Lačen HD-ja

Saj že veste, da imam nobel nov Philipsov HD televizor, in da je HD (high definition) po svetu zadnji modni krik, kar se tiče televizije in drugih vizualnih medijev. Razlika v kvaliteti slike je presunjiva, korak naprej tudi od filmov na DVD-jih, ki jim pravzaprav nič ne manjka. Dokler se na HD ne navlečeš, seveda, potem si pa lačen.

Težko je do vsebin. HD televizor sam programa ne zna kar začarati v visoko ločljivost, čeprav v to, sodeč po raziskavah tržišča, povprečni kupec kar verjame. In res, na obiskih pri znancih so mi že kazali svoje philipse, sonyje in samsunge, do konca zadovoljni, na ekranu pa poročila in raztegnjen in razmazan Edi Pucer. Raztegnjen, ker je ekran širok (16:9) in če smo že kupili širokega, ne bomo zdaj ob straneh gledali črnine! Razmazan, ker TV program še vedno teče v hišo po analognem kablu od kilometre oddaljenega operaterja in je vmes en kup razdelilnih omaric in stikal in ojačevalcev in kablov in podgan, ki jih grizejo. In ker videa v ločljivosti 720 × 576 (PAL TV) ne moreš kar raztegnit na 1920 x 1080 (HD), ne da bi opazil kockic, ki tvorijo sliko. Naj demonstriram:

Roze-200

Zgornja sličica je objavljena v ločljivosti 200 x 113, spodnja pa je istega izvora (klik na rožice vas v obeh primerih popelje na en original), le da sem jo raztegnil na 400 x 226. Grdo zgleda, “nekako digitalno”, bi rekel sosed:

Roze-200-1

No, najnovejši televizorji že znajo softversko gladiti sliko in na druge načine čarati s kontrasti, ostrino in barvami, manjkajočih podrobnosti v sliki pa seveda ne morejo nadomestiti in bo s tem zmeraj problem. Edino, kar pomaga, so vsebine, posnete v visoki ločljivosti. Se razumemo? Iz dreka ni potice, tudi če daš rozine not.

Tako že mesec dni rofkam za HD vsebinami. Virov je kar nekaj:

 1. Domači posnetki s HD kamero
 2. Blu-ray ali HD DVD diski
 3. Satelitski HDTV kanali
 4. T-2
 5. Splet (torrent file sharing)
 6. Usenet
 7. Predfilmi na Applovi strani

Ad 1: Tudi na naših policah je že veliko digitalnih kamer za domačo uporabo z oznako HD. Na Vesti imamo za enkrat dve Sonyjevi, izposodil sem si eno za nekaj dni in malo ekperimentiral, prvi vtis je zelo dober in se že odločam za nakup svoje. Mudi se mi ne, ker bodo cene še padale in ker moram še prej nabavit novega maca, če bom hotel montirati v visoki ločljivosti brez zatikanja. Procesiranje takšne količine podatkov je za včerajšnje mašine prehud napor, nekaterim (recimo mojemu lanskoletnemu enoprocesorskemu mac miniju) se začne kolcat že pri predvajanju v HD, kaj šele montaži.

Ad 2: Zadnjič sem že imel v vozičku Playstation 3 (vgrajen blu-ray pogon!), premislil sem si zaradi strahu pred igricami, kaj če mi bo kakšna všeč? Pet let nazaj sem se navlekel na Age of Empires in so šle noči kar mimo, podnevi sem bil pa kot zombi, samo zaradi filmov pa tudi ne mislim kupovati cele konzole. Doma sem pa potem istega dne bral recenzijo nove blu-ray izdaje Kubrickove Odiseje in so se mi spet začele cedit sline. Te dni grem pogledat, kakšna je kaj izbira med blu-ray playerji, če jih sploh kaj imajo.

Ad 3: Na satelitih je največ izbire, pravzaprav je v visoki ločljivosti na voljo večina svetovnih HDTV kanalov, le poiskati jih je treba in (običajno) plačati. Na strehi imamo doma krožnik, ampak že par let ni nikamor priklopljen, iz prezira do samega koncepta televizije (domišljam si, da mi je življenje uničila) in preobilja kanalov. Sem pa pripravljen na prevrednotenje svojih vrednot, mi lahko morda kdo svetuje kakšen primeren satelitski sprejemnik?

Ad 4: SiOL je nekaj obljubljal, pa se je potem pozabilo. T-2 na svojem priklopu ponuja tudi HDTV kanale, ampak jih je za manj kot pest. Dejmo fantje, to ni nič, T-2 tv priklop sem odpovedal, dokler se lahko še šlepam na fotrov teve kabel, mi ne diši plačevat dodatne naročnine. Če bi bilo HD kanalov vsaj kak ducat, bi jo pa!

Ad 5: Tu je izbire ravno prav, ne preveč, ne premalo. Seveda pa točenje s torrenti zahteva konkretno pipico v svet, če ste na enem megabitu, raje ni treba. Pošteno zakodiran HD muvi je lahko tudi 24 Gb debel. G kot giga, kapíš? Malo približne računice čez palec: 24 gigabajtov je enako 240 gigabitov, je enako 240.000 megabitov, je enako 240.000 sekund (pri enomegabitni povezavi). Kar pomeni tam nekje okoli 67 ur polno zasedene povezave, tistim s telefonskimi modemi pa sploh ne mislim računat. Sam sem preskrbljen (finih 60 megabitov na sekundo, sem pa že prvi v vrsti za optiko), po tristotih na Amazonu kupljenih DVD-jih pa tudi do Holivuda nimam nobene slabe vesti, ker so mi prodali čez 95% samega sranja, ko jih jebe, Piratski zaliv je zakon. Ne mi moralizirat v komentarjih, pliz!

Ad 6: Manj izbire, kot med torrenti, ker ni arhiva (vsebine so sveže in na voljo le nekaj tednov, odvisno od ponudnika). Na javnih strežnikih videa ni, zato je treba odšteti nekaj cekinov za direkten priklop. Kar pomeni, da hitrost pretoka ni odvisna od drugih sodelujočih, tako kot pri file-sharingu. Priklopljen sem na hitri Giganews, ki mi pipo takoj zapolni.

Ad 7: Te spremljam od začetka, vsak dan jih je več. Označeni so s posebnim HD logom, na voljo pa v obliki mpeg4 datoteke, ki jo je, če nimate ravno Apple TV-ja, (ki jih predvaja avtomatično,) treba pretočiti in nekako spraviti na HD televizor, kar je pa poseben problem (seveda tudi pri točkah 5 in 6, sem pozabil). O tem pa morda kdaj drugič.

-Jonas

 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. huby, - 29.10.07 | 01:09

  prvi!

 2. Uroš, - 29.10.07 | 01:11

  24 gigabajtov je enako 240 gigabitov..

  Ups, tu si se pa zmotil. 1 bajt (lepo po “slovensko”) je enak 8 bitov. You do the math.

 3. Kristjan, - 29.10.07 | 01:26

  @hubi: Bodi rajš tih! Na T2 lahko gledaš “Promo tV” in to v HD :D Ja, nekako najbolje prideš skoz če si redni gost “piratskega zaliva” :D

 4. jonas, - 29.10.07 | 01:28

  @Uroš

  Pretvorba je približna in na palec, kot sem zapisal. Na vsakih osem bitov lahko mirno računaš še približno dva za razne checksume in ostale dodatne informacije v TCP/IP paketkih. Če hočeš bit picajzlast, se lahko pogovarjava tudi o pretvorbi iz giga na mega (1024 namesto 1000). Ampak raje ne, moj končni izračun bo približno kar držal.

 5. Jakc Spakc, - 29.10.07 | 01:35

  Nakup PlayStation-a 3 se ti zeloo splača, predvsem zato ker vsebuje blu-ray predvajalnik. Blu-ray predvajalniki pa niso dosti cenejši od PS3. Glede igric pa, ko si enkrat noter si noter in ne moreš nehat (igrat).

 6. mario, - 29.10.07 | 01:57

  Jaz si serije kar v 720p HDTV formatu dol točim s torrentov. Že razlika iz HDTV na HR.HDTV je občutna, 720p format pa je še za razred boljši. So pa epizode običajno (če gledamo nekje 42 min dolžine) velike preko 1 GB, pri HDTV okrog 350 MB.

  Je pa to vse encodano. Izviren pravi HDTV link in ustrezen TV bi bila prava stvar.

 7. markopigac, - 29.10.07 | 04:39

  J – kerega meka ti bo bozicek prinesel?

 8. matjaz, - 29.10.07 | 08:58

  Se morda spoznaš med različnimi znamkami HD kamer? Poznaš Panasonic SD5? Tudi sam se odločam o HD kameri, pa ne obvladam scene. Sem pa v trgovini preizkusil Panasonic in eno Sonyjevo pa je prvi občutno boljši v manj idealnih svetlobnih razmerah. Ali so kakšni zadržki o uporabi AVCHD formata zapisa? Če lahko pri katerikolim vprašanju kdo pomaga bom zelo hvaležen. LP M

 9. slovenaccc, - 29.10.07 | 09:00

  Uroš je imel prav in ne moreš kar tako posloševati zadev ter pripisati 2 bitov. Bajt je za vedno 8 bitov, ne glede na to kaj tcp ip paketi počnejo =) Drugače si se pa zmotil, noben film (če je triologija to pač ni en film) ki je HD format, pa naj bo 720 ali 1080 ni velik 24 giga, kvečjemu 6giga, če je bluray recimo da 10. Pa še to, za velike fajle je tpb slab. Priporočam, da prideš na zasebne trackerje.

 10. Marko Crnkovič, - 29.10.07 | 09:26

  Zakaj ne bi smeli moralizirat v komentarjih? Da ne bi imel slabe vesti zaradi piratstva? Argument Hollywooda ne zdrži, ker je tvoj problem, če si kupil 95% smetja. Predvsem pa se mi zdi, da si človek, ki je prejel viktorja za pionirsko delo in zgled na področju interneta, ne bi smel privoščit, da javno podpira piratstvo. Zelo neodgovorno od tebe, Jonas!

 11. štulič, - 29.10.07 | 09:45

  Tako je! In to pred otroki, nedožnimi otroki! Butn!

 12. lovro, - 29.10.07 | 09:45

  ad3 satelitskih sprejemnikov, ki predvajajo HD je ze kar nekaj. OD Humax-a, Kathreina, Topfielda. Vsi cakajo na Dreambox 8000, katerega prodaja pa se prestavlja ze kar dobro leto. Kot kaze bo prej zunaj Cuberevo korejski predvajalnik, ki bo imel podobne karakteristike. Zakaj se caka na ta dva – Linux – ljudnje pisejo svoje Image (OS) za te sprejemnike in to jim daje mnogo vec moznosti od originalov – hkrati tudi moznost za CardSharing, katerega do dolocene mere podpira tudi Kathrein 910 (ki je tudi Linux – ne do konca odprt) ampak zaenkrat se nima podpore za satelitski motor. http://www.satelitskiforum.net http://www.denktenk.com http://www.spinnes-board.de/vb/forumdisplay.php?f=126

  To je nekaj naslovov forumov, kjer potekajo debate o tej temi…

 13. lukav, - 29.10.07 | 10:30

  Jonas, tale stran je še boljša od piratskega zaliva.

  Ampak ja, si pa založen s temi maci :)) Jaz bi tudij ..

 14. Jebs, - 29.10.07 | 10:36

  @jonas

  http://www.blink.si

  Tle ob registraciji pod kategoriji torrent najdeš par HD vsebin.

  LP

 15. Kristjan, - 29.10.07 | 11:01

  Ni blink fejk od Partis.si?

 16. Peter, - 29.10.07 | 11:04

  da vam strgam gače

  http://www.vimeo.com/highdef

 17. Peter, - 29.10.07 | 11:07

  ups, tole je uradni kanal

  http://vimeo.com/hd

 18. PiPi, - 29.10.07 | 11:09

  Jonas, za montazo uporabljas Final Cut Express HD al mas kar FC studio? A tista RT funkcionalnost ne dela kot obljubljajo? Ce tisto ne dela, potem nevem, zakaj sem ga narocil (sicer ga ze cakam en kurcev mesec pri nas) … predvidevam pa, da dosti bolje tud na iMacu 2.4GHz ne bo delalo, mac pro (vsaj quad 3.0) je verjetno res edina resitev …

  .::PiPi::.

 19. AzzQim, - 29.10.07 | 11:09

  Najboljša stran za hd vsebino: hdbits.org, vse kar ti srce poželi. Sicer se pa v najnovejše prenosnike vdeluje hdmi out, tako da ni več problema, kako spravit HD na HDTV. In ja, HDDVDji so tudi po 25 GB (npr. 300).

 20. robert79, - 29.10.07 | 11:12

  @Marko Crnkovič: sam pri sebi sem se pošalil, da Jonasov problem ni niti to, da je dobil tisto nagrado.

  Zanimivo se mi zdi, da filmarji nimajo enotnega mnenja o piratstvu. Pred časom sem bral, kaj o tem menita Michael Moore in Eli Roth, režiser grozljivke Hostel. Nista diametralnih mnenj, recimo da ene 90 stopinj narazen. Gotovo pa oba premišljujeta o zaslužku …

 21. had, - 29.10.07 | 11:17

  strinjam se.. ko enkrat gledas hd, potem je vse ostalo podobno spectrum grafiki.. in filmi hd v katerih prikazejo morje, so tako mamljivi, da bi clovek direktno skocil v ekran..

  ko bo enkrat nasa javna televizija preskocila na to tehnologijo, bo vse drugace :evil: jaz pa se bom verjetno zbudil iz sanj, ko se bo to zgodilo..

  za 600€ dobis sony blu ray player.. ampak za manj denarja dobis playstation 3, ce te slucajno se kdaj premami igranje igric :evil:

 22. Prodigy, - 29.10.07 | 11:22

  Pustimo tisto pretvorbo ob strani, ampak vseeno pa pišimo GB in ne Gb, ko govorimo o bajtih, a ne?

  @Crnkovič: nisem veren, ampak tist rek “naj prvi vrže kamen” je res zlata vreden! In pri gledanju tistega, česar sicer ne bi kupil, res ni treba imeti slabe vesti.

 23. oomoo, - 29.10.07 | 11:37

  točka 7: Kakšen pameten program za pretvorbo iz .mov v mpeg? Na trgu je kar nekaj predvajalnikov za MPEG4 ki imajo HDMI izhod. Karkoli sem do sedaj probal je bil končni rezultat slab.

 24. Uroš, - 29.10.07 | 12:23

  @Jonas Ta pretvorba iz giga na mega, ki si jo tukaj uporabil, se uporablja SAMO! pri pomnilnikih, zaradi naslova, ki je podan dvojiško. Bila je tudi uvedena enota GiB (Gibibyte), ki se (nevem zakaj) sploh ne uporablja. Pri vseh drugih stvareh v računalništvu in nasploh velja 1 giga je 1000 mega. Na to pozabijo mnogi, tudi ljudje iz stroke, zato se danes rado uporablja pretvorbo 1-1024 (pač zgodovina).

  Ni namen soliti pameti, samo pač, za informacijo :)

 25. Uroš, - 29.10.07 | 12:26

  @oomoo

  Ta je za winse, pretvori pa vse. (res VSE) http://www.erightsoft.info/GetFile.php?SUPERsetup.exe

 26. oomoo, - 29.10.07 | 12:40

  @Uroš

  Najlepša hvala. Grem testirat.

 27. gyzar, - 29.10.07 | 12:59

  uuu, crni že jonasu teži. ta tip je očitno res rojen za žuto štampo – pa saj itak ne bo dolgo, ko bodo njegove kolumne samo še tam objavljali …

 28. jonas, - 29.10.07 | 13:01

  @Marko Crnkovič

  Nikoli se nisem otresel stare romantike, da knjig ni grdo krasti. In če pogledam z druge strani, se kot avtor nikoli ne bi pritoževal, če bi kdo stočil kakšno mojo knjigo ali film v ogled. (Pozor, pravim “v ogled“, če mi kdo ukrade fotko in jo objavi kot svojo, je to druga zgodba). Vsi mediji in vsi umetniški izdelki bi morali biti prosto dostopni (to še ne pomeni, da bi bili zastonj) vsem.

 29. jonas, - 29.10.07 | 13:07

  @PiPi

  Na Vesti smo za montažo kupili Final Cut Studio, doma pa najraje montiram kar z iMoviem.

 30. PiPi, - 29.10.07 | 13:27

  @jonas, mogoce v sklopu napisanega, lahko pogledas spodnji link http://www.ebookshare.net/software/Focal-Press-The-Filmmakers-Guide-to-Final-Cut-Pro-Workflow-Sep-2007-eBook-BBL-4220.html

  Sam se nisem uspel pogledal pdfja, tako, da nima smisla, da ocenjujem knjigo iz opisa …

  .::PiPi::.

 31. Marko Crnkovič, - 29.10.07 | 13:28

  Tudi jaz sem kradel knjige, ko sem bil nadobuden študent primerjalne književnosti. Ampak s tem sem oškodoval založbo, ne pa avtorja, ki je že dobil svoj zasluženi honorar. Danes pa je drugače. Večina piratskih kopij gre direktno na škodo prodanih izvodov česarkoli že. Saj veš, kaj se dogaja v industriji CD-jev in DVD-jev.

  Ideja, da bi avtorska dela morala biti dostopna zastonj, ni romantika, ampak naivnost. Ob predpostavki, da si avtor zasluži honorar, mora nekdo to plačati namesto končnega uporabnika. Kdo? Ministrstvo za kulturo? Sponzorji? Nič ni zastonj.

 32. jonas, - 29.10.07 | 13:38

  “Večina piratskih kopij gre direktno na škodo prodanih izvodov česarkoli že.”

  To preprosto ni res.

  “Ob predpostavki, da si avtor zasluži honorar, mora nekdo to plačati namesto končnega uporabnika.”

  1. Vedno se najde kdo, ki rad plača, če se mu zdi vredno, sam sem med njimi.

  2. Zakaj hudiča bi se morali Metallica in druge zvezde kopat v zlatih bazenih?

  3. Mediji se imajo sa svojo proliferacijo zahvaliti novim tehnologijam (kje so bili mediji pred petsto leti, ha?). Ko se pojavi nova tehnologija, jo morajo mediji sprejeti, ne pa se proti njej boriti. File sharing forever!

 33. jonas, - 29.10.07 | 13:43

  “Saj veš, kaj se dogaja v industriji CD-jev in DVD-jev…”

  Vem. Odjemalci se več ne pustijo nategovati glasbeni in filmski industriji, ker nimajo več zvezanih rok.

 34. lukav, - 29.10.07 | 14:11

  True, Jonas je v Futer prilimal odličen članek o samomoru glasbene industrije, s katerim se strinjam v celoti.

  http://www.demonbaby.com/blog/2007/10/when-pigs-fly-death-of-oink-birth-of.html

  Dejstvo je, da izvajalci od prodaje cd-jev zaslužijo bore malo nič, nakup cd-ja pa dviga honorar skoraj da samo založbam – verjetno zaradi samih stroškov snemanja oz. karkoli kar jim veli pogodba.

  Dejstvo je, da so glasbene založbe že v osnovi naredile kiks s to vojno proti piratom, tako kot Američani z vojno proti terorizmu. Sam bi brez šeranja datotek poznal občutno manj glasbe in bi jo zato tudi občutno manj kupil. S tem kar počnejo pa preprečujejo ljubiteljem glasbe po odkrivanju novitet. Če smo že pri tem, naj mi postavijo en 5 nadstropni cd shop, v katerega mi bodo zagotovljeno vsak teden prinašali novitete iz vseh koncev in krajev, pa bom z veseljem zavijal v trgovine. Kupim kar lahko, kar je dobavljivo in kar si lahko privoščim.

  V članku je lepo zapisano, da je prodaja kosovne glasbe v osnovi bedarija, ker za nakup albuma, ki vsebuje recimo 12 pesmi plačaš 12 dolarjev, kar nanese skoraj za celotni album z občutno boljšim zvokom in samim artworkom. Glasbene založbe bi morale ustvariti neko skupnost kot je bil Oink, pobirati mesečno članarino ter dovoliti pretakanje glasbe. Kdo pa v osnovi polni 200giga diske z glasbo če ne ”glasbofili”. Ti v osnovi kupujejo cd-je, ki se jim zdijo vredni nakupa, mednje se štejem tudi sam in tako prenos datotek uporabljam kvečjemu informacijsko.

  Pred časom pa sem prebral še eno zanimivo iztočnico. Kaj bo glasbena industrija naredila, ko bo minila življenjska doba cdejk? S tem ko si kupil cd, si postal nekako tudi lastnik glasbe, torej ti pripada večno, cd-jke pa imajo občutno krajšo življenjsko dobo. Ali nam bodo cd-jke zamenjali? NE zato ker ti tudi pralnega stroja po okvari ne menjajo.. wuhu Razne varnostne kopije pa nikdar ne dosežejo originalov ..

  Zanimivo, zakaj se vse več glasbenikov spravlja posneti album na svoje stroške? Zakaj razbijajo kalupe založb? Jasno, glasbena založba zavira kreativnost. Sami bi si želeli Britney Spears v paketu, ki zagotovljeno prinaša zaslužek, zraven bi ji v žep stiskali kokain in jo prosili za škandal.

 35. Okapi, - 29.10.07 | 14:19

  Jonasova logika v nekaterih podrobnostih sepa. Vedno se najde kdo, ki rad placa, ampak vprasanje je, ali jih je dovolj, da lahko avtor od tega zivi. Ce si Metallica in te recimo 1/3 manj zasluzka zaradi piratov prizadene toliko, da si lahko namesto 60 metrske jahte privoscis samo 40 metrsko, ni frke.

  Tezave pa se pojavijo pri majhnih trziscih, kot je nase, in avtorjih, ki niso ravno zvezde. Ce te pirati prikrajsajo za tretjino zasluzka, to lahko pomeni, da od svojega avtorskega dela ne mores vec ziveti. Razlika med 1000 in 700 evri na mesec je lahko razlika med prezivetjem in revscino.

  Oziroma je to lahko razlika, ki film, katerega stroski so 100.000 evrov in s katerim prides na pozitivno niclo, spremeni v film, s katerim si pridelal 30 jurjev izgube in zaradi cesar ne mores vec posneti naslednjega.

  Poleg tega je tudi razlika, kaj avtor ustvarja. Muzikanti so 30.000+ let ziveli od igranja v zivo in sele zadnjih 100 let tudi od radia in plosc. Tudi ce ta vir denarja povsem usahne, bodo se naprej lahko ziveli od koncertov.

  S filmarji in igralci je podobno. Ljudje bodo se dolgo hodili v kino in teater, vsej visoki locljivosti navkljub. In televizije bodo se vedno kupovale (in placevale) filme in nadaljevanke, da bodo zapolnile spored. Kar pomeni, da tudi ce bo bonus, ki ga zadnjih 30 let prinasa video, povsem skopnel, bodo filmarji in igralci se vedno lahko ziveli, vsaj tisti boljsi in na vecjih trziscih.

  Precej huje pa se utegne goditi pisateljem, ko se bodo knjige dokoncno digitalizirale (in slepi se tisti, ki misli, da se ne bodo – samo dovolj dober e-bralnik je se treba narediti). Ker ce usahne dohodek od prodaje knjig, ga pisatelji nimajo kje nadomestiti.

  Podobno ze sedaj velja za racunalniske programe in e-knjige. Pri nas je recimo kar nekaj stvari, ki niso dostopne v e-obliki ravno zaradi piratstva. Na primer novi Oxfordov anglesko-slovenski slovar.

  Skratka, kot Jonas z interneta brez slabe vesti snemam filme v HD in nove ameriske nadaljevanke, ki jih se vsaj 2-3 leta pri nas ne bomo videli, se pa tudi zavedam, da vse le ni tako zelo preprosto.

  O.

 36. gert, - 29.10.07 | 14:21

  Film naj naredi svoj glavni kšeft v kinih. Fetišisti doma ter ljubitelji kvalitetne reprodukcije in bolimezatorrentovci v videotekah (btw, te so verjetno še najbolj najebale), naj prinesejo not za stroške DVD(okvirno). Ostalo je pa Keep on rockin’ in a free world, bejbi, firma časti!

 37. mikimirko, - 29.10.07 | 14:22
 38. jonas, - 29.10.07 | 14:25

  @slovenacc

  HD format, pa naj bo 720 ali 1080 ni velik 24 giga, kvečjemu 6giga, če je bluray recimo da 10.

  Transformers, 28 giga:

  http://v3.newzbin.com/browse/post/2722921/

 39. Spartak, - 29.10.07 | 14:30

  Eh Jonas, če le nisi high-tec maniak potem počakaj, da bodo vsebine HDTV šopale preko optike z videom na zahtevo… vse ostalo je za zdaj v slepi ulici. in po domače metanje denarja stran. Zakaj misliš, da se televizijske hiše otepajo prenosa HDTV vsebin? preko oddajnikov? 1. malo uporabnikov 2. draga koncesija. 3. negotova prihodnost klasične distribucije.

  do takrat pa uživaj v raztegnjeni sliki ali pa ob katodni cevi formata 4:3

 40. Andrej, - 29.10.07 | 14:55

  Sej vem, da sem tečen in picajzlast, pa vseeno… mi lahko kdo razloži kakšen kabel je “analogni kabel”?

 41. PiPi, - 29.10.07 | 15:07

  vem, da je jonas prosil, da ne moraliziramo ….

  ob trenutni infrastrukturi bo seranje v neki uporabni obliki vedno obstajalo, a bo to vsaj delno legalizirano na nek sistematicen nacin, pa je tezko vprasanje … sam bi bil pripravljen placat direkt ISPju nek prispevek za digitalno vsebino na mesec, pa toci karkoli/kolikor zelis, kam bi sel potem zbrani denar pri njih me s stalisca uporabnika niti ne zanima, jaz bi bil na ta nacin moralno/pravno pomirjen, tako da verjetno, da ce ze kdaj, bo to moralo biti reseno na bistveno bolj globalnem nivoju kot pa na nekih zaprtih skupnostih, ki so po vecini neslavno propadle … recimo pri RTV prispevku, ki ga placujem imam tocno binarno moznost izbire v dolocenem trenutku (ce se omejim na tv in odmislim dz prenose), veckrat imam obcutek, da placujem nekaj, kar mi je v dolocenem trenutku vsiljeno, o kvaliteti naj vsak sodi sam … pa sem si kdaj upal prispevek ne placat? ne.

  .::PiPi::.

 42. dr3k, - 29.10.07 | 15:15
 43. Brina, - 29.10.07 | 15:17

  Ne vem zakaj moramo vedno zaostajat v teh stvareh. Kaj nam bo tako televizija, če ni programomv? In kaj nam bo iPod z igricami, če jih ne moremo pobrat v iTunes. Slovenia sux glede teh stvari.

 44. kricac, - 29.10.07 | 15:23

  Ad 2)

  PS je najcenejši blu-ray predvajalnik … tista sonyjeva sexi srebrno modra škatlica je od jurja dalje …

 45. CableGuy, - 29.10.07 | 15:26

  Ha ha, analogni kabel? ali obstaja se kak drugačen? digitalnega kabla še nisem videl. vsak kabel ja analogen razlika med njimi je samo kakšnemu prenosu so namenjeni in imajo zato različne karekteristike. Analogni kabel je običajno mišljen koaksialni kabel s karekteristično impedanco 75 Ohmov. ja ja to ti je tisti okrogel, ki ima v sredini bakreno žilo okoli nje je dielektrik okoli dielektrika pa bakreni “oklop”, ki preprečuje motnje iz okolice

 46. Andrej, - 29.10.07 | 16:15

  CableGuy… heh hvala za razlago, me je zanimalo če bo kdo reagiral… kot si rekel sam: VSAK kabel je analogni kabel, na presenečenje marsikoga, tudi optična vlakna. Noben kabel ne more prenašati strogo diskretnih signalov, pač lahko signal zavzame poljubno vrednost. Demodulator in dekoder na sprejemni strani šele razločita katera diskretna vrednost je bila ob vzorčnem trenutku mišljena.

  OK… sem že nehal, saj vem da je to mimo teme… pač si ne morem pomagat in me moti, če kdo misli da obstajajo “analogni” in “digitalni” kabli :).

 47. NoFear76, - 29.10.07 | 16:33

  Aloha,

  problem je samo v tem, ker se ne morejo zenačit, kakšen naj bi bil format MPEG2 ali 4 Jaz imam Panasonic Full HD k podpira MPEG2 Novi Philipsi pa že podpirajo MPEG4 in tudi naša televizija HD naj bi laufala(v prih.) na MPEG4 formatu

 48. smack, - 29.10.07 | 16:53

  Trenutno ima T-2 7 HD programov od tega je 1 HD program Slovenski.

 49. markopigac, - 29.10.07 | 17:16

  hd slika je napredek? potem pa prosim lepo to povejte slovenskim filmarjem, ker imam obcutek, da ravno oni snemajo filme s starimi vhs-kami, ki so se podarjale zraven ajmerja riža v avstriji.

  moralizacija o piratiki? hmmm.. vkolikor ne gre za distribucijo in javno predvajanje ali kakrsno koli neupraviceno financiranje na racun omejenega izdelka se mi ne zdi tak pretok niti malo sporen. pa sem verjetno eden vecjih zagovornikov avtorskih pravic.

 50. Marko Crnkovič, - 29.10.07 | 17:25

  Marko: Očitno si zagovornik samo moralnih AP, ne pa tudi materialnih!

 51. macca, - 29.10.07 | 18:45

  Moralisti, poglejte kaj si o piratsvu misli McCartney. ;) http://www.novatv.nl/novaplayer/player169.html?bw=bb&player=wmp&id=itm-5967-0&x=28&y=14

 52. macca, - 29.10.07 | 18:51

  Ups, dajte na 4:25.

 53. artaud, - 29.10.07 | 20:09

  kdaj bo pa hrana zastonj?!

 54. artaud, - 29.10.07 | 20:10

  kdaj bo pa hrana zastonj?!:)

 55. Buldog, - 29.10.07 | 20:15

  Na satelitsko prešaltej. Pa Dreambox si nabavi. Filmi so v Tequilah zelo v redu, nekje celo v HD, toplo priporočam….

 56. [...] da je vsa nepotrebna in neuporabna krama, ki pride do vas le odpadni material, ki služi le Kruha in Iger lačnemu “potrošniku”. To kar boste spodaj videli je ŽE stara tehnologija, ki ji je zaradi njene neuporabnosti oziroma [...]

 57. Jure Godler, - 29.10.07 | 23:51

  Se strinjam z Buldogom.

 58. Tony, - 30.10.07 | 00:17

  Mi imam HD 16:9 in Edi ni prav nič razvlečen. Imaš eno opcijo (verjetno ne na vseh tvjih), ki naredi 4:3 sliko na 16:9 ekranu in lepo zapolni popolnoma cel 16:9 ekran, brez črnih robov. Se skoraj ne opazi. In če imaš še par bombončkov pod opcijami ni Edi tudi nič razmazan.

 59. webmaher, - 30.10.07 | 02:11

  @Buldog in Godler razsvetlita me s Taquillami v HD-ne ga svirat če slučano vidita 16:9… Ta hip se da gledat v “raziskovalne namene” (beri zastonj) edino Premiere HD…najlažje s kako PC kartico, ki pa mora podpirati DVB S2 … seveda obstajajo tudi druge poti…če ima pa kdo v rezervi kako 3m anteno pa lahko gleda BBC nekodirano v HD… Aja kar se filmov tiče bo večina verjetno razočarana saj so po pravilu stari leto ali več, čast izjemam…tako najbolj pridejo na svoj račun ljubitelji športa predvsem fuzbala…sam največkrat gledam Barco ali Real..slika na 24inčnem monitorju je res prava bomba je pa treba gledat na 1m…aja Premiere premore tudi Discovery HD kanal, kjer pa dvomim da je vse v HD kvaliteti…

 60. dule, - 30.10.07 | 04:24

  Preračuni iz bitov v bajte itd.. je vseeno treba paziti pri konverziji b so biti, B pa bajti.

  Glede HD: Sem doma z vasi, ni pogojev za optiko, ni pogojev za IP TV, max kaj gre po liniji je 4Mb/768kbs + ip phone.

  Za testiranje sem kupil DVB-T reciever za Jodlarje in sem presenečen, vleče preko meje in to res krasno.

 61. Miki, - 30.10.07 | 08:27

  dule sej ti gre kar v redu .. HD pa bo čez par let :P

 62. Vinko, - 30.10.07 | 09:21

  Jonas, pri giganews linku imas svoj customer ID pripopan… :)

 63. jonas, - 30.10.07 | 11:53

  Vem, hvala za opozorilo. That’s a feature, not a bug. :)

 64. Kašpar » Vimeo v HD resoluciji, - 30.10.07 | 14:18

  [...] P. S. O HD vsebinah je včeraj pisal Jonas Ž. Klik. [...]

 65. Doktor Živago, - 30.10.07 | 15:43

  Se potem splača iti na T-2 televizijo, glede na to, da ponujajo HDTV programe?

 66. webmaher, - 30.10.07 | 16:06

  na T-2 se splača samo zaradi kvantitete in cene-ampak najbolje da imaš optiko ali pa da si maksimalno 100m od centrale pa še to ni pogoj, da ti na vsake svete cajte slika mal ne zmrzne…ampak to je zaenkrat IP TV pojav, ki ga še ni uspelo rešiti nikomur…

 67. webmaher, - 30.10.07 | 16:27

  @jonas tvoj 38. komentar:

  @slovenacc

  HD format, pa naj bo 720 ali 1080 ni velik 24 giga, kvečjemu 6giga, če je bluray recimo da 10.

  Transformers, 28 giga:

  http://v3.newzbin.com/browse/post/2722921/

  Pri prenosih nogometnih tekem Reala in Barce, ko ujamem direkten “feed” na satelitu najverjetneje namenjen švedskemu drugemu kanalu, je pretok podatkov kar lepo 5MB na sekundo, kar pomeni 18GB v eni uri….gre pa za MPEG 2 HD….seveda je MPEG 2 “pogorel”, ker je tu že MPEG 4 HD, kjer se da zadevo stisniti tudi 4-kratno in potem slika ni več tisto kar bi lahko bila…

 68. Buldog, - 30.10.07 | 17:58

  Kar sem hotel reči z Dreamboxom in kanali, ki jih je mogoče spremljati, je to, da je v večini primerov bolj ali manj pomembna kvaliteta signala, kar pa digitalna sat ima in samo vprašanje časa je, kdaj bodo začeli programe širše oddajati v HDTV. Do takrat mi je pa tudi tako čisto OK. @ Webmaher, me pa zanima, če bi ti bil pripravljen razločiti med kvalitetama mpeg2 HD in mpeg4 HD. To je isto kot v stiskanju avdia, nekateri pač nikoli ne bodo prepoznali razlike med boljšo in slabšo bitražo (Mp4, Mp3), pa delaj kar hočeš….

 69. AzzQim, - 30.10.07 | 17:58

  Toliko o tem,koliko je lahko kaj veliko:

  http://shrani.si/f/K/Er/9TfhyIa/untitled1.png

 70. lukav, - 30.10.07 | 18:27

  Ha, šele sedaj sem opazil .. tHNx za futr :) I’m kinda Shocked :)))

 71. webmaher, - 30.10.07 | 19:54

  @Buldog žal je kvaliteta digitalnih sat kanalov skoraj na ravni VHS kaset…vsi bi radi na en transponder oz. frekvenco, kjer je bil prej en “jebeni analogni kanal” s sliko, ki je bila kvalitetna v povprečju precej bolj od telih digitalnih zmazkov, seveda ob predpostavki, da si imel zadosti močan signal, kar pa seveda za Astre in Hot Birde pa še kaj ni noben problem tudi s samo 90cm antenco, strpali 10 in več TV kanalov pa še kakih 20 radijev…DIGITALNI nateg za tiste, ki mislijo, da je vse kar sliši na to besedo boljše kot analogno… Kar se pa tiče razlike med MPEG 2 HD in MPEG 4 HD pa ta hip ni nobenih problemov videti razliko na 24inčnem monitorju (1920X1200) z razdalje 1m…je pa tko, da se kvaliteta TV pa naj bo to zemeljska, satelitska, kabelska ne more primerjat s tistim kar je zapečeno na DVDjih…kupovanje tačas dragih LCD televizorjev je v glavnem metanje denarja skozi okno, saj je ponudba kvalitetnega programa precej skromna (govorim o TV), tako, da se splača še nekaj let počakat, sploh pa tisti, ki bi radi gledali HD s 4 metrov za kar bi rabili diagonalo vsaj 2metra…

 72. Leo C., - 30.10.07 | 21:33

  @Jonas: A zakaj hudiča bi se morali Metallica in druge zvezde kopat v zlatih bazenih? Kaj pa vem… zakaj hudiča pa se moraš ti voziti naokoli v lotusu (če jaz vozim klijota)?

 73. Buldog, - 30.10.07 | 22:19

  @webmaher Izzval sem te, dobil sem pojasnilo. Ob priliki bom primerjal. Hvala.

 74. Buldog, - 30.10.07 | 22:20

  @ Leo C.

  Zato ker je ON Jonas, ti pa si Leo C. Besides, Clio ima vse kar imajo veliki ;-)

 75. webmaher, - 30.10.07 | 22:33

  @Buldog postani feed hunter…tu kvaliteta ni sporna vsaj kar se športnih prenosov tiče :-)

 76. Žiga, - 31.10.07 | 00:24

  @Jonas – v spletni izposojevalnici filmov iTIVI so po novem na voljo tudi HD-videi. Trenutno le štirje:

  007 – Casino Royale Final Fantasy Ghost Rider Spider-Man 3

  Upajmo da kmalu še kaj več. lp

 77. Doktor Živago, - 31.10.07 | 01:50

  @ webmaher:

  Saj, na T-2 čakam – SIOL ovira prestop na VDSL – k sreči pa že imamo napeljano optiko, samo še priklopiti jo morajo, menda do konca decembra – potemtakem se pri optiki se splača imeti HDTV, ne? Kaj pa pomeni IP TV pojav?

  webmaher, – 30.10.07 | 16:06 na T-2 se splača samo zaradi kvantitete in cene-ampak najbolje da imaš optiko ali pa da si maksimalno 100m od centrale pa še to ni pogoj, da ti na vsake svete cajte slika mal ne zmrzne…ampak to je zaenkrat IP TV pojav, ki ga še ni uspelo rešiti nikomur…
 78. webmaher, - 31.10.07 | 11:58

  @Doktor Živago srečko zdej sem ti pa fouš :-))) Mislil sem na občasno zmrzovanje oz. kockanje slike, ki pa je kot sem zadnjič uspel videti, odvisno od programa do programa…slika je namreč POPolnoma zmrznila na POP TV, ko pa sem hitro prešetekal na druge programe je bila pa OK…in se vrnem na POP še vedno nič…zoprna zadeva nasploh pri kakih športnih prenosih…ne me spraševati o pogostosti tega pojava, ker pač tega ne morem redno spremljati, bi bilo pa fajn, da nekdo ki to ima kaj napiše o tem…

 79. spayder, - 1.11.07 | 01:05

  Jonas poglej na: https://hdbits.org http://scenehd.org

  Prva stran je najboljša, ker ima največ torentov pa gor maš original diske od HD-DVD in Blu-Ray. Drgač pa je HD kvaliteta res zakon. Kaj bo šele ko bo UHDV. Primerjava UHDV pa HDTV: http://shrani.si/f/5/f7/aAB7iS4/uhdv.jpg

 80. Ana, - 1.11.07 | 12:12

  @spayder in @AzzQim: že nekaj časa poizkušam priti na hdbits.org, vendar mi do danes še ni uspelo. Kot kaže, se lahko na omenjeno stran prijaviš le na podlagi povabila že obstoječega userja. V kolikor s kakšnim povabilom še razpolagata, vaju lepo prosim da me povabita na anaana77@gmail.com

 81. piloto, - 1.11.07 | 17:51

  @jonas: če boš kaj spet krožnik priklapljal, razmisli o dreamboxu… http://en.wikipedia.org/wiki/Dreambox http://www.dream-multimedia-tv.de

 82. Lea, - 2.11.07 | 15:06

  Jst sem pa lačna od želje, da bi nov OS Leopard naložila na navaden PC….

 83. Žiga, - 3.11.07 | 01:12
 84. samokodela, - 3.11.07 | 02:56

  Ja to klanjanje i razkazovanje na britofih je skrajno butasto!!

  Fotografiranjenje je edino kar ti mogoče da neki boljši občutek, da vsaj nekaj pametnega nardiš, v smislu dokumentiranja kiča.

  Pol pa še tista javna maša na zvočnikih, ki smo jo imeli na Ptuju.Kakšne gluposti.Škoda da nisem imel ipoda zraven.

  Kampanja za cerkev na javnem pokopališču.Groza,

  ko se človek ozvoči, je to baje zato, da se iz enega na drugi breg v halozah sliši,

  ne pa da nam težijo ko smo prišli v miru malo postat k našim preminulim in se umirit.

  Na britofu bi moral jaz začet na vso moč in najbolj visoko brez fallsetta zapet Zeppelin-e(nekaj imam tudi na blogu), pol bi pa vidli, da je vrag šalo vzel),heh

 85. webmaher, - 3.11.07 | 16:05

  @samokodela ti si pa mal zgrešu…tko kot piloto…kaj če Jonasu Dreambox ki zaenkrat še ne prebavi HD signala…sam obljublajo…kot vse naše vlade…

 86. Lea, - 3.11.07 | 16:58

  @Žiga: to stran sem že vidla, hvala, vendar čakam na sigurnejšo verzijo, preden si totalno zj**** kompjuter.

 87. AzzQim, - 3.11.07 | 18:16
 88. Lea, - 3.11.07 | 18:26

  @AzzQim.. ful hvala. Ej, a nujno rabim še en trdi disk, ali lahko naložim samo na drugo particijo. K men se to isto zdi (sam najbrž ni). Jonas, sori k kle sprašujem. Ne popenit prosm.

 89. AzzQim, - 3.11.07 | 23:10

  ja, preberi komentarje.

 90. Leo C., - 4.11.07 | 21:27

  @Buldog: Igzektli! Metalika je pa Metalika. Če se Jonas vozi v Lotusu, si oni zaslužijo zlat bazen. In to tizga tavelizga – olimpijskega!

 91. borut, - 5.11.07 | 00:10

  @Buldog: dreambox hd vsebin ne more predvajati zaradi prešvoh procesorja, lahko pa jih posreduje na pc kjer je dosti računske moči za odkodiranje. Osemtisočke kolikor mi je znano še ni zunaj

 92. chef, - 5.11.07 | 07:54

  Če mi gre kaj na K, potem je to folk, ki 4:3 format gleda na 16:9.

  Druga stvar, ki mi gre na K je pa to, da dobre filme režejo pri strani, kot da nas nima že polovica 16:9 TVja in kot da s tem ne prikrajšajo tudi tistih, ki imajo sicer 4:3. Raje gledam majšo sliko, kot zamudim pol filma.

 93. Jan, - 5.11.07 | 13:51

  g. Crnkovič je zapisal, da skoraj vsak piratiziran izvod pomeni direktno izgubo za založnika. Jaz osebno verjamem da je ta delež mnogo manjši, saj preprosto ne drži, da bi ista oseba, ki si film, glasbeni CD sname z interneta sicer izdelek kupila. Naprimer sam ne vem niti kako niti kje bi kupil film Harrison Bergeron (preko torrent omrežja je dosegljiv kot tv-rip) in tudi sicer ne bi kupoval filma kot je naprimer n-to nadaljevanje Ameriške pite, vseeno pa to ne pomeni, da si katerega izmed delov še nisem ogledal. Glavnino škode pomojem povzroči “kitajski način” piratiziranja. To je prodajanje fake-ov, ki imajo vse zunanje karakteristike originala, le da so za 70% cenejši. Zakaj se toliko bolje prodajajo od originalov je precej očitno, obenem pa je to tudi očiten namig industriji, v katero smer naj krene za doseganje pozitivnih številk v poslovanju.

 94. Jan, - 6.11.07 | 11:32
 95. robert79, - 7.11.07 | 08:07

  Jonas, imel sem težave s snemanjem zadnjega Kinotožja na Google Video. Pa sem preskusil podoben video servis Vimeo, o katerem v Wikipedii piše:

  … becoming the first video sharing site to support consumer HD.

 96. crocks, - 7.11.07 | 16:55

  Igre, ne igrice.

 97. Jan, - 8.11.07 | 13:50

  Lahko so tudi igrice. Če že zagovarjaš Snetijevo definicijo računalniških iger, si jo dobro oglej. Itak pa je to že druga debata.

 98. crocks, - 8.11.07 | 16:31

  Lahko so, ampak v kontekstu s PS3 in AOE pač ne. Nasploh v večini primerov niso igrice. http://www.joker.si/article.php?rubrika=19&articleid=3243

 99. Jan, - 8.11.07 | 18:13

  Zakaj? AOE, ok, se strinjam, toda če dobro pogledaš najdeš za ps3 tudi veliko “igric” ;)

 100. Ljubo, - 8.11.07 | 22:00

  Sprejemniki obstajajo, taki ki znajo HD in taki ki znajo HD odpret čeprav ga nebi smeli ;)

  Premiere HD, Discovery HD se že vrtijo pri meni ;)

 101. [...] visokoločjivostno lakoto sem se zadnjič pritoževal, prosit nisem vajen, pljunem raje v roke. In sva šla z Zokijem s sposojeno HD kamero do mesta in [...]

 102. Zemf., - 9.11.07 | 21:29

  Heheeee…. česa se ti še ne boš lotu… še modelart začneš, pol pa si res povsod u tehniki an :D

 103. Vojko, - 12.11.07 | 21:03

  Jz mam Sony HD k na dvd-je snema, pa je ful izi za upravljat, pa ločljivost je pol “the best” k še na Sony HD TV LCD 40inch povežš. Tko da Sony je najboljši bil in tutu ostaja. Jz priporočam Sony DVD!

  Vojko

 104. [...] uploada iz dosedanjih 100MB na 1GB (vir). Zakaj? Verjetno zaradi vse bolj razširjene uporabe HD tehnologije, ki pa poveča velikost video datotek. Ali se bodo s tem povečanjem omejitve začeli na YouTubu [...]

 105. Videokonferenca « V koš, - 14.11.07 | 10:40

  [...] ponudnik povezav v svet med svojimi enotami, potem si je ne more privoščiti nihče. Medtem ko eni sanjajo o vsebinah visoke ločljivosti, je v drugih primerih težko zagotoviti že osnovno [...]

 106. piloto, - 20.11.07 | 14:54

  pretoči si kakšen IMAX film v HD, hudo. imam jih par, pošlji mail če se ti ne da pretakat.

 107. kritika, - 30.12.07 | 21:54

  Škoda, ker si nisi kupil PS3, ker ne gre samo za igralno konzolo ali blu-ray player ampak je po najnovejšem updateu tudi Divx player.

  Poleg tega pa je tudi MP3 player, pregledovalnik fotografij, internetni brskalnik, chat vmesnik itd. V bližnji prihodnosti pa se nadejam tudi strateškim igram in obvezni tipkovnici in miški.

  Trenutno pa je najbolj odvisniška igra Warhawk. Čeprav nisem nek privrženec streljačin, je ta igra tako ZABAVNA, da te kar povleče vase.

  PRIPOROČAM PS3! ;)

 108. kritika, - 30.12.07 | 21:55

  Škoda, ker si nisi kupil PS3, ker ne gre samo za igralno konzolo ali blu-ray player ampak je po najnovejšem updateu tudi Divx player.

  Poleg tega pa je tudi MP3 player, pregledovalnik fotografij, internetni brskalnik, chat vmesnik itd.

  V bližnji prihodnosti pa se nadejam tudi strateškim igram in obvezni tipkovnici in miški.

  Trenutno pa je najbolj odvisniška igra Warhawk. Čeprav nisem nek privrženec streljačin, je ta igra tako ZABAVNA, da te kar povleče vase.

  PRIPOROČAM PS3! ;)

 109. shorto, - 12.1.08 | 14:32

  Smem samo prašatr kake je tvoja pipca? Da vidim če se res splača tale giganews nabaulat ;)

 110. jonas, - 12.1.08 | 14:52

  T-2 60/25, GigaNews toči na polno.

 111. Bostjan, - 17.1.08 | 14:16

  Kaj pa mislite med izbiro Sony SR190 ali novim Samsungom NV24HD.

 112. bjacky2004, - 15.7.08 | 22:30

  Mogoče že prepozno, ampak – Dreambox 800 HD sat sprejemnik, 200 € na leto za cardsharing in boš videl vse kar je na satelitih v HD. Sprejemnik pa košta okoli 420 € + preko 10000 standardnih programov. LP

 113. Igore, - 22.10.08 | 20:02

  Pop gre z decembrom na HD. Uradni info, ker delam tam. Tak da bo lakote manj :)

 114. AzzQim, - 22.10.08 | 20:05

  Hja, zrihtajte kakšno pametno vsebino, potem bomo siti :)

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !