Moneta? Ne hvala.

Jebeš takole elektronsko poslovanje, hotel sem prebrati en članek na spletnem Delu, šel (prvič) skozi proceduro in dobil geslo, potem pa tole:

Picture 1-2

Poskusil sem še enkrat, z enakim rezultatom. Podobno se mi je dogajalo na kolosej.si, kjer mi je vztrajno zavračalo Joker kartico, dokler je nisem (tričetrt neizkoriščene) vrgel v smeti. Moje izkušnje z s slovensko e-trgovino so dosedaj PORAZNE!1 Kaj pa vaše?

-Jonas

P.S. Crni v komentarjih pravi, da je kriv Applov Safari. No, če bi se jaz ukvarjal z e-trgovino, bi prekleto skrbel za to, da bi moja štacuna delovala z VSEMI brkljalniki. Ni izgovora.

 1. V e-bančništvu pa, začuda, ni slišati o težavah, NLB-jev Klik recimo deluje brezhibno.
 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. einherjar, - 1.12.06 | 13:47

  Slovenska e-trgovina… A ni to nekak toliko obstojece, kot Jeti, Saskwatch in NLPji?

 2. ninamalina, - 1.12.06 | 13:52

  moneto sem uporabila le enkrat in takrat je delovala brezhibno. sicer imam pa pred e-trgovino nepojasnjene predsodke.

 3. mojcej, - 1.12.06 | 14:07

  knjige kupujem samo še z moneto, kdaj pa še kaj drugega (vstopnice, oblačila, drobnarije…), pa nisem imela nikoli problemov.

 4. had, - 1.12.06 | 14:18

  telefon kot placilno sredstvo je odlicna stvar.. placujem kolosej, razne avtomate in parkomate in stvar deluje b.p.. je pa res, da se nisem poskusil internetne monete, tako da o tem ne morem soditi.. kar pa se tice tujine in e-placevanja, je pa paypal zakon..

 5. Joco Hud, - 1.12.06 | 14:32

  Do sedaj sem jo uporabljal na Zemljiški knjigi in Geodetski upravi in je vse delalo kot urca. Mogoče je pa problem v EPL softveru:-)

 6. Bessie, - 1.12.06 | 14:54

  Sem kupil ene par zadev v slo e-trgovinah in nisem imel težav, drugače pa redno kopujem, na e-baju, amazonu… brez težav, razen zadnjič ko sem imel dvakrat transakcijo na nekem on-line gemblu, ki seveda ni bila moja, no sem se pritožil na Viso in so storniral.

 7. seamus, - 1.12.06 | 14:59

  Verjetn maš probleme, ker ne uporabljaš Mozille Firefox ;) al pa Internet Explorerja :twisted: poznam primere, ko strani niso prilagojene za ostale brskalnike.

 8. robert79, - 1.12.06 | 15:02

  Sam sem imel težave s Klikom (ni delal), ampak baje so imeli (še imajo?) nekateri veliko večje probleme (spletna zloraba nekih krekrjev; o tem se je pisalo v medijih), sicer sem s storitvijo prav zadovoljen. V banko grem samo še kupovat devize in menjat cekine (avtomat v NLB na Trgu republike).

  Sicer nimam izkušenj z drugačnim e-plačevanjem pri nas razen kakšnih občasnih nakupov z master kartico, kar je dobro delovalo.

 9. robert79, - 1.12.06 | 15:03

  P.S. Velja omeniti e-Dohodnino, ki jo lahko le pohvalim. Že dvakrat (ali trikrat) sem jo koristil.

 10. ervinator, - 1.12.06 | 15:07

  Na strani Mladinske knjige sem vplačal nekaj knjig, ker se mi ni dalo preverjati, ali jih imajo v prodajalni na zalogi. Nekaj knjig je bilo za darilo, zato grem po enem tednu v Konzorcij, naj mi jih pač osebno predajo. Problem. Za spletno prodajo skrbi drug oddelek (Modri klub ali nekaj podobnega). Naročene knjige so imeli na zalogi, vendar mi jih na modrem oddelku niso mogli predati. Na koncu smo uredili tako, da sem knjige v prodajalni še enkrat kupil, oni pa so mi znesek vrnili nazaj na kreditno kartico. Konzorcij mi je sicer zelo všeč.

 11. mistique, - 1.12.06 | 15:40

  rahlo “štorasta” varianta…včasih edina, žal…

 12. Mario, - 1.12.06 | 15:52

  nikoli nisem imel problemov z moneto

 13. Nejc, - 1.12.06 | 16:14

  z moneto sem plačeval samo v Mcdonaldu,..vedno brez težav.

 14. Marko Crnkovič, - 1.12.06 | 16:57

  Hja, “ta seja je potekla” sem videl velikokrat. Vedno znova sem pozabil, da uporabljam Safari. Potem sem kupoval v IE-ju in preklinjal. Sploh pa mi je žal, da sem kadarkoli kupil katerikoli online članek v Delu, Dnevniku, Večeru in Financah. Stal je (skoraj) toliko, kot cel cajteng skupaj.

 15. vlatka, - 1.12.06 | 17:19

  “cigani lahko vsaj šahirajo”,

  saj lepo piše :)

 16. Gorky, - 1.12.06 | 17:47

  Sam kolosejev Joker uporabljam ves čas in deluje brezhibno. Enako mi je brez težav deloval nakup vstopnic preko SiMobila. Kako je z moneto pa ne vem, nisem na mobitelu že uf.. let

 17. Martin, - 1.12.06 | 17:50

  Očitno poteče piškotek prekmalu ali pa ga ne znajo napisati za to verzijo brskalnika. Druge razlage ni. Nimam niti ene slabe izkušnje, uveljavljal sem celo reklamacijo. Od šestih e-trgovin, ki sem jih postavil, deluje samo še ena. Ostale so bolj katalog. Inšpekcijske službe so imele kar nekaj konstruktivnih pripomb in kar nekaj butastih. Kot vidim pri ostalih, kar nekaj stavri, ki so jih zahtevali do mene, drugi sploh nikoli niso imeli. En lep primer: v isti trgovini sem kupil TV in pralni stroj na obroke, vsako zadevo posebej. TV sem kupil preko spleta, pralni stroj kot 165. v čakalni vrsti. Tja ne grem več drugače kot virtualno in pika. Raje nimam.

  Imam pa tudi izkušnjo z Večerovim člankom. Če bi vsak dan bral, bi obubožal. Verjetno je pri drugih enako.

  Ah, dost nakladanja.

 18. markopigac, - 1.12.06 | 18:08

  V SLO ne nakupujem “spletno”. Posebej ne z Moneto (ker mi je skozi javljalo neke napake). Sem kupoval ze preko eBaya (od dveh nakupov cakam se drugega, skoraj mesec dni iz ZDA via Paypal). Placujem pa poloznice na NKBM-jevem bank@netu.

  MC – Vecer ima zastonj arhiv!

 19. Gregorg, - 1.12.06 | 18:33

  Naša storitev spletne izposoje DVDjev iTIVI (http://www.itivi.si) v celoti temelji na sistemu online plačil in deluje fantastično, je pa res, da je – kakor koli strašljivo se že to sliši – v letu 2006 to področje pri nas še grozljivo nerazvito.

  Osebno vidim osnovni problem v bankah, ki v večini primerov za online transakcije nimajo niti enega človeka – skrbnika, ki bi skrbel za to področje, kaj šele oddelka za online transakcije, ki bi se aktivno ukvarjal s trženjem tovrstne ponudbe pri spletnih trgovcih oziroma drugih ponudnikih plačljivih vsebin. Tako je bilo zame prvovrstno presenečenje, da smo že po prvih nekaj mesecih poslovanja postati navečji spletni trgovec po številu opravljenih transakcij v Sloveniji.

 20. nordstar, - 1.12.06 | 18:36

  Jaz po netu naročim, na e-mail dobim račun, ga plačam preko Teledoma in naslednji dan že zvoni poštar z robo. Klika se izogibam, prav tako nakupov s kartico.

 21. majakrizaj, - 1.12.06 | 19:12

  Za nas upokojence to ni,ker rada pogledam in potipam kar kupim, pa še razlog za k frizerju na pošto in klepet se najde.Ni razlog v nezaupanju, bolj strah pred izgubo družabnosti.

 22. Dr. Rosenfeld, - 1.12.06 | 21:09

  Moneto ignoriram ze od samega zacetka, saj mi ni bil vsec sistem in relativno visoki stroski, povezani s tem nacinom placevanja (vem, da si moral poklicati na neko stevilko in kriti stroske klica, poleg tega pa se placati provizijo za placilo – sam bi takrat raje videl, da bi imel brezplacen klic ali SMS za pridobitev kode ali cesarkoli ze ter placila prevaljena na trgovce, kot pri karticah). Zame so kreditne kartice se vedno zakon za placevanje na vseh koncih – na internetu ali pa v pravih trgovinah.

 23. Dado, - 1.12.06 | 21:27

  Jaz e-monete nisem nikoli uporabljal, uporabljam pa Joker kartico za Kolosej tako na PCju kot na Mac-u in ta stvar deluje. Mislim da so kreditne kartice edina prava stvar za placevanje prek neta.

 24. fat, - 1.12.06 | 21:39

  Moneta je zakon, ne samo da je zastojn še kreditirajo te do konca meseca oz. pač ko plačaš račun.

  Za DrRosenfeld-a: z moneto ni nobenih stroškov, razen tistih ki jih plačaš zaradi opravljenim nakupom. Ni ga lepšega kot plačati parkirni listek ali kaj podobnega, namesto tišanja bankovcev v aparat kjer ti jih neumorno vrača nazaj, kot da nebi želel sprejeti tvojega denarja.

 25. stesh, - 1.12.06 | 22:39

  Boljš da greš do bližnje trafike pa nabavš cajtng.

 26. Miha, - 1.12.06 | 22:41

  Moneta je carska storitev. Parkirnino vedno plačujem z njo, tudi na internetu, le ponudnikov je premalo v SLO. Do zdaj nisem imel še niti ene negativne izkušnje z delovanjem Monete.

  Apple?!!? Jonas. Odrasti že prosim. Vsaj pri računalnikih je človek lahko bushevsko pragmatičen. PC, čim cenejši in pika. Vsaki dve leti kupiš novega v najbližji štacuni.

 27. Kašpar, - 1.12.06 | 23:41

  En offtopic, sam vseen.

  veliko ljudi na tem blogu si želi jonasovih starih posnetkov, tukaj sta dve reklami za njegovo revijo Ž

  http://www.youtube.com/watch?v=_HLaJEBjObY http://www.youtube.com/watch?v=nd5aXN3VV80

 28. kinky tone, - 1.12.06 | 23:53

  Prav nič mi ne pride na pamet v zvezi s to temo.

 29. Anže Žnidaršič, - 2.12.06 | 01:05

  Moje izkušnje z e-trgovino so super, z Moneto sicer plačujem kaj malega le 1x na mesec ali dva, večinoma grejo stvari po povzetju. No ja, razen rezervacij kart v Koloseju, ki jih pa ponavadi opravim preko GSMja k lepo klikneš kje boš sedel :)

  Sem tudi že plačeval preko Vise v Ameriko (en certifikat k sm šu delat in nekaj domen) in je transakcija lepo šla skozi. Aja, ups, samo za Slovenijo sprašuješ :)

 30. Durkheim, - 2.12.06 | 02:13

  Kupi si tiskano izdajo Dela, veliko ceneje in bolj pristno!

  Kar se tice pa Monete! Storitev je brezhibna in deluje zanesljivo bolj kot kot POS-terminali!

  Še ena zanimivost, na POP tv, so 10.11.2006 opevali placevanje z Mobiteli, kot ne vem kaksen nov izum: http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3083907

  in ob tem pozabili omeniti, da je tovrstno placevanje v Sloveniji razvito bolj kot kjerkoli drugje po svetu z Mobitelovo Moneto!!!!!! M-vstopnica je ena najrazvitejših, predvsem pa pionirskih rešitev, obstaja vec kot 3 leta!! Prav mi pride VEDNO kadar grem v kino. Iz udobja domacega naslanjaca, ali pa v neudobju prometnega zamaska, lepo kupim vstopnico in ljubljeno osebo odpeljem v kino, brez cakanja v vrsti…

  :)

  HELL YEAH, MONETA!

  SiMobil my ASS!

  lp, -d

 31. markopigac, - 2.12.06 | 03:54
 32. Martin, - 2.12.06 | 08:57

  O, še nekaj globalističnih nasvetov. Zanimivo, da ga nihče ni poslal peš v arhiv Dela.

 33. Martin, - 2.12.06 | 08:57

  pravzaprav ga => te

 34. UrbanD, - 2.12.06 | 10:07

  No ja, je ze res da NLBjev klik dela brezhibno; imam pa podobne slabe izkusnje pri ostalih spletnih poslovanjih. Npr. na planetu samem imam z brskalnikom Firefox vcasih problem ze pri samem brskanju. Zgleda, da se temu posveti premalo casa in je zato narejeno zelo povrsno. Mislim pa, da se stvari zelo hitro razvijajo in scasoma se mi zdi, da se bodo izboljsale.

 35. Matej, - 2.12.06 | 18:17

  Že sama Moneta ima veliko napako: ne deluje pri ostalih mobinih operaterjih. O sposobnostih slovensnkih spletnih mojstrov v naših jakih firmah pa raje niti ne govorimo.

 36. megafotr, - 2.12.06 | 18:30

  e-poslovanje v sloveniji najbolj laufa na old skool način s plačevanjem po povzetju (okej e-članka tako ne moreš plačat :)) mi prodajamo računalniško opremo preko spleta in edina možna načina plačila sta predračun (ponavadi preko e-bančništva) in po povzetju. ne jebemo ne monete ne kreditnih kartic. pred časom sem se na NLB pozanimal kako je z xml povezavo do klika, kjer kupec le klikne na gumbek in se poveže s klikom ter izvede nakup. vse skupaj zahteva tri klike in je fantastično. vendar slaboumneži pri NLB za to, da trgovci forsiramo kupovanje preko njihove (gnile in luknjaste) storitve želijo 1,5% vrednosti transakcije. pri enem laptopu to kar nanese in res ne mislim plačevat neki naduti banki za to, da jim delam reklamo. bebci. kar se pa arhivov cajtengov tiče, pa so večerovci lepo poskrbeli za tapridne blogerje in nam dodelili brezplačen dostop do celotnega arhiva. že pridno koristim in res je super arhiv.

 37. Matej, - 2.12.06 | 19:55

  e-moneta – vedno delovala (10 in več spletnih nakupov

  JOKER – tudi nikoli težav (1 leto uporabljam)

  Ne vem, ne vem,…. bo treba na tečaj Jonas ;)

 38. Marko, - 3.12.06 | 17:17

  Jaz sem kupil že kar nekaj stvari preko neta in nikoli ni bilo težav. No ja, kururska služba, ki jo uporablja enaa.com ni nek vrhunec uporabniške prijaznosti, ampak to se da preživet. Edina katastrofalna zgodba je Kolosej. Tam pa še vedno vlada kamena doba. Zadnjič sem hotel kupit karte za Bonda prek njihovega nadvse trapastega odzivnika, planetovega vmesnika in interneta pa nikjer ni šlo. Potem se pa pritožujejo, da ljudje tankajo filme prek neta… sej kart za kino ne moremo kupit :o

 39. Dr. Rosenfeld, - 3.12.06 | 17:50

  Kolosej in McDonalds sta poglavje zase. Oba sta de facto monopolista, ki se jima zaradi tega “drobnega” dejstva ni potrebno prevec truditi, da bi (potencialnim) strankam omogocila cim enostavnejse poti do placila njunih storitev/izdelkov. Tako pri enem kot pri drugem nikakor ne sprejemajo kartic, ker se jima verjetno zdi odvec placevati provizije bankam iz tega naslova, saj pac stranke skorajda nimajo izbire in so prisiljene uporabiti gotovino ali Moneto.

  Glede izbire dostavne sluzbe pa nazadnje po mojih izkusnjah MimoVrste ni imel srecne roke – vse je stimalo in so se maksimalno potrudili, zataknilo pa se je pri kurirju. Vsakic.

 40. @jdin, - 3.12.06 | 22:07

  Jonas,

  ne moti pa te, da siobilovci nimamo alternative (glede Moete)? Z vsemi brkljalniki? Verjetno si to v afektu napisal, daj bodi malo realen. Strinjam pa se, da bi lahko podpirali “defolt brvoser” od apple-a.

 41. Andrej, - 5.12.06 | 11:24

  Moneto sem sicer uporabil samo 1x in je slo kot po maslu, Jokerja pa uporabljam redno in nisem imel nikakrsnih tezav. Edino kar jim zamerim je, da ti ob nakupu se stejejo stevila kupljenih vstopnic, pac pa natancno kolicino vlozenega denarja. Ce se vmes podrazi, si lahko npr. namesto 5-ih kupis le se 4 in pol. Ne vem pa tudi ali so v zadnjem casu dodali moznost nalaganja denarja preko interneta. Kajti ce ti novcev sfali, ne mores rezervirati on-line.

 42. Jumeirah, - 6.12.06 | 09:18

  Slovenska podpora Safariju je res nezadovoljiva. Nasi kupci se na vse mozne nacine trudijo, da ja cim manj prodajo. Fizicno in virtualno! Sam pa ljubim svoj Safari, trgovin na spletu je pa dovolj!

 43. we_are_the_borg, - 9.12.06 | 01:01

  saj wap so tudi pokončali nevede na ist način pa je bil dober izvor informacij…

 44. @jdin, - 16.12.06 | 19:16

  Jonas, lahko poskusis http://www.caminobrowser.org/ – browser za Mac-a (mozilla.org). Mogoce si pa ze, ne vem…

 45. bs, - 6.1.07 | 19:21

  Ne gre za to, da je moneta za en kurc… sicer pa zgoraj lepo piše da je potekla časovna omejitev za (128 bitno) sejo; sicer pa je to znan ‘bug’ in se ga da porihtati…

  http://search.info.apple.com/?q=session+bug&type=&lr=lang_en&search=Go

 46. Marvin, - 6.2.07 | 12:49

  Baje, baje dela sedaj tudi s Safarijem.

 47. Luka, - 6.2.07 | 12:50

  Zdravo….

  Sem malo preletaval tale blog in naletel na tale članek…. V glavnem, sedaj Moneta deluje tudi v Safariju čisto brez kakršnihkoli problemov. lp

 48. [...] Jebena Moneta. Sobota, 17. februar 2007, zapisano v kategorijah Znane osebnosti, Televizija, Smeh, Video [...]

 49. Anže, - 18.2.07 | 01:58

  Jonas… zakaj bi, recimo jaz, kot lastnik slovenske e-trgovine, želel podpreti tako manjšino kot ste uporabniki Appla? Mene to stane… Ne samo enkrat, pa da potem dela… stane me še vzdrževanje, pa podpora, nekoga moram izobrazit, da bo znal nesposobneže vodit čez postopek. Ceneje me torej pride, da, če delam spletno trgovino, rečem, da je omejena na Windows/IE uporabnike. V tujini seveda take stvari že nekaj časa samo delno funkcionirajo… a jebiga!

 50. Aljaž, - 18.2.07 | 02:00

  Use Firefox !

 51. alti, - 18.2.07 | 02:38

  ne bluzite. lepo vam je rekel. če ne dela, ne dela. pa kaj če vas 80 posto rabi IE pa 15 nas mozillo, pet pa vse ostalo. vsem bi moral delat. In ni to neka blazna tehnična fora. navadna šlamparija je. da ne bi raj rekel neukost, bedastost…hummm ne spamnem se bolj politično korektnega izraza za bebavost, idijotizem, kretenstvo…nej kdo pomaga. sej obstajajo blage karajoče besede…

 52. alti, - 18.2.07 | 02:43

  aja, se opravičujem. jaz kot amaterček skrbim da je moj page na katerem imam domače cucke in pametovanja o kinologiji, prilagojene za večino brskljalnikov, skrbim da je usklajena z pravili w3c itd…a eni profiji za par težkih miljonov pa ne morejo? Isti štos z Siolom, kjer skos neki crkuje čim si pet km iz ljubljane, potem je pa več al manj telekom kriv, telekom pa pravi ko jih kličeš, “a ste kombi kak vidl, pa kjera naša podfirma je šraufala”

  pejnovrit.

 53. arha, - 18.2.07 | 15:27

  Lepo vas prosim, kaksne Monete? Za vsako gnojisce svojo Moneto.

  Potem, ko so na Delu uvedli placevanje, sem jim 2X poslala mejl, naj mi posljejo racun za tiste svoje zetoncke. Pizde usrane pa so mi odgovorile le v drugo, ces da imajo za tujino neko “posebno” ponudbo. Osebnega urednika. Sem jih poslala v kurac: jaz tocno vem, kaj hocem, ne rabim osebnega urednika, ampak vpogled v Sobotno. Sem jim napisala, da sem cisto navadna, da rabim le tiste zetoncke, da prek Monete ne morem, ker nisem na Mobitelu, pa zopet ni bilo nic od njih.

  No pa so me odvadili najgrse razvade, ki sem jo imela: prelet Sobotne, pa ceprav ga ze dolga leta ni bila vredna.

 54. Janez, - 18.2.07 | 19:02

  Kdo sploh uporablja Moneto?

 55. parrot, - 18.2.07 | 19:18

  Jaz. In 70% mojih znancev. In vsakič izpadem jack na parkomatu v LJ, ko za mano stoji nekaj bebcev v oblekah, ki me gledajo kot marsovca. Potem pa se občasno le kakšen opogumi in me vpraša, če bi to njemu tudi delalo. Itak.

  O slovenskih trgovinah brez Monete pa raje ne bom. Na Savski cesti v LJ je enaa.com. Pri njih kupujem relativno pogosto. In vsakič popizdim. Vedno jim zavrača moje kreditne kartice, vedno. Samo pri njih! Povsod drugod dela, v SLO, tujini, na bankomatih, limit še par 1000 EUR itd. Potem plačujem po povzetju kot v srednjem veku. Obup. Bog ne daj, da bi omogočili plačilo z Moneto. Kje pa…verjetno se jim zdi brez veze plačati tisti odstotek ali dva provizije, ki je itak prisoten tudi pri kreditnih karticah.

  K sreči sem začel kupovati v tujini preko interneta. Raje plačam 15, 20 EUR dostave. Pri večjih nakupih se več kot pokrije ta strošek.

 56. silvek, - 19.2.07 | 23:27

  Jonas, kar se tiče cajtgov: dobi si naročniško številko od kake stare tete (ki ne uporablja neta), pa imaš dostop do vseh člankov.

 57. Aljoša L., - 27.2.07 | 23:57

  Mislim, ne vem zakaj sploh tema z Moneto? Jasno je, da 99,99% uporabnikov v Sloveniji uporablja licenčne ali pa nelicenčne različice Windowsov. Jasno je, da so strokovnjaki program in storitev najprej prilagodili večini uporabnikov…vrjamem pa, da bo prej ali slej tudi za Safari. Moneta je enkratna storitev..to pa da jo neka trgovina uporablja je pa njen problem. Moneto zelo pogosto uporabljam in glede na to, da provizij skorajda ni(je samo na terminalih)..Nevem zakaj je potrebno vedno znova in znova blatiti neke uporabne storitve in novosti.. Za tiste, ki ste malce bolj tradicionalni še vedno obstajajo klasična plačila z gotovino, plačevanje položnic na Pošti, itd… Tukaj vas nihče ne omejuje. Ali je lažje imeti 2 OS-a in kupovati na daljavo, kot biti fizično prisoten nekje in se prilagajati delovnemu času, bla bla bla? Zame je to retorično vprašanje…

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !