26. aprila 1986, uro po polnoči. V jedrski elekrarni Černobil (poimenovani po 18 km oddaljenem mestu Černobil) eksplodira reaktor številka 4, natančen vzrok nesreče do danes še ni znan.1

(P.S. Tule sem našel odlično fotoreportažo iz mrtve zone.)

Knjigo Wolves Eat Dogs M.C. Smitha sem pogoltnil takoj, ko je izšla, danes jo berem še enkrat, iz užitka. Moj najljubši detektiv ever Arkadij Renko tokrat raziskuje samomor (ki seveda smrdi po umoru) na samem kraju Černobilske nesreče; če je treba, se z dozimetrom v roki poda tudi v opustošeno območje. Melanholični Renko drugega smisla življenja ne najde, kot da voha in voha dokler ne izvoha. Vmes ga pa suspendirajo, tepejo, odstavljajo, zapirajo, mu grozijo. Pa ne pomaga, Renko voha naprej.

Cruzova “ruska” serija me vedno znova fascinira (in mi nobena njegova knjiga izven te serije toliko ne sede), morda zato, ker skozi napet krimič natančno beleži globalne premike, ki smo jim bili priča v zadnjih tridesetih letih. Po vrsti:

Priporočam.

-Jonas

 1. Obstajata dve nasprotujoči si uradni poročili (in najbrž sto neuradnih), obe spisani pod težkimi političnimi pritiski.
 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. exorciser, - 26.4.06 | 09:17

  crnobil.. mamo sreco, da smo nekaj sto kilometrov oddaljeni, da nismo utrpeli takega sevanja, kot ukrajinci, rusi ter belorusi. to kdo je krivec, a je sedaj sploh vazno? ni. prvo stvar, ki naj resijo, je sarkofag.

 2. Wolf, - 26.4.06 | 11:00

  Tale Arkadij Renko pa zelo spominja na Jacka Frosta iz TV serije “A touch of Frost” :) Bo treba dobit tole knjigo – sliši se že dobro!

 3. damjan, - 26.4.06 | 15:09

  Živjo; svoje čase sem zasledil dober (pač meni je bil všeč) članek v Poletu z naslovom OŽARJENO, na srečo je še vedno arhiviran in če se komu da ga lahko prebere na linku http://users.skavt.net/~dhrovati/radioactive/

  Lep pozdrav; DamjanNm

 4. crni, - 26.4.06 | 16:05

  Baje se je po opuscenih cestah fajn vozit z motorjem.

 5. Tej, - 26.4.06 | 22:24

  Spomnim se, da smo bili takrat na vikendu nekje pod Krvavcem, zunaj. Ne vem pa točno, ali je tisti dan deževalo.

  Je pa ekipa programerjev, ki skupaj spravlja igro S.T.A.L.K.E.R., na samem območju elektrarne zajela kup digitalnega materiala, ki ga spravlja v svojo igro. Me prav zanima, kako bo izgledal ta navidezni sprehod po ožjem območju po nesreči.

 6. Bedpah, - 26.4.06 | 23:31

  se spomnim da sem tisti dan bil se v trebuhu… no nespomnem se … sam vedno se spomnem ko to omenijo kak blizu krskega smo, pa glede na “dobre” odnose z brati hrvati … hm.. me je kr mal strah

 7. Underoath, - 27.4.06 | 04:11

  Bedpah ti si eno naivno dete…

 8. mArkedzani, - 27.4.06 | 17:00

  Ej Jonas! Gledal sem dokumentarec, ki natancno pove vzrok nesrece in celotno dogajanje. Prvi so jo odkrili Svedi (ok, pustimo Ruse, ki so prikrivali).

  Ste vedeli, da je bil eden glavnih vzrokov ravno pokvarjena telefonska linija?

 9. BigWhale, - 28.4.06 | 21:01

  Glavni razlog katastrofe je bil ta, da je bil reaktor v eni hali. Ko je odneslo pokrov reaktorja, ni bilo nikjer nobene ovire, ki bi zadrzala explozijo in izpust r/a materiala v okolico.

  Ako bi bil reaktor ustrezno zasciten, se ne bi zgodilo nic tako globalnega. Rusi bi lahko vse skupaj pometli pod preprogo, kot so poizkusili.

 10. jr, - 9.5.06 | 18:47

  http://www.magnuminmotion.com/

  Lepa fotoreportaza…

 11. Nikkkkka, - 16.6.06 | 15:16

  Najbolj hudo je to da so kar brez veze samo zaradi politike Rusi vse tajili, ko pa bi v tem času lahko preprečili takšno škodo

 12. Tomaz Z, - 13.8.06 | 22:18

  @BigWhale

  Glavna napaka je bila v zasnovi RBMK-1000 reaktorja, saj le-ta za razliko od ameriskih reaktorjev nima varnostnih sistemov za odvod pare in lovilnega sistema za jedrsko gorivo v primeru nesrece. Prav tako imajo jedrski reaktorji tipa RBMK-1000 kontrolni sistem baziran na grafitni moderaciji (kontrolne palice so prevlecene z grafitom), za hlajenje pa ne uporabljajo tezke vode. Najvecja napaka reaktorjev tega tipa pa je tudi to, da sicer imajo zascito povsod okrog reaktorja, ne pa tudi nad njim, saj je prvotni nacrt uposteval moznost menjave gorivnih palic (uranov oksid) med samim delovanjem reaktorja, torej brez zaustavitve sistema. Posledicno sistemi zascite na vrhu reaktorja niso bili nacrtovani.

  Seveda se je to po cernobilski katastrofi spremenilo, in preostalih 13 RBMK-1000 reaktorjev je bilo nadgrajenih z ustreznimi varnostnimi sistemi.

  Najvecja napaka pa je bila se vedno cloveski faktor..

 13. Janez Erjavec, - 26.11.06 | 14:36

  Jonas, tukaj maš za moje pojme najboljšo fotoreportažo “Ghost Town-a”. have phun!

  http://www.kiddofspeed.com/

  LP, Jay

 14. [...] Da sem ljubitelj M. C. Smitha, sem že govoril, danes ga omenjam zato, ker sem njegovo knjigo Polar Star kupil na današnji dan, pred desetimi leti. Bil je to moj prvi online nakup. [...]

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !