Futer dneva

Dolgo sem prejemal emaile s svakojakimi filmčki ali smešnimi fotkami, dokler nisem (večine) svojih prijateljev te prakse odvadil, češ, fantje, videa se ne pošilja po elektronski pošti, internet trpi, če zabašete strežnike s tridesetimi kopijami bebavega filmčka pobesnele mačke ali pojočega kuharja …

Nekaj je k olajšanju mojega elektronskega predala prispevala tudi aleluja novomodernih blogov, ta silna potreba (ki jo globoko čutim tudi sam) deliti kaj zabavnega še z drugimi je našla svoj dom na premnogih slovenskih blogih. Pravim jim “copy/paste blogi”. Nizanje spletnih povezav, copy/paste, “poglejte si tole.” Nič komentarja, kritike, razmišljanja, distance. Nič. Le povezava in nekaj praznih besed. “Poglejte si tole!” V šoli pa obvezno modrovanje sošolkam, “Ja, ja, jaz pišem blog.”

Tudi sam včasih padem v isto past. Kaj zanimivega najdem in vržem na blog, kot zadnjič. Resda, potrudim se dopisati vsaj malo dodane vrednosti, a vseeno. No fucking more!

Od danes naprej takšnih zapisov na tem blogu več ne bo. Zanimivemu dnevnemu branju s spleta je odslej namenjen moj posebni RSS futer, če vam dnevno primanjkuje zanimivih vsebin, vas vabim k naročitvi na Futer dneva, permanentno sem ga vtaknil tudi med povezave na desni.1

V svoje RSS agregatorje vpišite:

http://www.rozina.si/futer.xml

-Jonas

 1. Projekt poganjam poskusno, če se ne obnese ali če uplahne zanimanje, bo pač crknil.
 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. Mr. Mojo, - 15.3.07 | 05:32

  Strinjam. Film/komad brez komentarja (ali dodane vrednosti) = bad. Vendar je lahko film/komad povod za vsebino ali njena ilustracija. Definitivno ne bom nehal objavljat, če bom imel kaj za povedat. :) Na to gledam nekako takole – predvajam stvari, ki bi jih predvajal frendom pri sebi doma v stilu “fak, lej to” in zraven bi seveda padla debata, zakaj je stvar dobra ali zanimiva. No, povezetek te (namišljene ali resnične) debate lahko tudi napišem.

 2. chef, - 15.3.07 | 07:04

  Bravo! Točno to me najbolj zjezi! Nekaj časa sem še gledal tisto spam e-pošto, zdaj pa samo še brišem. Folk dejansko forvarda vse, kar dobi, potem pa od enega človeka dobiš petnajst blesavih mailov in enega kvalitetnega!

 3. buba švabe, - 15.3.07 | 07:17

  Ja, taki maili so dejansko ena posebna oblika spama. Jaz jih niti ne odpiram več, ampak direkt v koš z njimi. Ni mi pa jasno, od kje ljudem sploh čas, da vse to sranje skupaj najdejo. OK, razumem, da nekdo enkrat na vsake toliko najde kao duhovit video in ga pošlje okrog, ampak nekateri to počnejo po deset in večkrat dnevno! Kot da cel dan samo “smešne” maile pošiljajo in forwardirajo…

 4. Bessie, - 15.3.07 | 07:52

  Dobra ideja.

 5. Davor, - 15.3.07 | 08:30

  Jonas, slovenščina: predlog “z” pred besedo, ki se začne na s. Ne bi opozoril, a vem, da imaš visoke standarde glede jezika. Še ena pripomba za nazaj, ko je Crni grajal uporabljene besede v oddaji Hri-bar. Crni pravi na svojem blogu nekomu, ki je oddal svoje mnenje:”Pizda si tečen”. Dvojna merila!

 6. MarkK, - 15.3.07 | 08:42

  Super Ideja.

 7. kinkitone, - 15.3.07 | 09:13

  Beseda pove več kot tisoč slik. (tole sem copy paste-al. sicer iz spomina. ampak zdelo se mi je na mestu. čeprav se s stavkom ne strinjam, sicer)

 8. Danilo, - 15.3.07 | 09:38

  Biti viden , razkriti svoje misli in jih javno objavti je res precej velika strast. Tako velika, da lahko zmanjša pomen vsebine. Po moje je tisto kar me v zunanjem svetu nagovarja le kupček inspiracij, ki prebudi moje razmišljanje in okrog tega razmišljanja lahko gradim svoje zapise. Mimogrede moji zapisi po navadi bolj koristijo meni (prisilijo me h koncentriranemu razmišljanju) kot pa drugim.

 9. pet-in-g-seks, - 15.3.07 | 10:56

  lepo si to opozoril …

 10. Jest, - 15.3.07 | 12:03

  @Davor: WTF? Ali si z Lune padel? Ali si s Sonca padel? :)

 11. heavyd, - 15.3.07 | 12:07

  Blog se mi zdi le nek avtorski izdelek. Pač anonimnega avtorja, ki se skriva za svojim vzdevkom (razen izjem).

  Tako je link in zraven sporočilce prvi korak, da tega, da blog kmalu ne bo imel več obiskovalcev/bralcev.

  Jaz sem z vso zavzetostjo spisal enega najzanimivejših dni mojega življenja, argumentiral ameriški novinarki par zgodovinskih dejstev in zravn elegantno pritaknil par linkov, objavil fajn fotke po vsebinski kvaliteti in sicer ..pa tut nimam obiskovalcev..!?!? :) hehe

 12. markopigac, - 15.3.07 | 12:53

  tud jas sovrazim fwd:fwd:fwd: e-maile in drug junk.

 13. štulič, - 15.3.07 | 13:38

  @Ž. Zelo zrelo in odgovorno. Blef razkriješ ali pa je razkritttt!

 14. dahvor, - 15.3.07 | 15:55

  hehehe / jaz pa ne znam toliko Slovenščine, da bi … ja imam svoj put, ja imam svoj kofer, moje srce odlazi od mene … hehehe … ne sam pred ki, tudi pred ker, ko, da, če…in med naštevanje … je glih po radiju-za se učit… Ki je odlična pesem…a je še kej od tega Gspuda…bi še poslušal.

 15. dahvor, - 15.3.07 | 16:04

  …Fut’r Dneva…se mi dopade / odlično – tle se lahko futra in nafutra … super…samo Futer se samo za hrano za Živali uporablja-na Krasu…jaz se pa samo še z Visokogorskim Leopardom indetificiram, ko sem na sprehodu in ponudbe ogledu…in študiram kako bi iz Zemlje na Luno padel, tm glih na rob, da ne bo prevroče ali prehladno.

 16. Milan'che, - 15.3.07 | 16:05

  Super rešitev. Jaz sem do enake ideje in rešitve prišel pred kakšnim mesecem, rešil sem jo pa s pomočjo Fahlstadovega fQuick side-notes plugina.

  Zato imam na blogu v desnem stolpcu rubriko “Opaženo na mreži”, kjer se prikazujejo zadnji 4-je vnosi in pa, jasno da, tudi pripadajoči RSS agregat, tukaj.

 17. roza, - 15.3.07 | 16:37

  aleluja!

 18. tomo, - 15.3.07 | 17:07

  se popolnoma strinjam s tabo! btw poglejte si moj blog :D

 19. Puba, - 15.3.07 | 17:52

  pohvalno, zastonjsko zbiranje in objavljanje zanimivih medmrežnih vsebin…

 20. gyzar, - 15.3.07 | 18:59

  spletna ekologija :^^

 21. Hotimir, - 15.3.07 | 19:31

  Mene pa zanima, kako narediti temu konec…sam sem že filtriral pa vse sorte počenjal, pa nič. Kar naprej dobivam filmčke, se bolj grozni pa so PPSji kjer nekdo zakopča en konc poverpojnta in pol dela neke lepe misli…pa da mors poslat naprej desetim, če ne ti zrastejo žabja usesa…grrrr ..al pa nardi takega z muziko, pa pol ure traja da gre slajd naprej….

 22. shyam, - 16.3.07 | 11:05

  Hja, jaz mam tud dnevne spamerje v mojem boxu z raznimi filmčki, slikami iz utube in podobno.

 23. vijola, - 16.3.07 | 14:53

  nekaj čudnega se dogaja. zakaj bi to držala pri sebi…(smeško, ki gledam nekam gor in se mu vihajo kotički ust): prvo te je sanjala ena znanka (blogerka), 2 dni nazaj pa sem te še jaz, s tem, da je bila v igri še moja sestra, sam se z njo vajin tandem ni dobro končal. ne, nisi nikogar natgenil s tem, da si v oddaji zapeljiv, inteligenten & Co. – tak si tudi v sanjah , heh

 24. stesh, - 16.3.07 | 22:30

  Zanima me samo kdo bo to gledal?

 25. Tomaz, - 17.3.07 | 00:00

  Jonas, ti sploh veš kak vpliv maš na blogobralce? Glih danes smo z prijatli malce poležavali na soncu in pili radler. Potem pa kot strela z belga dneva: “ej Tomaž voj blog je bedn ker, velikokrat pejstaš linke! To je Jonas rekel da se tega ne sme delat” – OK OK – MISLIM WTF?? Kdo za hudrija pa je Jonas, da bo narekoval kako moram jaz pisat svoj blog :) Ok dam ti rispekt za njabolj bran blog, ampak vseeno nekateri našpukamu zarad tvojih idej. No naj povdarim da jaz tega definitivno NE DELAM! Čekirej moj blog pa povej, če boš kje zasledil neko slepo linkanje, kot je to rečmo na kdoteje.be. Tudi meni gre zelo na živce ko surfam po blogorami in naletim na neke bloge, ki so osveženi vsake 5 min in šopajo poste samo da so na vrhu.

 26. marjan, - 17.3.07 | 17:44

  Kaj hudiša se je zgodilo z videzom te strani?!

 27. marjan, - 17.3.07 | 19:37

  (hudiča*).. Ok, zdaj dela normalno.

 28. pipi, - 18.3.07 | 14:33

  @Jonas: sicer je čist možno, da tega ne poznam, ampak kako si sploh lahko jaz kot navadni uporabnik inštaliram poljubni vtičnik za wordpress? In še eno vprašanje, tale post je verjetno edini, ki bo za komentiranje futra ali je možno kometirat le tega na kak drug način, kje?

  .::PiPi::.

 29. jonas, - 18.3.07 | 14:47

  Svoje vtičnike lahko ponavadi inštaliraš le na svojem strežniku, na Blogosu žal ne. Komentarjev Futer dneva ne potrebuje, nima velikega smisla komentirat linkov…

  lp

 30. pipi, - 18.3.07 | 14:54

  @jonas: v bistvu maš prav, vzameš če rabiš, ni pa potrebno razglablat okol posameznih vsebin …

  Tole okol pluginov sem pač vzel preveč s stališča uporabnika blogosa, zato se mi je zdela informacija nekako nesmiselena ….

  .::PiPi::.

 31. neocodex, - 19.3.07 | 21:22

  Taki maili so tudi meni do pred kratkim najedali, tako da sem na gmailu ustvaril filtre ki briše vso pošto s priponkami. Načeloma pomaga.

  Saj razumem, da včasih kdo kako dobro stvar najde pa pošlje okoli, ne moreš pa nekomu vsak dan napolnit inbox s 20 takimi sporočili. Če bi vsaj vse dal v 1 email pa poslal 1x, 2x tedensko bi še razumel.. Tako pa je to pri meni no-go.

  Futer je pa kul, ga že mam na rss :)

 32. [...] Ravnokar je dopolnila 8 let (njena sestrična zraven pa jih nima niti pet) in že imata obe fixno idejo, da bosta animatorki. Prav, zakaj pa ne, da bi le vztrajali in mogoče kdaj delali pri Pixarju? (btw, Jonas je danes na futru objavil link do njihovega najnovejšega teaserja od Ratatouille) [...]

 33. cehiM, - 21.3.07 | 09:29
 34. Termo, - 30.3.07 | 02:07

  Drugače pa Tomaž, kot si omenil pejst na blogu. To ni nobena umetnost, paste. To ni blog če pejstaš skoz. Napišeš pet besed, naflikaš 3 linke pol se pa jebi z linki pa vse preber. TO ni blog in Jonas ma prov. Potem lahko tudi jaz furam blog, razdrem par žaltavih pejstam par linkov in evo blog v 30-ih sek, odidem mirno na kavo.

 35. [...] In ne.. Ideje o tem nisem ukradel[1] Jonasu (niti ne trdim, da jo je kdo ukradel meni). Njegov Futer dneva je nastal kakšen mesec po tem, ko se je v mojem desnem stolpcu pojavil Fahlstadov fQuick plugin. [...]

 36. PiPi, - 9.5.07 | 23:45

  A vest.si lahko pričakujemo v obliki podobni tej sliki, ali je to samo test?

  http://www.vest.si/wp-content/themes/vest/images/maintenance_vest.jpg

  Po spisku sodelujočih sodeč lahko pričakujemo nekaj pozitivnega … fajn … upam, da vam rata.

  .::PiPi::.

 37. PiPi, - 10.5.07 | 09:51

  No tale prenova vest.si zgleda obetavno, bi pa samo opomnil da linki do rss feedov so malce pokvarjeni …

  feed://http//www.vest.si/feed/ feed://http//www.vest.si/comments/feed/

  .::PiPi::.

 38. [...] na svoj blog pa tega ne bom dajal, je Jonas to dobro povedal, ko je predstavljal svoj ”Futer Dneva”. S to izjavo se v celoti strinjam, zato sem odprl drugi blog, kamor bom postavljal vse, kar [...]

 39. robert79, - 17.3.08 | 11:50

  @Jonas: a lahko spremljaš število odjemalcev Futra? Kaj pa število odjemalcev kake poddaje?

 40. [...] video. Na srčno zgodbo s Pixarjem in robotkom Wall-E-jem v glavni vlogi me je opozoril Jonas prek Futra dneva™, zato bi nevede rad opozoril še na ta dober vir, morda pa Jonas ni šel gledat Courtneyjevega [...]

 41. [...] Futer dneva™ je Jonasova znamka, predlagam naročitev, ker je feed kvaliteten. [...]

  [WORDPRESS HASHCASH] Strežnikov IP (212.44.106.0) se ne ujema z URL-jem komentarja na naslovu (212.44.106.100) in je bil označen kot spam.

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !