Stezosledec

Lego Mindstorms NXT, oodles of fun:

Zokibot0792

Tole ni moj prvi robot, je pa prvi line follower. Na tretji sličici se dobro vidi svetlobno tipalo, ki sledi črti (bo sledilo, jo moram še zrisat in spisat softver) na tleh:

Zokibot0797Zokibot0801Zokibot0802

Modre kroge v ozadju je s flomastrom risal moj prvi robot, na prvi pogled ni bil kaj dosti drugačen od tegale, a v detajlih smo storili korak naprej. Tale zadnji je že bolj univerzalen, lažje razdrljiv (nujen feature pri montaži dodatnih tipal ali gibljivih delov) in lepše vodljiv.

Nova izdaja Lego robo sistema Minstorms NXT je v ameriške trgovine prispela prvega avgusta, pri nas pa se jih mesec dni kasneje tudi že da naročiti (povprašajte pri Mladinski knjigi). V prodaji sta dva (zelo različna) kompleta. Splošni prodaji je namenjen tisti z oznako 8527 (tega sem drugega avgusta opazil na polici v Apple Store, NY, imeli so dva in sem se že naslednjega dne tolkel po glavi, zakaj nisem pobral kar obeh), edu komplet (za izobraževalne ustanove) pa ima številko 9797. Z malo truda se da zrofkat oba, poklikajte malo po mreži. Po moje v vsako slovensko šolo sodi kakšen komplet.

Zokibot0788Zokibot0789Zokibot0790

Ja, naj vam prišparam komentarje, na otročje mi gre…

-Jonas

P.S. PC Magazine je pravkar objavil obširno recenzijo seta 8527 (via nxtasy.org).

 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. antimirovalo, - 16.9.06 | 14:21

  O hudo! Nisem vedel, da to obstaja že v serijski prodaji in to celo pri Lego?! Hudo!Jonas, po moje to ni nič otročjega, sam bi si takoj nabavil!Koliko je pa cena takih igračk?

 2. -scriptor-, - 16.9.06 | 14:30

  Ha, si mi prišparal komentar! :) Kako predvidljiva je blogerska sodrga…

 3. Gaby, - 16.9.06 | 16:28

  Joj kolk ti zavidam!!! Ze kaksni dve leti iscem nacine, da bi si jih narocila. Pri MK se jih da dobiti? Kaksna je pa kaj cena? Noro. Tole pa res morajo imeti moji otroci.. :))))

 4. b0j3, - 16.9.06 | 16:42

  K…c na otročje. Jaz skrivam svoj Mindstorms pred otroci. Takoj sem za to, da se zadeva uvede v slovenske šole. Problem pa se bo pojavil, ker je zadeva dokaj draga in potem ….

 5. BigWhale, - 16.9.06 | 16:43

  Hm, s tem Mindstormom se splogledujem ze od verzije 1 naprej. Pa se ga do nedavnega pri nas se ni dalo dobiti. Lego store je pa posiljal samo v drzave Evropske Unije. Na moje pismo, kjer sem jim prijazno povedal, da je Slovenija tudi drzava evropske unije, pa niso niti trznili. :)

 6. jonas, - 16.9.06 | 17:11

  Cena v ZDA je $250, pri nas nekoliko dražje. Edu Lego program posreduje Mladinska knjiga trgovina d.d.

 7. antimirovalo, - 16.9.06 | 17:41

  Ni poceni, se pa splača.Nekaj let nazaj smo le brali o igračkanju japonskih študentov robotike…res izjemno.

 8. Andraz, - 16.9.06 | 18:10

  mi smo bli srecni ce smo dobil ‘tehnic’ lego kocke (namesto navadnih) k smo bli majhni, zdej pa ze dobis takele zadeve …

  dobr da nisem starih kock prodal, mogoce se prav pridejo :D

 9. vasija, - 16.9.06 | 19:34

  mega… s tem sem se pa tudi jaz igral;) se posebi prav pride pri kaksnih platnih, da zarise pravilne linije… superca – mi je vsec;)

 10. teoo, - 16.9.06 | 21:03

  Glej to smo mi delali ene 5,6 let nazaj… http://ucitelji.tscng.net/~silvanb/robotki/robotMisZmaj.htm tukaj je filmček miši, ki je sledila črti: http://ucitelji.tscng.net/~silvanb/filmi/mis1.mpg

  Z mindstormi lahko to in še ogromno več, izvede doma vsak nadobudnež, brez posebne opreme.

  špica

 11. teoo, - 16.9.06 | 22:02

  sem se že skoraj odločil, da mi jih bo letos dedek mraz prinesel:D …sam še to ledvico prodam:/

 12. grison, - 17.9.06 | 11:05

  Odlična stvar za osnovno šolo. Otroke je potrebno spodbuditi v to smer in jim dati razlog za razmišljanje v naprej. lp

 13. Gaby, - 17.9.06 | 11:21

  Tole smrdi po akciji z naslovom: Mindstorme v vsako slovensko solo! Ampak bi bilo treba vzporedno s tem izobraziti se uciteljski kader.

 14. Simon, - 17.9.06 | 15:31

  Za vsaj malo bolj resno igro si kupi Aiba (dokler se ga še da dobiti, ker že pohaja – ga je Sony prenehal izdelovati in to zato, ker je en “pametni” maneger pri Sonyu odkril v svoji Excelovi tabeli, da ne prinaša dovolj dobička).

  Trdino morda še dobiš na http://support.sony-europe.com/aibo/index.asp, odprto-kodno mečino pa http://openr.aibo.com/openr/en/ in http://www.cs.cmu.edu/~tekkotsu/. Ne pozabi si kupiti Sony MS adapter in vsaj en programibilni MS stick. Kolikor vem, ti proficiency in C++ gotovo ne manjka.

  Svoj čas sem trdil, da mora Aibo v vsako šolo, zdaj je ta zgodba žal zamujena (prošla baba s kolačima).

  Cena 2000+ EUR pa tudi dvomim, da je težava – kot malo boljši PC.

 15. jonas, - 17.9.06 | 15:49

  Kristus, ne ga srat no, tole so pa res oslarije. Aiba sem testiral pred leti in je kurčev, tule je fotka. HALO? Si se hecal? Kaj mi bo en mehanični pes? Da ga bom gledal hoditi sem in tja? Užival, ko spusti kak zvok? Ko sede? Ko pomiga s tačko?

  HALO???

  Ne bit smešen, lepo te prosim. Oglej si vsaj, kaj zmore recimo, Robosapien za desetkrat manj denarja. Ta lahko vsaj pobere kak predmet in ga prinese. Aibo v vsako šolo? Da se bodo učili kaj? Kako metati denar stran?

  Ne pametuj, prjatu. Daj, pokaži nam raje svojega, saj ga imaš, kaj? Ali kar iz glave deliš nasvete?

  lp

 16. Simon, - 17.9.06 | 15:54

  Hmmm … sem bil malo prehiter. Aibu je žal že skoraj povsem odklenkalo. Priporočam kvečjemu ogled Tekkotsu projektov Z Aibom imam kar nekaj izkušenj in mi je zelo žal, da se je zgodilo, kar se je.

 17. jonas, - 17.9.06 | 16:02

  Heh, smejim se sam sebi, kadar mi takole zavre. Resno, primerjave ni. Aibo je predrag in popolnoma neuporaben. Lahko ga pošiljaš sem in tja, lahko zazna okolico, lahko ti kaj odigra, lahko kaj odpleše, zna si napolniti baterije, potem se pa počasi že neha.

  Primerjava z Lego Mindstorms pa je, se opravičujem, neumestna. Velika razlika je ob zadovoljstvu, kadar nekaj skreiraš iz nič, kot pa kadar nekaj opazuješ (“Lej, tačko je dal, o kako je cort!”).

  Pa brez zamere.

 18. Simon, - 17.9.06 | 16:23

  Osebne izkušje ima z le zadnjim ERS7 modelom. Sodeloval sem pri razvoju modula, s katerim je AIBO prebral poljuben tekst v slovenščini in pri tem sinhrono odpiral usta.

  Glede motorične nerodnosti se s tabo deloma strinjam. Zadnji model je vseeno predstavljal soliden korak naprej od starih modelov ERS 220 ipd. Močnejši servo motorji, boljši RISC procesor, več RAMa, boljša kamera, WLAN podpora. Mene je pritegnila predvsem zelo solidna odprto-kodna podpora. Z gcc prevajalnikom se lahko učiš razvoja “real-time” sodelujočih modulov. Tako se lahko greš šolske demonstracije AI algoritmov. Za takšne namene ga je uporabljalo mnogo univerz po svetu. Med njimi tudi ugledna CMU ipd. Pri šolah sem imel v mislih bolj srednje tehniške šole in tehniške fakultete.

  Iz zabavne plati pa je morda zanimivo, da lahko Aiba z navadnim spletnim protokolom “sprehajaš” naokoli in vidiš, kar on “vidi” (samohodna spletna kamera), Na “sebi” lahko ima svoj spletni strežnik, tudi dosegljiv preko WLANa (samohodni spletni strežnik .. heh). Lahko razume nekaj ukazov v angleščini, obstaja bralnik pošte in kup drugih kratkočasnih reči za zabavo tehniško manjpodkovanih bogatih snobov.

  Moje izkušnje so vsekakor pozitivne. Kot rečeno, pa je ta zgodba žal zaključena.

 19. owca, - 17.9.06 | 16:29

  Vsekakor je razlika ali le programiraš (poudarjam programiraš, ne le učiš preko privzetih učnih algoritmov), ali uživaš tudi v sestavljanju, ampak to še ne pomeni, da je Aibo trivijalen, daleč od tega. Precej jih recimo uporabljajo pri raziskovanju umetne inteligence.

 20. Simon, - 17.9.06 | 16:36

  Seveda ni zamere. Se pa ne strinjam, da pri Aibu ne moreš začeti iz nič, le da ne hardversko. Softversko lahko začneš iz nič. Pišeš lahko kodo v “hard-core” C++ in premikaš vsak servo motor posebej sam. Razvijaš algoritme za obdelavo slik, za obdelavo zvoka iz stereo para mikrofonov v ušesih, razviješ svojo hojo (kot so jo za robo-cup … deluje malo “vaterpolsko”) in se učiš reševati robo-kinetične probleme naravne hoje (kolesa tudi niso vedno optimalna rešitev … mimogrede na stopalih ima tudi senzorje pritiska). Imaš nizkonivojski programerski dostop do senzorjev 3D pospeškov, dveh UZ senzorjev razdalje do ovir – enega v glavi enega na prsih. Po moje si pri modelu ERS7 za svoj denar zagotovo dobil dovolj.

  Povsem simpatiča bi bila, denimo, aplikacija hišnega čuvaja. Aibo hodi naokoli, in ko zazna premike jih analizira, ti pošlje kakšno MMS ipd sporočilo. Ko mu zmankuje baterije se seveda napolni itd.

 21. Simon, - 17.9.06 | 16:46

  Jonas, ti bom sporočil, ko bom v službi utegnil (sem raziskovalec na elektro fakulteti) Aiba priključiti na splet. Potem ga boš lahko od doma vodil in gledal, kar on vidi. To je že preprosta oblika tele-prisotnosti in to za samo 2000 EUR… in to še ni vse ;)

 22. jonas, - 17.9.06 | 16:52

  Z veseljem, jasno! Nekaj takega načrtujem z NXT-om tudi sam, nekako takole

 23. teoo, - 17.9.06 | 22:14

  http://www.fe.uni-lj.si/webcam/status-S.html :)

  p.s. ob času objave je kamera nedosegljiva, a mislim da je to le začasno.

 24. Okapi, - 18.9.06 | 23:26
 25. b0j3, - 20.9.06 | 20:01

  Tole zgleda tudi fajn http://www.vexlabs.com/

 26. maximus, - 25.9.06 | 13:05

  yo jonas,

  Kir koplet imas ti potem? Sem ravno pred nakupom nxt-ja, pa nevem za kir model naj se odlicim? Bolj se nagibam k unmu splošenmu, ima vec lego delov v kompletu za isto ceno. Drugace pa ja, od nekdaj sem biu ljubitel legic, se zmerja trdim da je to najboljsa igraca ki si jo lahko zamislis!!

  Kaj pa ce se enkrat dobimo usi k mamo(bomo mel) mindstormse, pa nerdimo enga ultimate robota :-)

  nc, lp, M

 27. jonas, - 25.9.06 | 17:17

  Imam oba, boljši je edu komplet (dobiš lepo škatlo s pladnjem, akumulator, pretvorne kable za RCX, dodaten senzor za dotik) a pozor, noter ni softvera, ga moraš NUJNO naročiti posebej, brez njega ni nič. V komercialni varianti je softver priložen.

 28. Dare, - 25.9.06 | 18:10

  A ne bi line follower bil precej boljši z dvema senzorjema (en je skozi na črti, eden pa izven črte)? :))

 29. David, - 5.10.06 | 20:38

  Jz sm NXTja tud narocu pri MK… pa morn rect da je full uredu! … Aja, pa eno vprasanje Jonas… kje si nabavu navadn paket… pa kolk si placal…

  dare… najbolje je da imas oba senzorja izven črte… vsak na svoji strani, seveda…

 30. Tomaž Štih, - 13.10.06 | 16:59

  Ma ne gre ti na otročje. To počnemo računalničarji, ko solidno poskrbimo za svojo osnovo eksistenco. Jaz sem začel spuščat rakete. :)

 31. Mitar, - 27.11.06 | 21:55

  V AI laboratoriju na FRI v Ljubljani smo ravno kupili en set. :-)

 32. tinek, - 30.11.06 | 17:46

  Malo off topic sicer, ampak tudi moj dragi se je začel ukvarjat z Lego Mindstorms preden se je rodila hči, to je 6 let nazaj, pa se je na škatli nabiral le prah, sedaj pa skupaj pridno ustvarjata. Ql zadeva http://www.ptuj-on.net/foto/uporabniki/slika.php?id=80051

 33. Leon, - 15.12.06 | 07:51

  Kaj vse vsebuje komplet 8527? Kateri senzorji so priloženi?

 34. David, - 15.12.06 | 17:59

  Komplet vsebuje: -NXT kocko(možgane robota) -3 interaktivne servo motorcke -Ultrazvocni senzor (zazna oddaljenost) -Zvocni senzor (zazna glasnost nekaga zvoka) -Svetlobni senzor (zazna odboj svetlobe, ali prejem svetlobe) -Senzor na dotik (zazna ce se je robot npr. zaletev v oviro)

  V paketu je seveda se veliko kablov, kock…

 35. Žiga, - 17.12.06 | 14:15

  A je software u edu kitu kej drgačn kukr pr navadnm. Zanima me zto k navadnga ze mam pa pol mi nebi blo treba softwarea kupt.

 36. Rok, - 5.1.07 | 21:40

  Jaz imam tudi NXT. Poglej http://rok.sraka.org!

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !