Živjo iz Križank

Ko sva se ponoči vračala iz Bele krajine, sva se z Magnificom kdove zakaj vso pot menila o starših. Eh, kaj se sprenevedam, prav dobro vem, zakaj. Ker me je spet pekla vest, da že mesece nisem šel obiskat mame v dom v Metliki in sem potem načel pogovor o starših, kot da me bo to nekako opravičilo. On je pripovedoval, kako so ga pri osemnajstih kar postavili na lastne noge, na, hôdi, in ga hitro naučili, kako biti samostojen, jaz sem tožil, kako me niso razumeli in bolj malo podpirali v izbiri življenske poti. Da mi je mama nazadnje rekla, ko je bila še pri sebi, da naj si za božjo voljo zrihtam kje kakšno službo v kakšni knjižnici, ker drugega iz mene tako ne bo nič …

Zjutraj sem pa našel v kameri tale posnetek z zadnjega koncerta Nietov v Križankah, pozabil sem že skoraj nanj. Posnel sem ga, vidim, prav zanjo, mogoče jo prepriča, da le nisem taka zguba, in da se najdejo ljudje, ki mi radi zaploskajo.

http://video.google.com/videoplay?docid=-8573122304734271363

Zaplet z omaro iz prejšnjega zapisa smo razrešili, mojstri so se opravičili za napako v izračunu (računali so višino do stropa, v resnici je pol nižja), končne cifre pa še nimam, namreč zavrnil sem tudi popravljeni račun, ker je bila postavka za montažo in prevoz še vedno smešnih 477 evrov. Zdaj pišejo tretjega, ta bo menda končno človeški. Če ne, pa zopet poročam in morda zažgem tiste jebene dile pred kamero.

Očitke iz komentarjev o svoji neumnosti (“Drugič zahtevaj predračun, cepec!”) ponižno sprejemam, v opravičilo naj razložim, da je bila omara le dodaten del obsežnejšega pohištvenega projekta, za katerega sem seveda zahteval, dobil in odobril predračun. Za dodatno omarico smo se zmenili kasneje in na hitro. Ker smo dotlej imenitno sodelovali, si nisem mislil, da me bodo tako zaklali ob prvi nedorečeni priložnosti.

In glej ga zlomka, napako sem ponovil še enkrat, pri vrtnarjih, nekaj dni kasneje, ista zgodba. Naredili so mi predračun za temeljito ureditev okolice, zadevo solidno opravili in sem z veseljem plačal in smo bili vsi veseli in zadovoljni s poslom. Potem smo se pa začeli dogovarjati za drugo rundo (zasaditi še dva ducata sadnih dreves in cipres in grmov), spet sem prosil za predračun in so ga obljubili v nekaj dneh. Oh, še preden pa zapičimo lopate in karkoli naredimo, bo pa treba pokositi, so rekli, drugače se nič ne da delat. Da je malenkost, da bomo obračunali na koncu.

Ja, uganili ste, spet sem metal stvari v steno. In ne sprašujte, koliko naj bi koštala košnja. Ne povem, ker zardevam. Tisto z omaro je bil otroški vrtec, tile vrtnarji so, ocenjujem, dva in polkrat hujši prevaranti. Ne dam, sem videl tista dva študenta pri delu. Zmogla sta urico, potem pavzo, še eno urico košnje in potem sta šla utrujena domov. In tako deset dni (najbrž, druge dni sem bil v Ljubljani in nisem videl), razen v nedeljo. Oči se mi stemnijo, ko se spomnim. Druge runde urejanja okolice seveda ne bo, smo končali s sodelovanjem, hvala lepa.

V dobro voljo me je spravila šele hči z avtorsko izvedbo dveh pesmi z radija.

Za poslušanje potrebuješ Flash Player.

Glasu še nima, ideje pa.

-Jonas

 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. had, - 2.6.08 | 07:18

  kdaj je bilo boljse na nietih? pred davnimi leti, ali sedaj? :)

  pesmi sta pa veliko boljsi, kot pa njuna originala.. tako imata vsaj nek smisel!

 2. chef, - 2.6.08 | 07:58

  Ja kolk maš pa veliko trato, da so ti kosili deset dni, haha. Sicer pa boš lahko vesel, če te ne bodo napizdili: “Bi si pa sam pokosil, lenoba!”

 3. U., - 2.6.08 | 09:01

  …ne bom več ovce pasla…:)-multipomensko lol…

 4. dvoglav, - 2.6.08 | 09:58

  Glede na to, da si že dvakrat metal stvari v steno, boš verjetno kmalu potreboval storitve kakšnega malarja. Potem boš pa videl.. Malarji so v nategi svetovni prvaki, proti njim so porno igralci amaterji…

 5. teoo, - 2.6.08 | 10:05

  Čak čak.. jaz imam skoraj 1000m2 trate, pa ne porabim več kot 2 uri za košnjo. Kaj za boga so delali pri tebi.. a so s škarjami strigli? Zdaj mi je pa kosilnica ribnla in razmišljam da bi nekje ovce našel in jih za par urc gor pripeljal:) Križanke so bile pa super, lepo vzdušje. Predvidevam, da si imel na Valodromu [irony] vklopljen, a?

 6. jonas, - 2.6.08 | 10:17

  Pokosili so okrog 4000 kvadratov, račun je bil štirištevilčen. Res, trava je bila visoka in so jo tudi odpeljali. Vseeno mi je pa jasno, da dva delavca to lahko opravita v dveh dneh, če hočeta. Kot mulci smo kosili pašnike pri stricu in vem, da bi kmetija propadla, če bi se takole zajebavali.

 7. imeninavoljo, - 2.6.08 | 10:21

  Ko si že omenil, da sta bila študenta…

  Iz leta v leto bo slabše s tole mladino, ker prvič: ne znajo delati, ker jim nikoli nič ni treba postoriti; drugič: za malo dela bi radi veliko denarja in to že včeraj; tretjič: dober blef (delo) uspe danes pri tebi, jutri pri meni, pojutrišnjem že kje in tako se da kar nekaj časa preživljati…

 8. mayozi, - 2.6.08 | 10:46

  “…kolena, kolena, ne bom več ovce pasla” hehehe, krč me je zagrabu od smeha :) carka.

 9. chef, - 2.6.08 | 11:04

  Najbolje, da razmisliš v teoovi smeri in se pri takšni kvadraturi odločiš za ovčerejo. Glede na stroške krošnje boš ob dvajsetih ovcah verjetno kmalu na zeleni veji, če si vzameš nekaj časa, pa lahko postaneš sirar in še zaslužiš. Z brandom Jonas ne moreš zgrešit.

 10. santjago, - 2.6.08 | 11:08

  Drugič sam najemi dva študenta, skupaj še kakšnega v bučo vržte in verjemi da boš cenej skoz prišel. ;)

 11. had, - 2.6.08 | 11:18

  ampak v tem primeru bi ovce potrebovale cepine :) oz. bi bile koze boljse

  se motim :)

 12. Matjazz, - 2.6.08 | 12:24

  Jonas, dej se kak posnetek iz Nietov no… Sem gledal tudi na Vesti,če bo kaj in nisem zasledil… Pozdrav iz Otoka

 13. zvezdica zaspanka, - 2.6.08 | 12:47

  ali niso ponavadi “luzerji” /vsaj v oceh starsev/ koncali kot zapiti igralci in ne kot nacitani knjiznicarji…..?

 14. danijel24, - 2.6.08 | 13:08

  jonas porkaduš, pokosil bi pa ja lahko sam!!sej ni čudno, da te potem vsi nategnejo!!

 15. jonas, - 2.6.08 | 13:09

  Sem že kupil kosilnico.

 16. mak, - 2.6.08 | 13:37

  Na koncertu Nietov je bilo enkratno. No, ti si se za mamo snemal, mi smo pa sebi dokazali, da se nam še da na koncerte in da nam nikoli ni žal, da smo se uspeli zbrcat zvečer ven (častitljivi starosti navkljub – tvoj letnik, ha ,ha).

 17. Robert, - 2.6.08 | 14:54

  tole z vrtnarji je pa klasična finta mutivodarskih podjetnikov, takole gre: najprej naročijo malo količino nečesa, ti nisi čisto ziher, ampak ajde, tvegaš, dostaviš in s tresočo roko pošlješ še račun, oni pa ti ga PLAČAJO PRED ROKOM! In si misliš, hop, tile so pa resni in odgovorni, v veselje mi bo z njimi sodelovati, hojladrijadra. In pride drugo naročilo z njihove strani, za desetkratno vrednost. Brez problema in z lahkim srcem dostaviš in jim radostno pošlješ še račun. Ha ha, tu nekje se pa potem konča tvoja naivnost…

 18. mrga, - 2.6.08 | 17:33

  Jonas, sem imel podoben problem ko so mi za frezanje in sejanje trave računali več kot je bil moj prvi avto……pa sm si našu potem nekoga, firmo(da ne delam reklame) k je stvari naredu za ceno “kao” krajinskega načrta. In to brez profi načrta za štirimestno cifro, ki sm ga popreje ravno tako plačal :) Najdi si vrtnarja, ki je vrtnar zaradi drevja in zelenja, ne pa zaradi zelencev (beri šuškov)

 19. Mikec, - 2.6.08 | 17:54

  Da bi doma dobil za teh tudi 4000 kvadratnih metrov štirimestno cifro bi bil milijonar. Poklic prihodnosti :)

 20. Jerc, - 2.6.08 | 19:25

  Najprej moram povedat da sta z Magnificom super popestrila večer v soboto, nam Belokranjcem. Me pa samo nekaj zanima… :) namreč sem tisti, ki ti je dal dvd z glasbo za na Švic mikrofona… Je dvd prišel do dotične osebe…?

 21. Mirjana, - 2.6.08 | 21:20

  Hmm, maš slabo vest kaj, Jonas. Pa če še takooo starši niso polagali veliko upov vate, bi si vsaj dvakrat na mesec vzel čas za mamo. Čista pizdarija. Sama sem ista. In potem mi je tko hudo, res. Bova vidla, kako se nama bo pri najinih otrokih obrnilo.

 22. polnaglava, - 2.6.08 | 22:36

  ma joj, komi čakam, da bo moja takele pela. Ker za tole ji pa odpustim vse neprespane noči, takoj. Ne bom več ovce pasla!!! :)

 23. sijoh, - 2.6.08 | 23:14

  ne bom se zredila, kot kamen potonila. kolena, kolena, ne bom več ovce pasla.

  ROFL!:D

 24. daP, - 2.6.08 | 23:25

  Jonas, ko zajebeš se obračaš na blog in to izkoriščaš. Dober manipulator si ni kaj. Pa tudi neumen nisi!

 25. Martin, - 2.6.08 | 23:30

  Ljudje smo socialna bitja (pustimo deviantne) in povsem normalno je, da se obrneš na druge, ko kaj zajebeš. Mame so polne napačnih nasvetov in dvomov. Mame pač. Drugače pa je Mirjana zelo zadela, boleče. Ampak: kar nas ne ubije… Ni prave prakse obrti, smo dežela nategov.

 26. markopigac, - 3.6.08 | 01:56

  S tabo poslovati pa ni ravno prijetno, kaj? Glede na to, da ne rad placujes obveznosti :)

 27. Mirjana, - 3.6.08 | 07:02

  Se ti zdi, da potrebuješ aplavz določenega avditorija kot dokaz materi, da nisi zguba…

  Al samo stališče pisca bloga ne odraža stališča uredništva…

 28. Gogi, - 3.6.08 | 07:28

  Iz leta v leto bo slabše s tole mladino, ker prvič: ne znajo delati, ker jim nikoli nič ni treba postoriti; drugič: za malo dela bi radi veliko denarja in to že včeraj; tretjič: dober blef (delo) uspe

  Tja, delajo samo tisto, kar vidijo vsak dan okoli sebe. Lopovluk postaja zakon (včasih temu rečemo “podjetniška žilica”).

 29. hefc, - 3.6.08 | 14:19

  Jonas za košnjo 4000ih kvadratov ti jst osebno računam LE 3mestno število! :)

 30. rocky, - 3.6.08 | 15:25

  jonas prosim da kupiš zoji eno lučko za tole al pa uno maksirovo štručko ker me je zlo fajn nasmejala, skor sn popluvu zid s kavo, dej drugič prej opozorilo napiš, pozor zaradi zagotovljenega smega vas prosimo da v ustih nimate nobene substance :)

 31. samokodela, - 3.6.08 | 17:30

  heh, tvoja hčerkica je pri svjih letih boljša tekstopiska kot so pisci originalnih besedilih.

  Oni video je kul, zdaj še pa daj tisto gor, ko s Kreslinom nastopaš v Križankah.

 32. Miha, - 3.6.08 | 22:32

  dej pejt raje svojo mamico v dom kaj o biskat. Da te ni sram.

 33. katja, - 3.6.08 | 23:04

  No, kje je un DVD z glasbo (he!) za Švic mikrofona, ata Jonas?

 34. Adelaide94, - 4.6.08 | 09:16

  Hm, vidim, da nisem edini naivnež. Zgodba je taka. Konec marca naročim nov avto. Poskusi pogajanj o popustu padejo na neplodna tla. Vsaj za starega se kolikor toliko da zmenit za dobro ceno. Dogovor je bil, da če ga do izteka registracije ne uspem prodati, gre v kupnino. Ko v ponedeljek kličem, da bi jim avto dostavil, se zatakne pri ceni. Na papirju res ni nič. Gospod sedaj trdi, da se za tako visoko ceno nisva mogla zmenit. A da lažem?! Mi je takoj padel mrak na oči. Je slišal kar precej krepkih, sem mu že zagrozil, da (novega) avta ne bom imel ter ga poslal nekam. Ni minilo pet minut, da me pokličejo ter ponudijo popust pri novem v znesku razlike odkupa pri starem. Dobra šola za naslenjič.

 35. Eva, - 4.6.08 | 10:18

  Mala je carica!!! Go girl, go girl.

 36. Insider, - 4.6.08 | 16:13

  Lušna izvedba komadov… morm rečt, da maš zlo simpatično tamalo… pa da nau kdo kej narobe razumel :)

 37. jonas, - 4.6.08 | 19:17

  @katja

  Sem že mislil, da sem ga izgubil, pravkar sem ga našel v predalu v avtu. Dobiš.

 38. lepainpametna, - 4.6.08 | 22:29

  Ti današnji otroci! Namesto da bi prepevali Mačka Murija in Janeza Bitenca, pa takole! In sploh ne razumem, Jonas, tvojih težav, bemti! Takšni zvezdi, kot si ti, bi jaz z velikim popustom, ali pa celo zastonj pokosila travnik s cipresami in macesni vred. Seveda bi zraven prepevala”Jaz pa grem na zeleno travco”, naj imajo še otroci kaj od lepih starih šlagerjev!Pa lepo pozdravi gospo mamo, mora bit res faca, da je zredila takšnega sina!

 39. bonifen, - 4.6.08 | 23:40

  JONAS… zakaj ni kaj več o Nietih? bi si pa ja zaslužili svoj kotiček in kako besedo več. Nas vse firbec matra kako si ti povezan z njimi, kako je bilo takrat, itd. Leta 1984 sem še skala iz levega jajca v desnega, zato sem firbčen :).

 40. bonifen, - 4.6.08 | 23:41

  popravek: skakal

 41. visoko, - 5.6.08 | 21:26

  To, da imaš rekordno število komentarjev nekaj pomeni. Jonas v Sloveniji nekaj pomeni, četudi se sliši jako pocukrano. Se strinjam, nekateri bi ti za eno kavo pokosili travo.

 42. Nives, - 6.6.08 | 11:08

  tale tvoja Zoja ga pa pihne:) ovce pasla?:) faca

 43. Jasna, - 6.6.08 | 13:17

  To je Zoja slišala v vrtcu, kjer otroci pojejo: Ne grem na komolce ne bom več pasla ovce… Obstaja šaljiva varijanta Sašine pesmi. Aljin komad je Zojina avtorska verzija. Ko že omenjaš Magnifica zakaj se je spustil v srbsko- balkansko musko? Po moje je on edini v Sloveniji, ki si to upa. In če ne bi to bil Magnifico bi čudno gledala, ampak takšnim kot sta vidva z Magnificom je čisto vse oproščeno.

 44. Vitranc, - 6.6.08 | 14:35

  Ne grem na komolce, ne bom več strigla ovce, ne bom se pobrila, bom kar z brado okrog hodila.

 45. Jasna, - 7.6.08 | 11:22

  Ne bom se predala in katrco oprala. ne bom se učila in katrco umila

 46. Zlodej, - 7.6.08 | 19:50

  Prva izvedba deluje avtorsko, druga pa je pomoje fake.

 47. drenovka, - 16.7.08 | 17:56

  Ja te naše večne mame. kljub govoricam, da iz tebe nič ne bo, je bila sigurno globoko v sebi ponosna nate, zato jo le pojdi obiskat, veš starejši ne rabijo dosti da so srečni.

 48. primož, - 17.7.08 | 10:26

  Upam, da se tvoji hčerki ne bo treba celo življenje dokazovati staršem. Tudi ti bi se lahko nehal. Si se že dokazal za 100 let življenja.

 49. markizlj, - 19.7.08 | 11:43

  Hej Jonas moj frend zivi v vikendi, nedalec stran od tvoje, je student, studira pomorstvo in promet, je ok dečko, lahko bi se zmenila da ti za studentsko tarifo pedena vrt, ko te ni dol.

 50. markizlj, - 19.7.08 | 11:47

  Hmm mam pa tud frenda, ki studira vrtnarstvo tud ok dečko, pomoje bi ti modela lahko uredila okolico hiše, pa še ni se jima treba vozt iz Ljubljane ;-)

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !