Reciklaža

Na poti z vikenda smo domov nesli vrečo smeti in sem bil vesel, da sem že na strunjanskem križišču zagledal zabojnike. V avtu je vroče in če vrečke ne zavežeš prav, ogabno smrdi. Pa tudi če jo zavežeš prav, se ti vso pot zdi, da nekaj vohaš. Ne, ne bi je rad vozil do Ljubljane.

Zabojniki so bili grdo obloženi. Najbrž jutri odpeljejo, pa se je nabralo, ampak ne! Gre za jebeno reciklažno odlagališče, zabojniki so zaklenjeni in je ideja ta, da bi ljudje metali noter smeti skozi različne odprtine, tista za papir je na primer podobna poštnemu nabiralniku in njena podolgovata oblika naj bi ljudi psihološko prepričala, da noter ne bi metali recimo steklenic kokakole. Koliko ljudje te pobožne reciklažne želje upoštevajo, ne vem — morda so kante polne do roba, morda so prazne, to vedo le smetarji. Noter se ne vidi nič.

Se pa dobro vidijo vreče. Spominjajo me na izbrisane. Rade bi spadale zraven, a smrdijo, uradne smeti se pa delajo Francoza in so se tudi med seboj separirale. Svojo vrečko sem položil zraven, ker ni bilo nobenega zabojnika z napisom “navadne jebene smeti iz kuhinjske kante.” Da bi pa iz vreče zdaj ven vlekel lončke od jogurta in jih tlačil v zabojnik s tistim rumenim pokrovom in dvema odprtinicama, mi pa niti na misel ne pride. Po vrečah sodeč, tudi drugim ideja ni všeč.

smeti-v-strunjanu-1.jpg

smeti-v-strunjanu-2.jpg

S kosci iz prejšnje epizode sem se na koncu pogodil in plačal le dobro polovico prvotno zaračunanega zneska. Še vedno me je žgalo v žepu in sem šel takoj v koprski Obi kupit motorno koso in jo včeraj popoldne tudi preizkusil. Je kar težaško delo, ampak ni hudič, da ne bi sam zmogel prihodnjič prirezati vsaj polovice trave v sadovnjaku, za drugo polovico bom pa že s pijačo in jedačo podkupil kakšnega frenda, da pride pomagat. In če me bodo še kdaj mizarji drkali, si kupim žago in žeblje in ne jebem več nobenega. Z orodjem nisem spreten, a se bom že naučil, barabe. Naj raje vse stoji postrani, kot da od besa itak vse polomim.

-Jonas

 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. Žiga, - 9.6.08 | 03:42

  ma to je folk na TV-ju videl smeti na ulicah in so umaknili “navadne” kontejnjerje (teh tafinih itak nihče ne uporablja ;). primorska je blizu italije, moderne sosede je pa treba posnemat…

  ;>

 2. SLO100, - 9.6.08 | 03:46

  Pa smetarji ne vsiplejo kasneje vseh teh ločenih odpadkov v en tovornjak, kjer se itako spet vse zmeša med sabo? Ali pridejo 4 različni tovornjaki, vsak po svoj tip smeti?

  Nisem še jih nikoli opazoval, tako da res ne vem :).

 3. Luka, - 9.6.08 | 03:57

  Jah, seveda, če prineseš vse smeti v eni vreči, potem jasno ne greš pred kantami ven brskat jogurtovih lončkov. Finta je, da se ljudje doma navadijo sortirat. Na Japonskem ti nepravilno sortiranih smeti pač ne odpeljejo. In mislim, da se prej navadiš sortirat, preden se pustiš zadušit v lastnih smeteh.

 4. nevenka, - 9.6.08 | 06:20

  Zadnjič sem nekje prebrala, da se lahko na vratih pojavi inšpekcija in ti pošteno zasoli, če nimaš posortiranih smeti. In potem sem razmišljala, kaj naj naredim s svojimi smetmi. V spalnici jih ne bi rada sortirala. Tudi jaz nimam namena smeti stresati in sortirati pred kontejnerjem. Pojma nimam, kako naj vsako smet posebej zapakiram. Prav živčna sem, ker me za vsakim vogalom lovi nekdo, ki bi me rad kaznoval, ker nisem dovolj zregulirana…

 5. Bessie, - 9.6.08 | 07:03

  Če se ne motim lahko na snagi dvignete brezplačne koše za sortiranje smeti in jih tako že doma razvrstite, vsaj v Ljubljani je bilo tako, ne vem pa če je še vedno.

 6. nevenka, - 9.6.08 | 07:37

  Koše, Bessie? Jaz imam prostora za en čisto majhen košek, zelo diskretno nameščen. Stanovanje in oprema v njem nista bila projektirana za sortiranje smeti. Nič nimam proti, če sodobna stanovanja načrtujejo z ustreznimi rešitvami.

 7. še en Luka, - 9.6.08 | 08:22

  Za tiste tri jogurtove ločnke, eno konzervo in eno plastenko ne rabiš posebnega koša za ločevanje. Jih pač ne vržeš v isti koš kot gospodinjske odpadke ampak v eno pvc vrečko ki jo itak dobiš zastonj v trgovini in potem skupaj z vrečko vržeš v ta rumen zabojnik. Sigurno greš vsaj enkrat na dan iz stanovanja in takrat to odneseš, da ti ne zaseda prostora. Najlažje je za vsako stvar jamrat. Pri nas mularijo že od malega navajamo kam kaj paše in se jim ločevanje zdaj zdi povsem normalno. No seveda je vse to malo težje, če imaš do zbirnega mesta s kontejnerji kar lep sprehod. V mestu, kjer pa je zabojnik pod blokom, ti je pa izgovor lahko samo lenoba.

 8. nevenka, - 9.6.08 | 08:41

  Pa dobro, a to vrečko naj imam pa cel dan v kuhinji na tleh in naj voham smrad po ribah in razpadanju mleka :-(. Res je treba imeti prostor za take štose.

 9. še en Luka, - 9.6.08 | 08:57

  Konzervo od rib splakneš z vodo, enako jogurtove lončke, embalažo od mleka zapreš s pokrovčkom. Če se ti zdi da še kaj smrdi zavežeš vrečko. Mleko v enem dnevu ne bo razpadlo. Joj smo komot!

 10. DjJuvan, - 9.6.08 | 10:17

  Veste to foro… Vestni meščani v male ločene koše odlagajo svoje smeti…. potem pa pride čistilka to izpraznit in zagrabi vse tri vrečke, vrže v eno in je zadeva opravljen. Ironija?

  Pred našim blokom imamo 6 kant (papir, plastika, steklo, biološke, “skupna kanta” in še ena za papir), tako da se še zmeraj da nekako lepo zadeve pospravit ^^

 11. Vinko, - 9.6.08 | 10:17

  Ravno danes sem se peljal cez Vrhovce pa ugotavljal, da bodo pocasi zgledali kot Neapelj, ce vam ne bodo odpeljali kosovnih odpadkov. Seveda sem upal, da bos ti napisal kaksen blog o tem :)…

 12. jonas, - 9.6.08 | 10:20

  Danes menda odpeljejo kosovne odpadke, zaenkrat gre vse po načrtih, se mi zdi.

 13. kubis, - 9.6.08 | 10:22

  Mislim, da je debata prava. pr meni doma imamo tri vrečke (za plastiko in konzerve; papir(paprina vrečka); ostalo) in posodo za bio odpadke. Tako to delamo že skoraj leto. in kaj je pozitivno? najbolj smrdijo biološki odpadki, ki jih vsaki dan ali dva odnesemo v smeti, ostalo pa ko se napolni. Zaradi tega 3x manj smrdi pri smeteh(v kuhinji) kot prej, ostala smeti pa sedaj samo enkrat na teden odnesemo v smetnjake. Jonas, drugič na vikendu preizkusi. Mogoče pa ti bo zadeva ustrezala. Najbolje da kar ta mali objasniš(ampak mislim da že sedaj obvlada) in jo zadolžiš za kontrolo….

 14. Dinozaver, - 9.6.08 | 10:37

  Ali morda kdo ve, zakaj imajo zabojniki za embalažo dve odprtini? Ali je mišljeno, da se polnijo oberoč, ali kako?

 15. jablana, - 9.6.08 | 11:08

  Ločevanje odpadkov je dodatno delo za vse v gospodinjstvu. Gre samo za to, ali se človeku pač da to počet ali ne oz. ali se mu zdi vredno ali ne. Marsikomu, ki ima sicer polna usta naravovarstva in ekologije, je preveč težko doma imet nekje posebno kanto za vsako vrsto smeti. Vem tudi, da je problem s prostorom, ampak imam prijatelje, ki živijo v mišjih luknjah, pa se vseeno potrudijo. Sama imam to srečo, da si lahko privoščim pravi ekološki otok doma. Ampak tudi pri meni bi bilo lepše in bolj komot, če bi vse dajala v en koš. Pa ne. To pač moram naredit zato, ker vsak dan v trgovini kupim eno grmado nepotrebne embalaže in me je groza, ko pomislim, da bi šla vsa na en kup in tam ostala dolga stoletja. Po moji krivdi.

 16. Yoc, - 9.6.08 | 11:44

  btw. glede omare… DIY strani na netu so super zadeva… Potrebno je nekaj časa in truda, ampak na koncu je izjemen občutek ponosno gledati na svojo stvaritev…

 17. JohnnyBllue, - 9.6.08 | 12:07

  Kakšen teren pa imaš za kosit? Ker z motorno koso se ponavadi ne kosi tako velikih površin… je precej lažje z navadno samohodno motorno kosilnico… kosa je bolj za robove, višjo travo, trnje ipd… pa, da ne boš v natikačih kosil – k si bol na horuk narjen :-)) potem boš šele imel o čem pisat…

 18. mami, - 9.6.08 | 12:46

  Ja, pri nas tudi ločujemo. In to od takrat, ko mi je tast prijavil, če bom za otroka uporabljala navadne plenice namesto pampersk, ker so bolj ekološke. Pa sem si rekla, prala pa že ne bom in v zameno za usrane plenice ločujem odpadke. Te embalaže se res nabere. Otroka pa tudi navajam na ločevanje, da se ne bo udušil v vseh tem smeteh. Kar poglej kako se na Gorenjskem branijo odlagališč!

 19. Tina, - 9.6.08 | 13:14

  Pa halo, sej tok pa tud ni kompliciran. Pri nas mamo eno košaro za cajtnge, pošto in papirnato embalažo, nč ne smrdi, pol pa še en dodaten koš za plasično in stekleno embalažo, splaknem lončke od jogurta , embalažo za mleko pa zaprem, biološke pa pač sprot po kosilu odnesem v bio smetnjak. Je pa res, da so zabojniki velikokrat polni, sploh tisti za papir!!!

 20. theedge, - 9.6.08 | 13:26

  Voziš se z hibridom, smeti pa ne ločuješ? Smetišča so za okolje večji problem kot fosilna goriva. Sicer pa je bencin že kar svinjsko drag, mogoče si pač samo preračunljiv človek.

 21. nika, - 9.6.08 | 14:36

  Noben do sedaj še ni omenil problemov z “navodili” o ločevanju. Ali torej le jaz preveč kompliciram ali ste pa vsi ostali malo šlampasti. Sama se namreč vsaj malo potrudim z ločevanjem, čeprav priznam, da se večinoma konča pri papirju in steklu. Pa še tu se zatakne. Med papirjem naj ne bi bilo npr. plastičnih ali kovinskih delcev. Če so, s tem baje narediš medvedjo uslugo smetarjem, ker morajo tako vse prebirat in ločevat – torej isto, kot da ne bi sploh ločeval. Kaj torej s kuverto, ki ima plastičen okenček? S katalogom, ki ima povoščene platnice? Z Žurnalom, ki je spet s kovinsko sponko?? Ste res vsi tako pedantni? Pa smo šele pri papirju, ki se zdi še najbolj enostaven. Kaj šele z vso embalažo, sestavljeno iz ne vem koliko materialov, za katere pojma nimam kam sodijo in kakšni sploh so. Ok, sortiraš pač, kar znaš. Ampak – vsi ste omenjali, da “ostalo” pa date drugam. Kam drugam?? Če nekje sploh ni zabojnikov za “ostalo”, ampak tako kot v Jonasovem primeru le ločeni zabojniki? Ko sem videla, da mislijo začet s kaznimi, me je prijelo, da jih vsakič ko mi za nekaj ne bo jasno, kličem na Snago. Ampak menda nimajo 24/7 številke. Komičnih primerov ko nek odpadek sodi povsod in nikamor, je še ogromno, trenutno se nobenega dobrega ne spomnim. Navodila na zabojnikih in celo v brošurah o ločevanju pa so tako skopa kot bi jih vsaka dodatna beseda milijon stala… Ne vem, morda sem pa samo jaz “preveč pametna” za preprosto ločevanje ali pa res ne vem, kako naj ta sistem razume neka gospodinja z osnovno šolo… Nima nihče drug takšnih dilem?

 22. vranika, - 9.6.08 | 15:56

  @nika Strinjam se. Škatlica od čikov na primer, ali je karton primeren, kam z notranjo folijo, zunanji ovoj pa med embalažo? Jaz si las in nohtov ne barvam, ampak kam gredo tone “lepotilnih kemikalij”? Nekaj mi pa še vedno ne da dihat, zakaj za vraga morajo kolovoze in makadame zasipati z zdrobljeno azbestno kritino? A so čist prtegnjeni?

 23. johny, - 9.6.08 | 16:37

  Haloo ljudje…mal se vprašte v katerem stoletju živite! Mislim, da je vprašanje ločevati ali ne ločevati popolnoma nepotrebno!!! Tako kot je nekdo že napisal…je edini razlog za neločevanje ena navadna egocentrična lenoba!!! Vse logistične težave glede košev, oddaljenosti do zbirnih otokov in podobne bedarije se da z malo iznajdlivosti in predvsem volje mimo grede rešiti!

  Jonas ob temlem postu sem se spomnil na enega od tvojih zimskih jokavih zapisov, ko si se spraševal kje je sneg in kaj hudiča je s tem podnebjem…in take fore.

  Kako bomo kar koli uspel zrihtat, če se nam ne ljubi niti smeti v tri kante pošlihtat???

 24. kr en, - 9.6.08 | 16:39

  Men je pa res, res, res, čist usejn. Mečem use skupi, pa me boli k. NAj uni tam ločujejo če se jim lub. Men se ne. NImam pa nič proti, če se komu ljubi…

 25. Tina, - 9.6.08 | 16:59

  Še tole, pol pa neham smetit po tujem blogu. Priročna navodila: http://www.slopak.si/odpadki.htm Mislim, da so na ravni osnovne šole!!!

 26. jukich, - 9.6.08 | 18:08

  Če rabiš koga za kosit travo, kar sporoči. Delam za pivo in sendvič :-).

 27. Prodigy, - 9.6.08 | 18:14

  Za omare šraufat pa mene loh kontaktiraš. Za bencin in šnicl vse sšraufam! Res!

 28. t-h-o-r, - 9.6.08 | 19:00

  ma kako jebeno recikliranje, če potem itak pride isti tovornjak in vse tja zmečejo :)

 29. Katja, - 9.6.08 | 19:18

  Pri mojemu fantu doma imajo že vrsto let poštimano ločevanje odpadkov in moram reči, da sem se tudi sama navadila. V eni sobi je velika kartonasta škatla za papir, v drugi za plastiko na balkonu pa kompost. In res ne vidim problema v tem.. fora je samo da je folk len ko svinja

 30. nian, - 9.6.08 | 19:38

  malo off topic, ampak se mi zdi zdi, da veliko na to daš: preiZkusiti ali preSkusiti.

  pozdravčke

 31. Tim, - 9.6.08 | 19:53

  Pri nas imamo glede malih odprtin zelo tehnološko dovršeno metodo: odpiranje “ključavnice” s kleščami. Enostavno zagrabiš tisto trikotno “matico” in zavrtiš, voila. Sam v Ljubljani so drugačni zabojniki kot na sliki.

 32. Tim, - 9.6.08 | 19:57

  Aja no pa še to. Jonas glede na to koliko denarja obrneš si glede travnika zelo škrt :) Zdaj boš fehtal frende v zameno za sendvič ajajaj…

 33. Mirjana, - 9.6.08 | 21:17

  Kitajci in “grmiček” (Bush) in še marsikdo bi se najdu onesnažujejo ta naš planet vsem na očeh…jst bom pa strgala papir iz kislih kumarc da bom svet rešila. Pa stare tablete bom u lekarno nosila, pa kosovni material morm valat doma dokler ni odvoza al ga morm pa sama odpeljat, pa ne sam da pomivam posodo, zdej morm še use jebene plastenke pa flaše od olja pa jogurtove lončke pa jooooooj… Sej se mi ni odfukal. Če želijo met recikliran, naj plačajo za to ljudi in naj reciklirajo. Mi plačamo snagi. Oni nej pa ljudi. Pa če pustimo globalno primerjanje in grem na naš industrijski odpad. Ziher naši proizvodni trusti ločujejo odpadke. Zraun pa še mau u luft spustijo. Pol bo pa mene kdo haklau pa kaznoval, če bom navadne jebene smeti iz kuhinjske kante u vrečki vrgla u navadno jebeno kanto. Da ne omenjam, da plačujem televizijo nacionalno, potem plačujem T2 in kaj se zgodi. Ekskluzivno moram poslušat imbecilne spikerje na TV3, ker so mi zatemnili vse normalne programe, kjer bi z veseljem spremljala tekme. Pizda, sem jezna.

 34. chyrykly, - 9.6.08 | 22:38

  Jonas, presenečaš. Za sortiranje odpadkov torej nimaš časa, prostora in živcev, ali kako? S Priusom se pa lepo po slovensko voziš zaradi sosedov in hvalisanja, ne toliko zaradi ohranjanja narave zanamcem, itd. Je že tako, avto se vidi, jogurtov lonček pa lahko mirno počiva v vrečki, v družbi s krompirjevimi olupki, kajneda?

 35. Prodigy, - 9.6.08 | 23:41

  Me prou zanima kolk folka ka klele Jonasu pod nos Priusa mečete, dejansko tud sami ločujete odpadke.

 36. xy_mai, - 9.6.08 | 23:46

  Dokler ljudje za sortiranje ne bodo nekako nagrajeni (npr. z nižjo ceno odvoza smeti, ali čim podobnim), bo sistem šepal… to so v tujini že davno ugotovili…

 37. Tjasa, - 10.6.08 | 06:41

  Predlagam, da se uzakoni obvezen ogled odlagališč smeti za vse državljane. Na redni bazi. Recimo tako kot tečaj iz varnosti pri delu za zaposlene – ali še pogosteje. Posebej ne bi nagrajevala tistih, ki ločujejo, ker bi tako samo potrdila cmizdenje neločevalcev, kako velika žrtev, da je to, da moraš malo posortirati LASTNE smeti. Ne, tiste, ki ne ločujejo, pri prisilno naselila na deponiji – začelo bi se s kazenskim tednom, za ponavljače bi se počitnice seveda ustrezno daljšale. Da ne bi bil popolnoma nekoristen, bi na deponiji opravljal tudi smetarsko delo. V javno dobro.

  Ja, grozno je, da je treba pri nas vse predpisati (v kompletu s hudimi kaznimi), da sploh komu potegne, da v bistvu predpisujemo stvari, ki so v principu dobre (nekajenje, vožnja po predpisih, minimalna skrb za okolje…)

 38. simon79, - 10.6.08 | 10:19

  S punco živiva v garsonjeri s 30m2, pa najdeva plac za ločevanje odpadkov, tako da mi ne jamrat o prostoru. Izgovori se vedno najdejo, če jih iščeš. Enkrat probajte malo za hec ločevati, pa boste videli, kakšna so razmerja med odpadki. Tistih, ki spadajo med mešane komunalne odpadke, je na koncu manj kot 20%.

  Res pa je, da bi namesto s kaznimi več dosegli, če bi hkrati ta “pridne” tudi nagradili.

 39. chyrykly, - 10.6.08 | 10:54

  @ Prodigy Ločujem, celo malo več, kot je željeno (na primer aluminij, ki ga odpeljem upokojencu, ta pa naprej na odpad, ali pa kuverte, kjer dam mehurčke posebej v embalažo). Ko sem bil pred leti pri kolegici na Norveškem, me je v bistvu fasciniralo, ko je vlekla dol aluminij iz embalaže od mleka, preden je sortirala. In zavest je tista, ki naredi premik v glavi, ne nagrade. Pa še to: V garaži hiše se vedno najde prostor za nekaj škatel za ločevanje – če to hočeš, seveda. Kot vidim pri Simon79, se to da tudi v stanovanju. Lep pozdrav

 40. Matej, - 10.6.08 | 14:30

  Pozdravljeni,

  Jaz enako mislim, da je neločevanje posledica lenobe. Sokrivi so tudi proizvajalci – ker prozivajajo in zopet mi potrošniki, ki kupujemo izdelke z “lepšo” in bolj “zapleteno” embalažo. Zanimivo, da se ni našel proizvajelec, ki bi apeliral na potrošnike s tem da ima izdelke(npr.testenine od Mlinotesta)zapakirane v embalaži, ki se enostavno reciklira. @jonas lahko pa pri Vesti pripravite kakšen prispevek o ekologiji, recikliranju, kako se prav ločuje, kako so zadeve urejene v posameznih občinah, kako si doma s čim manj stroški in čim manj truda urediti ločevanje odpadkov – z primeri (gotovo bi marsikdo z veseljem poslal kakšno sliko svojega eko kotička)…

 41. bbb, - 11.6.08 | 13:42

  Bo treba reciklirat. Ampak je res, da bi tud mogla snaga kej za to narest. Pri nas na dom pošljejo prospekt kaj se reciklira in kako in pa pošljejo zastonj tud reciklirne vrečke. Vso embalaža (npr. konzerve od rib) je treba oprat in potem zmetat v to reciklirno vrečko (not grejo pa le pločevinke, papir, plastika, steklo)in oni to odpeljejo enkrat na teden. Če je v vrečki kej kar ne bi smel bit, ne odpeljejo. Treba je skrbet za planet. Vsaj mal no..

 42. bbb, - 11.6.08 | 13:42

  aja pri nas.. to ni v Slo

 43. student25, - 11.6.08 | 21:04

  Že! Toda odpadke hrane, ko vržeš zapakirano v PVC vrečki, nisi nič naredil!

  Kaj mislite, kako je težko sortiranje na ogromnem kupu celega mesta !?

 44. boris, - 12.6.08 | 12:33

  dragi ljudje smeti se same ne bodo reciklirale, za to pa so reciklažni kontejneri!!!!!!

 45. Jerry, - 12.6.08 | 13:51

  Zakaj za vraga si tole o smeteh dodal v kategorijo “Znane osebnosti”? Sicer čutm neki ciničnosti oz. ironijo ampak vselih – ?

 46. Marko, - 12.6.08 | 16:10

  Evo, zdej imamo dokaz kako razmišla večina slovencev in še več naših južnih sosedov. Pismo zakaj se nebi mogl naučit ločeno zbirat že ob nastanku smeti. Bi se radi zadušil v njih? Že tko bomo naravo čist uničl, zdej ko se ponuja možnost za delno rešitve, pa ne bo nihče nič naredil če mu ne bodo plačali. Plastenke, piksne, flaše ,papir ti zastonj odpelejo iz ekoloških otokov! Sam klink ko vsak reče, poglej kakšno svinjarojio pa sosed počne.

  Pomedi najprej pred svojim pragom! ahja..

 47. lepainpametna, - 13.6.08 | 07:26

  Več nas bo, prej bo red! Ko se navadiš ločevati odpadke, se ti sčasoma to zdi čisto samoumevno in enostavno. Kot jutranje umivanje zob po tuširanju. Kul, Jonas, da si sprožil te komentarje, sem mislila, da je manj takšnih, ki osvajajo to navado. In če boš na svojem travniku pustil kakšen kvadratni meter travce za postriči ali pobriti tudi zame,bom pa še hodila pisat najlepejše in najpametnejše na tvoj blog.

 48. danijel24, - 13.6.08 | 12:14

  Jonas bravo za nabavo kosilnice!!! Če boš rabil kolega za družbo pri košnji, se ti z veseljem pridružim, cviček bom prinesel jaz, za malčko boš častil ti in bo pokošeno!!!

 49. Neznanec, - 13.6.08 | 19:45

  Dobro da ne živim v mestu, da nimam teh problemov… Niti nimam možnosti ločevanja, ker enkrat tedensko odvaža le en kamijon…

  Kar se tiče tega ločevanja me prav zanima kako potekajo stvari, da nakoncu ne gre vse na skoraj isti kup (ali pa vsaj večina)…

 50. Budalas, - 14.6.08 | 08:48

  amm….ja usi tisti, kateri ste tooooolk za ločevanje odpadkov, zakaj ne utihnete in jih ločujete sami. Vrjemite mi da znamo drugi tudi kaj naresti, če ne drugega, podariti tišino naravi (kar vi očitno ne znate če samo gobezdate kako ločevati odpadke).

  Jonas, odličen nakup, glede pohištva, nam lahko zaupaš katero mizarstvo je bilo?

  lp

 51. Mak, - 14.6.08 | 14:03

  Prilagam sliko kako se lahko smeti reciklirajo doma http://www.apartmenttherapy.com/uimages/la/atla022708-authentics.jpg Moji sorodniki iz Avstrije imajo podobno zadevo doma, a manjso (nahaja se pod kuhinjskim umivalnikom). Oni so tok dalec da o tem ne razmisljajo vec, papir gre tja, plastika tja,… in to potem v razlicnih vreckah tudi odnesejo v smeti.

 52. Borut, - 15.6.08 | 18:34

  Tudi tega se bo treba navaditi, ni kaj.

  Koliko pa so dejansko računali za košnjo trave?:)

 53. Uros, - 17.6.08 | 11:18

  A ne bi bilo bolj sigurno za človeštvo, če bi zaposlili par sto ljudi več na Snagi in bi ločevali oni, ki bi bili za to usposobljeni. Mesečni odmerek na položnici bi se za snago malo povišal, bi pa vsi vedeli zakaj se ta dodatek plača, nič več ne bi bilo neekoloških sosedov pa še brezposelnosti bi bilo manj za sto ljudi.

  Jaz sem za reciklažo, samo ne tako kot jo vidim sedaj, kjer imajo edini plus fabrke, ki predelujejo papir, plastiko … pa verjetno taisti plačajo nekaj tudi Snagi, ki jim to pripelje …

  … led pa se ne tali zaradi odpadkov, avtomobilov ali celo krav, ampak se samo zaključuje en od ledenodobnih ciklov :P

 54. tim, - 4.7.08 | 17:48

  Jonas, a si opazil, da so v Strunjanu namestili smetnjak za OSTALE ODPADKE. Pred nekaj leti je še tam stal, potem so ga pa odstranili. Sedaj, ko si ti zarobantil, se je očitno nekaj spremenilo. Mi tudi na vikendu v Pacugu nimamo smetnjaka in nam ta v Strunjanu pride kar prav. Sicer pa ti moram povedati, da si lepo uredil hišo. Vsaj od zunaj.

 55. nebodigatreba, - 8.7.08 | 22:41

  kristus…. pravi turist … eden tistih, ki jih moram od maja do avgusta PREpogosto srečevat pred vrati mojega doma … na poteh, kjer ponavadi hodim … Pa saj ti na kantah piše kaj gre kam! Ampak ne, ti si na vikendu in tu kultura odpade! Vikendaši imajo več pameti kot domačini in lahko o naši komunali oz. okolju P. (na obali ni Snage!) in njihovem načinu pobiranja odpadkov (količina smeti se med vikendi poveča za 200%-300%, pri komunali pa je še vedno zaposlenih enako število delavcev, ki glej ga zlomka gredo tudi na dopust med poletjem, žal pa ne premorejo večjega št. kant za odpadke, ki bi jih lahko namestili za potrebe turistov (pozimi bi jih dali v najem?)) razpravljajo na dolgo in široko.

 56. jonas, - 9.7.08 | 00:17

  Vem, na obali turiste komaj prenašate. Že zdavnaj bi jih podavili, če ne bi imeli tako polnih žepov, prekleto.

 57. nebodigatreba, - 9.7.08 | 07:31

  menim, da se motiš … tudi vašega denarja prenekateri ne pogrešamo, ker svojega služimo. Sploh pa, vsak turist je dobrodošel, če se kulturno obnaša, ne pa tako kot, da smo ljudje ki živimo na obali tlačani (predvsem) slovenskih celincev.

 58. jonas, - 9.7.08 | 13:47

  Ah, ta slovenska obalna kultura. Zaradi sonca in burje kar cveti in po vsem svetu vam jo zavidajo. In kako dobro znate italijansko!

 59. jonas, - 9.7.08 | 14:01

  Če mi gre kaj na kurac na obali je to, da mi na vsake toliko časa dajo vedeti, da nisem dobrodošel. Zdaj pa sploh, ko sem si tam kupil košček zemlje, prekleti Ljubljančan.

  Zadrega s smetmi v Strunjanu je pa že rešena, najbrž veš. Postavili so dodaten zabojnik in kupi zelenih vrečk so izginili. Lepo in kulturno.

  Do turistov pa se, svetujem, naučite biti bolj prizanesljivi. Čeprav menda služiš svoj kruh drugje, ti zagotavljam, da boš njihovo morebitno izginotje krepko začutil.

 60. nebodigatreba, - 9.7.08 | 15:30

  … vsaki petok ista štorja dura dosti let, žabar hodi k nam na murje pet ino sret niso trko bužci kurki verjemo mi veture drage ino velike imajo usi ko tučajo šajete in uliva daž žabar najde usako bužco ku en mikin miš poln je šoldou njihou takvin zatu je saki žabar na obali rad fin

  oni znajo kadaj in kaku je treba sfehtat kraj od nas ljublančarje pomalem imeli bojo use oni furbaste so usi usaki vodnjih en mikin kos kupi ljubljančarje, pograbli kmali bojo useeee, useeee

  vre od dosti daleč čuja sa raca ta, ker ki uopre usta: ”živ a veš kva?” anka grapci gor na strehi znajo refren: ”dej no dej stari a bi produ teren” velika jimajo usta in velika oči ino so konvinti da se sak jih boji pero sem ču že dosti vodnjih ki govori na črnem kali da se lep konfin naredi

  oni znaju kadaj in kaku je treba svehtat kraj od nas ljubljančarje, pomalem imeli bojo usa oni furbasti so usi, usaki vodnjih en mikin kos kupi, ljubljančarje, pograbli kmalim bojo useeee, useee oni zanju kadaj in kaku je treba sfehtat kraj od nas oni furbasti so use, vsaki vodnjih en mikin kos kupi ljubljančarje, pograbli kmalim bojo useee, use

 61. miha, - 17.7.08 | 21:53

  SPOŠTOVANI JONAS ! VIDEOŠPON IN TI STA DEL MANE TAKO KOT VSAKDANJE STVARI KOT SMETI, NPR. IN ČE JE ..ŠPON PUSTIL SLED; POTEM NI HUDIČ.. DA BI S SVOJO POPULARNOSTJO TUDI SEDAJ VPLIVAL NA LJUDI.. PA NAJ BODO PRIMORCI,DOLENCI,ŠTAJERCI ITD.

  SMETI SO RESEN PROBLEM IN OKOLJE TER NARAVA NISTA SAMOUMEVNA. PROSIM, POMISLI TUDI, KAM GREDO VSI ODSLUŽENI KOMPJUTRI IN DIGITALNO SRANJE, KI GA VESELO PROMOVIRAŠ…

 62. Ledeni, - 21.7.08 | 13:50

  Ah, pri nas pa malo drugače ločujemo…Na gorljivo in negorljivo. Negorljivo gre v navaden kontejner, kar pa gori, pa direktno v peč, za vročo vodo. Pa še sami potegnemo nekaj od tega .

 63. Layla, - 20.7.09 | 16:27

  O katastrofa, Ledeni – pa ti veš, da pri gorenju smeti, sploh nekaterih vrst plastike veselo grejo v luft dioksini, furani in še kake bolj sumljive zadeve? potem se pa folk čudi, zakaj je toliko raka, pa srčnih bolezni, pa genetskih defektov itd?? (eni z dioksini povezujejo tud diabetes..) Jah, seveda, zato pa se po Sloveniji veselo gradijo sežigalnice, ena v Celju že stoji – ups, drugje pa jih nihče noče? hmm – le zakaj??

  pri nas ločujemo, se pa strinjam, da je rahel kaos na tem področju in bi blo fajn, če bi se stvari malce poenotile in dorekle.. zlasti če se bo res vse ‘mešane’ smeti kurilo – ker je bolj strupeno kurit vse mešano kot pa če grejo biološki na kompost, koristne materiale in elektroniko pa se zbira posebej in reciklira!

  odvoz odpadkov pa marsikje vršijo ista ali enaka vozila, ki pa naenkrat odpeljejo le eno vrsto odpadkov – je pa skoraj v vsaki občini drugače, tako da pokličite na svojo Komunalo in vprašajte! (ali pa se peljite za tovornjakom, ki to pobira, in pofotkajte!)

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !