Radio

Kupil1 sem nov radio, Tivoli Audio Model Two:

tivoli-two.jpg

Zvok je žlahten, sprejemnik je legendarno eden najboljših na svetu (odlično lovi in ločuje šibkejše postaje), dizajn pa je retro svetoven v svoji preproščini — tivoli ima samo tri knofe, za glasnost, frekvenco in vklop. Povem vam, naveličal sem se že vsega živega hifija, na Vrhovcih imam en hud šestkanalnik za domač kino, zvok je hud, a živci trpijo, ko moram vsakič, predem se spravim gledat kak DVD, pregledat nastavitve, če ni kdo od sosedovih otrok spet premaknil knof in bom šele sredi filma opazil, da imam izklopljen subwoofer. Ali da gori lučka “mono”.

Morda je že iz prejšnjega zapisa razvidno, da sem ljubitelj enostavnosti in robustnosti v industrijskem dizajnu.2 Tivoli mi sede, ker nima niti knofov za ton ali balans, majke mi, jih niti ne rabi. Zvok je tovarniško naštiman u nulo in je menda najboljši na svetu med namiznimi sprejemniki. Verjamem, ker se ga res prijetno sliši po sobi.

O nakupu tivolija sem prvič razmišljal pred kakimi tremi ali štirimi leti, ko sem na servisnih policah pri podjetju Epl zagledal sprejemnik Tivoli Audio iPAL, ki ga je nekdo prinesel v manjše popravilo. Moral sem si ga od bliže ogledati in pretipati in mi je bil všeč občutek, kako se obrača véliki gumb za nastavljanje postaj — toliko, da sem šel istega dne na splet gledat, kaj za en hudič je ta tivoli. Zvedel sem, da je zadaj cela zgodba, da ima prste zraven legendarni Henry Kloss, in da boljšega sprejemnika za ta denar ni.

Potem sem nekje v Trstu videl nekaj podobnega in cenejšega in kupil, ampak mi je bilo kmalu žal. Dolmen Radio je na prvi pogled iz istega štosa, a ga kmalu izdata nepotrebni gumb za barvo tona (jaz ga nikoli ne premikam, ker nič ne pomaga) in digitalni prikaz frekvence. Sprejem je beden, baterija izdihne po pol ure, zvoka pa sploh nima, ker kar iz njega pride, ni noben zvok ampak škrip. Najbolj je uporaben ugasnjen, ker se še kar atraktivno zlije s pohištvom, če ga znaš plasirati na primerno polico.

dolmen.jpg

Tako sem si še vedno ogledoval tivolija na tisti polici, ko sem se kaj mudil pri Eplu in ga zadnjič spet prijel v roke in pobaral šefe, če misli lastnik kdaj priti ponj. Da ga je škoda, da se takole prah nabira na njem in da ga bo napadla plesen. Oči sem imel najbrž kot otrok v lunaparku, smejali so se mi in rekli, naj ga kar vzamem. Kaj sem hotel drugega, kot da ga hitro pograbim, hvala tisočkrat sem še zinil in sem bil že zunaj, blažen od človeške dobrote. Če bi se kaj dosti obiral, bi od hvaležnosti še kakega maca kupil, sem mehkega srca in se raztopim, ko mi kdo kaj šenka. Hvala še enkrat!3

Na hrbtu mu manjka pokrovček za akumulator, zaenkrat sem ga preprosto zadaj prelepil s črnim trakom, enkrat te dni se spravim in iz plastike naredim nov pokrov.

ipal.jpg

Na vikendu ga prenašam iz sobe na teraso in nazaj, ali pa ko se lotim žgati na žaru. Na tla je že padel, katastrofe ni bilo. Čeprav se ga lepše sliši s police ali omare, tudi takole na prostem dobro služi.

Spominjam se fotra, ki je v sedemdesetih enako nosil sem in tja svoj srednjevalovni tranzistor in ob nedeljah poslušal fuzbal tekme, ko se je fuzbal tekme še splačalo poslušati. Tisti radio se mi je globoko vtisnil v spomin, ker me je spremljal skozi vso osnovno šolo. Stenske ure nismo imeli, (ne zaradi revščine, le prave potrebe ni bilo, nihče je pač ni pogrešal) in ko sem začel hoditi v šolo, je bil vsako jutro prižgan in naštiman na Val 202 — vsakih nekaj minut so imeli navado povedati uro, če to še počno, pri najboljši volji ne vem, ker že leta nisem bil pri zavesti med sedmo in osmo zjutraj.

Imel je leseno ohišje, ki se je odprlo z enim velikim vijakom na kovanec, noter dve ploščati bateriji, ki sta držali mesece in zlat napis firme: Ingelen. Ko sem ga našel na mreži, se mi je milo storilo od spominov, tule je fotka, izposojena od enega Španca, ki bi se ga rad znebil. Zelo me je mikalo in sem skoraj izvlekel kartico.

7680756063.jpg

Za konec pa še vprašanje, ali kaj poslušate radio? In še eno, ali gredo tudi vam na jetra te nove klonirane komercialne postaje z muziko iz osemdesetih in neduhovitimi špikerji?

-Jonas

 1. V izogib ponovnemu razpravljanju o moji podkupljivosti ponavljam: kadar mi kdo kakšno stvar šenka z željo, da zadevo predstavim na blogu, vsak tak zapis označim s kategorijo Sponzorji in v besedilu jasno povem, da je reč šenkana. Kadar pa izrecno zapišem, da sem kaj kupil, takrat o tem pišem iz čistega veselja in radosti nad novim gedžetom.
 2. Zippo, Maglite, Opinel, Parker, Apple, …
 3. Mimogrede, pri Eplu radijev ne prodajajo, podarili mi ga niso za reklamo, ampak ker jim je delal na policah dren. In ja, če se slučajno pojavi originalni lastnik, ga seveda dam nazaj, a držim pesti. Če ga ni pogrešal teh nekaj let, je gotovo že kupil drugega ali pa umrl, kaj pravite?
 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. mulaz, - 17.8.08 | 02:22

  Bolj kot speakerji mi gre a zivce trend dodajanja insertov/reklam v pesmi, in s tem preprecevanje snemanja. Kot da gdo sploh se snema z radia dol pesmi?! Pa se zmer, na kar nekaj postajah usako minuto pesmi vstavijo sekundjo jingla in “radio “, da ce ze gdo posname na kaseto (a se sploh da direkt z radia na cd? usaj teoreticno?), da se bo vedlo s katere postaje je posneto. No ja… lahko bi blo hujs…

 2. Luka, - 17.8.08 | 09:29

  ah slovenske radijske postaje.. v službi poslušam Anteno in je verjetno precej podobna zadeva kot pri drugih radijih.. Vrtijo 5 različnih komadov in jih v zadnjih 2 mesec niso nič zamenjali. Nevem a kupujejo licenco za posamezne komade al od kje jim ta fora.. Prov naveličas se tega, še dobro da imam dokaj zanimivo delo :) drugače pa nikoli ne poslušam aktivno radija.. imam svoj hi-fi z lepim številom CDjev ter zvezanega na dodatno 500gb kolekcijo mp3 glasbe in več od tega ne rabim. Receiver sem tako že pred časom prodal..

 3. Stripy, - 17.8.08 | 09:51

  Radio je pri meni vedno večja redkost, največkrat v avtu in sicer radio dur.

 4. miky, - 17.8.08 | 10:16

  Ja slovenske radijske postaje so nekatere prav grozne. Kot je luka že rekel 5 komadov in jih vrtijo krnaprej. Primer je radio Center: 1 komad sm v 8 urah slišal 4x!!! in potem vsakih 5 minut opevajo kao da majo najbolšo musko in potem še opevajo jutranja moderatorja ki sta naravnost grozna. Katastrofa!!

 5. Kristjan, - 17.8.08 | 10:22

  Največkrat v avtu, drugače pa ob prilikah tudi zvečer ko se mi neda motat z raznimi zbirkami muzike… A internetni radiji štejejo? :D

 6. silvestre, - 17.8.08 | 10:37

  Na zadnja dva vprašanja: JA!!!

  Zato pa še, hvalabogu, ostane radio Študent. :)

 7. Mario, - 17.8.08 | 10:51

  Radio poslušam samo v avtu. Bi verjetno doma tudi poslušal, če bi se našla kakšna pametna postaja, ne pa eno in isto sranje ne glede na frekvenco.

 8. Pex, - 17.8.08 | 10:55

  Antena je katastrofa. 2 meseca vrtijo eno in isto playlisto.

 9. t-h-o-r, - 17.8.08 | 11:52

  slovenske radijske postaje so velika žalost, poslušam pa val202 ali pa radio študent…

 10. Urban, - 17.8.08 | 11:53

  Mi grejo precej na živce ja, osebno še vedno najraje poslušam Karolija na Valu 202, če hočem glasbo pa prižgem angleški NME Radio.

 11. matej, - 17.8.08 | 12:31

  Včasih samo v avtu (Center). Odkar sem preklopil na Radio študent, pa vse pogosteje tudi doma.

 12. benjamin, - 17.8.08 | 12:47

  Val202 ftw. Drugače ga pa poslušam zjutraj ko ga imam za budilko. pa seveda v avtu ker r. laser iz slovenj gradca objavlja radarske kontrole :D

 13. mr.m., - 17.8.08 | 13:35

  Pri nas v kuhinji je ponavadi prižgan radio na eni od treh postaj: Prvi program, Val 202 ali Ars. Osebno mi najbolj sede Ars, pač najmanj butastih novinarjev in največ dobre glasbe v izbranem časovnem intervalu.

 14. chef, - 17.8.08 | 13:39

  Ni mi jasno, kako vzdržiš ob radiu!

  Jaz tega sranja ne prebavljam.

 15. dragan david dabić, - 17.8.08 | 14:12

  Radio poslušam veliko 1 in 202. Ponoči me zna radio prepričati v budnost. Prava orgija dobre muzike. Na radio me je navlekel kolega, ki mu služba dopušča poslušanje radia med 23 in 4 uro zjutraj. (komercijala)Narejeno spreminjanje ritma govora, 4 oktave razpona v govoru, prizvok sintisajzrja v glasu, overdouz dobre volje… to pač boli. Zanimivost! V Bosni malo boljše komerciane postaje. Spikerji res sproščeni in se ne tudijo tako kot naši komercionalni.

 16. jaka, - 17.8.08 | 14:53

  če poslušam radio poslušam val 202, je pa to zelo redko. v bivši sluzbi smo mel une cudne komercialne radije przgani, res spodobno tiho, to je tut neki boljsga…

 17. Tanci, - 17.8.08 | 15:06

  Radia sploh ne poslušam oz. ga zelo zelo malo. Zadnje čase itak ugotavljam, da mi muzika ne sede več tolk, razen mogoče kak energičen CD, ko imam čistilno akcijo v stanovanju :)). Če že prižgem radio, potem je to Salomonc, ker je njihov izbor glasbe še najbolj blizu mojim željam (čeprav sem zadnjič po par letih spet prižgala Anteno in ugotovila, da so se mal popravili(?) – itak, če Bastjana Kepica ni, je izboljšava že takoj slišna :p). V večernih/nočnih urah včasih v ozadju pustim Telemachov info kanal (na TV), kjer imajo nastavljeno na Radio 1 (ki se zdaj po mestu na veliko zahvaljuje, ker so na 1. mestu po poslušanosti, doh). Že nekaj časa nazaj sem ugotovila, da se kvaliteta muzike ponoči izboljša za žnj-krat in na plano celo pride dobra stara slovenska muzika ;) .

 18. Zero, - 17.8.08 | 16:11

  mah…Obožujem glasbo iz 80. let, vendar poslušam poslušam le Radio Slovenia International in kako tekmo na Val202, če sem slučajno v avtu.

  V mlajših letih smo na veliko poslušali neposredne prenose nogometnih tekem italijanskega prvenstva. Danes ni časa.

  Mi imamo doma en mali radio od Philipsa star tam okrog 20let in še lepo dela. Ni pa estetsko nič posebnega.

  Od starih radijskih modelov pa so mi všeč takšni: http://www.dandavats.com/wp-content/uploads/old_radio.gif

  lp

 19. °lUKA.V, - 17.8.08 | 16:18

  Navadil sem se, da v Ljubljani med kuhanjem poslušam RŠ. Doma pa redko, še največkrat kar prek spleta ..

 20. °lUKA.V, - 17.8.08 | 16:24

  Aja, pa zjutraj z očetom – prva jutranja poročila na valu – ko me odpelje na železniško.

  Tale Tivoli AM Two je čisti bargain .. ko bi le bil cenejši :S

 21. franc, - 17.8.08 | 18:17

  Hm, če pomislim, zelo malo poslušam radio. Zjutraj, ko se peljem v službo, je to običajno ARS, popoldne, ko se peljem domov, največkrat val 202. In če si zaželim glasbe, je to največkrat vezano na kakšen cd. “Pohištveno glasbo”, kot je to imenoval Satie, kateri je nekdaj služil radio, je pri nas, popolnoma zamenjal tv… kajč’mo…!?

  Tedobne popularitete, kot so razne goldies, 80’s in podobne mi gredo precej na jetra :-)

 22. Prodigy, - 17.8.08 | 19:05

  Jaz bi špikerje vse po vrsti zadavil. Gobezdajo še 10s po začetku komada, če se le da ga tudi odrežejo precej pred koncem. Po zadnji pogruntavščini, ko ženski glas reče “nek-števnik mesto” pri vsakem jebenem komadu ki se znajde na vedno isti lestvici (samo rešaflajo jo) pa res komajda še kdaj prižgem radio.

 23. burgerking, - 17.8.08 | 20:22

  Pa ti si vsak dan nekj kupš, katere zvočnike priporočaš za sorround? Jaz radio poslušam samo takrat, ko menjam CD, ker se vmes prižge. Včasih sem ga poslušal več, ampak sem kar hitro skontal playlisto, zato mi je nezanimivo sedaj. Če kdo tu potrebuje ELTA CD predvajalnik z zvočniki, tunerjem itd., mu ga šenkam.

 24. megafotr, - 17.8.08 | 20:29

  poslušam radio SI, ker očitno folk v angleščini in nemščini ne kvasi neumnosti. špikerji na ostalih radiih so pa eni naduti kreteni, katerih glavna prioriteta je gobezdanje svojega imena v eter. ne vem sicer kak odnos gojiš do Romiha, ampak tip mi zjutraj povzroča prebavne motnje (če ma slučajno med vožnjo radio SI oglase, potem malo šaltam).

 25. urbanapodgana, - 17.8.08 | 21:51

  Nobena slovenska radijska postaja se ne upa profilirati. Vsem je ciljna skupina od 14-80, ruralno in urbano, črno in belo. Noben noče rečt “jaz bom pa vrtel muziko za 30 let stare jebivetre, ki jim ni do tega, da bi odrasli” (to je bilo hipotetično, da ne bo pomote :). Zato pa poslušamo govno kot ga poslušamo in zato špikerji kar pokajo od navdušenja nad povprečnostjo.

  Vsak dan upam, da se bo kdo spomnil in naredil piratsko radijsko postajo in vsak dan upam, da bo šel Dragan Bulič končno v penzijo.

 26. hihihi, - 17.8.08 | 22:46

  Najboljši radio ta moment je RADIO ŠTUDENT! :)))

 27. Antisa Korljan, - 17.8.08 | 23:27

  Sem bil skoraj prepričan, da sem edini na svetu, ki me nosljajoči špikerji, prisilno srečne špikerke in ves čas povsod ista glasba na SLO radijski sceni motijo. Me veseli, da sem se motil. Sicer pa zadnji čas poslušam francoski radio, ki oddaja na http://www.radiofrance.fr/chaines/fip/accueil/. Skoraj nič govorjenja in fajn izbor glasbe.

 28. Sašo, - 18.8.08 | 08:42

  Zame je najboljši val 202, ker imajo zelo kvalitetne oddaje (šport, novice….). Ko pa slučajno, kje v kakšnem lokalu zaslišim Boštjana Romiha (mislim, da radio 1 (-1)), pa mi gre enostavno na bruhanje. Potem pa zasledim še v nekem časopisu, da so baje najbolj poslušan radio, pa mi ni popolnoma nič jasno. Mislim, da se v primerjavi z nacionalno televizijo, nacionalnega radia ne smemo sramovat, ker je za moj okus zelo kvaliteten.

  Aja, še nekaj, razne nagradne igre na komercialnih postajah mi grejo tako na k…, da bi najrajši iza šanka, potegnil “frštekarijo” in jo zabrisal v šentviški predor.

  P.S. Nisem zaposlen na RTV-ju in sem rojen v osemdesetih

 29. Martin, - 18.8.08 | 08:56

  Zanimiv sprejemnik. Da. Da.

 30. Miha, - 18.8.08 | 09:44

  Takle radio imam tudi jaz doma, prižgem ga zjutraj, ko se rihtam in odpravljam od doma. Nastavljen je na val 202 in mislim, da že par let nisem obrnil gumba. Včasih ga dam malo bolj na glas, ko grem v WC in šumi obračanje časopisnih strani… Pač stalen, nevsivljiv spremljevalec jutranjega obreda. Sicer je pa val 202 zame daleč najbolj nemoteča in nevsiljiva postaja. Včasih Karoli mal preveč zafrajari, pa Longyki se včasih mal zatakne, ko hoče izpasti intelektualec. Poleti mal pretiravajo z vremenom in prometnimi informacijami v n+1 jezikih. Včasih so kar mal smešni. Pravzaprav val 202 ni nič posebnega, ampak obupna konkurenca ga naredi najboljšega. Včasih sem poslušal tudi študenta, ampak to ni postaja, ki bi bila vklopljena non-stop, zna bit hudo zatežena. Saj ne vem, a še obstaja? Slovenski nacionalni radio je v primerjavi s televizijo (oh, TV Slo…) še vedno zakon. Hudo in nerodno mi je priznat, ampak dnevnik gledam že nekaj časa na POP TV.

 31. Filip, - 18.8.08 | 09:58

  Pred par dnevi sem Tivolija videl v izložbi prodajalne Dota v City parku. Če se prav spomnim stane cca 150€. Me je mikalo…

 32. razbojnica, - 18.8.08 | 09:58

  v LJ obvezno Radio Študent. v avtu v smeri Štajerske pa RŠ do Trojan, nato Val 202 do Tepanj, nato Radio Slovenia International. če imajo reklame, šaltam. vse ostalo ugašam. globoko preziram vse postaje, ki obveščajo voznike o radar kontrolah. smilijo se mi kraji, kamor RŠ ne njese.

 33. Kolenkišta, - 18.8.08 | 10:35

  “In še eno, ali gredo tudi vam na jetra te nove klonirane komercialne postaje z muziko iz osemdesetih in neduhovitimi špikerji?”

  Ogabne so. Radio poslušam zaradi glasbe in tukaj obstaja le en omembe vreden radio – RŠ.

 34. sv3der, - 18.8.08 | 11:08

  Tivoli radio sem pred mnogimi leti opazil v neki skandi-stacuni – tocno zaradi istih svetih preproscin, ki so omenjene zgoraj (zvok je resnicno odlicen upostevajoc kako mala je skatla iz katere prihaja) + se prekleto vsecnega minimalisticnega designa. najprej me je motila cena, vendar odkar ga imam doma na kredenci, mi ni zal nobene krone.

  jonas vidim iPal, kako se obnasa v navezavi z iPodom (zivljenjska doba baterij, etc. etc.? Pogresam mogoce wireless priklop na npr. AirPort, o brezzicni povezavi z iPodom pa lahko najbrz samo sanjamo s enekaj let …

  hvala.

  -sv3

 35. Met(k)a, - 18.8.08 | 11:23

  jaz poslušam dve postaji, Radio SI in Val 202. SI zaradi muske, ki je v primerjavi z ostalimi res na nivoji. So pa spikerji obupni postal, odkar je Michael Manske šel stran. Val mi je kul, sploh Glasba za prave moške (to je res kul oddaja) ob nedeljah zvečer, pa Izštekani, pa petkova centrifuga. Mi gre pa Karoli precej na živce in ne štekam raun, zakaj je lahko folk še vedno tako blazno navdušen nad njim. NJegovi dovtipi so prav debilni včasih, ampak okej, to je zgolj moje mnenje.

 36. TRAKULJA, - 18.8.08 | 12:32

  Edini radio ta moment je Radio Student.

  Coolski bazen.

 37. kinkitone, - 18.8.08 | 13:00

  Ob zadnjem bo ura 13. Val 202.

 38. kinkitone, - 18.8.08 | 13:00

  Znaku.

 39. kinkitone, - 18.8.08 | 13:00

  Kurc.

 40. k4nm4n, - 18.8.08 | 13:15

  Radio poslušam večinoma v avtu in kakšen mesec nazaj sem ugotovil, da mi komercijalni radijo že preseda od posiljenih šal, ter neprestanega blebetanja. Tvoja tema me je spomnila na čase ko sem z nono poslušal pred spanjem radio Trst in Val202. Ja bilo je kot stara kredenca polna prahu, a ob ostalih italjanskih postajah, ki so na primorskem je bila skoraj meditacija poslušati nekaj totalno umirjenega.

 41. vida, - 18.8.08 | 14:07

  Rada imam spremembe in dostikrat “čekiram” radijske postaje, pa me razen radia Fantasy (zdi se mi, da so iz Velenja; ne mi zameriti, če sem se zmotila; poslušala sem ga v avtu, na poti v celjskih koncih)že dolgo ni noben pritegnil. Žal mi je za RGL. Bila so edina resna konkurenca Valu 202. Kar pa se Romiha tiče: moj triletni sin mi zadje čase počne tole: najprej reče naj pridem bliže, da mi bo nekaj na uho povedal, da ne bo noben slišal, in potem mi zašepeta: “Radio 1″ in potem se pomenljivo pogledava kot tista dva iz A je to ? in si pokaževa dvignjen palec. Ne vem od kje mu to… Prav resno se dela norca, ha, ha, ha Absolutni zmagovalec v kvaliteti programa pa je Radio Express. Najboljši hiti vseh časov!?! Za bruhat…

 42. še en Luka, - 18.8.08 | 14:47

  Slovenske postaje – neprebavljivo. Zato sem kar na internetnih postajah. http://somafm.com/ mi je trenutno najboljši, ker znotraj te postaje najdeš 14 različnih (profiliranih) postaj, in si pač nastaviš zvrst glede na razpoloženje. Ne pa da grejo komadi v zaporedju Led Zeppelin, Saša Lendero, R.E.M…. Beda!

 43. Mikec, - 18.8.08 | 15:53

  @ mulaz, da se preko interneta posneti radio v .mp3 format… sicer pa mi gre na živce Radio 1, ker imajo nenavadno sposobnost, da ti dober komad postane beden, ker ga toliko krat zavrtijo v enem dnevu.

 44. Maxi, - 18.8.08 | 19:25

  Moj iPal je bel in ob bazenu zdrži dlje kot obiski:). Tadrugi One pa me vsako jutro zbuja, nastavljen na kr-eno postajo (ki jo pač moj šestletnik tupatam nekam prestavi), ker je njegova edina naloga, da me zbudi. Obadva sta člana družine že par let in ju ne damo!

  Sicer pa zjutraj na poti v službo po štajerski avtocesti poročila na Valu 202, v bližini Ljubljane pa preklop na mariborski Radio City in če imam srečo, se po duhamornih temah sprostim ob lokalnih reklamah, ki so res unikatne.

 45. Fatou, - 19.8.08 | 10:13

  Men se zdi slovenski radio grozen, ampak sem se pred leti razvadila, ko sem zivela v mali skotski vasici, brez televizije in z radijem, ki je lovil eno samo postajo, BBC Radio 4 in sem poslusala vse, vkljucno z shipping news. Seveda je to stvar okusa, jaz imam rada tako zvani talk radio, ker ce hocem glasbo poslusat raje izberem kaj s CDjev oziroma z ipoda. Ker se mi zdi da govor in glasba ne gresta skupaj, zato mi grejo recimo na zivce postaje a la Classic FM, kjer ti vmes rinejo obupne reklame. Pri nas se mi zdita radio Student in ARS se najbolj kulturna,ampak seveda se ne na nivoju BBCja ali pa francoske RFI, ki je tudi super. Radijski sprejemniki so pa sploh hecna zgodba, enkrat sem v Afriki kupila enega, ki je BBC Word service vlekel samo ce sem sredi dvorisca stala na prucki in radijem v roki lovila signal, zdrav duh v zdravem telesu;-)

 46. matia, - 19.8.08 | 12:00

  Edini radio, ki ga poslušam je VAL 202 vse ostalo je samo ponavljanje, kot so že napisali.

  Radio je pa pri nas zelo poslušan še rajši kot TV zvečer ob kakšni družabni igri.

 47. mit, - 19.8.08 | 12:15

  heh, nafehtaš pa tut vse… meni noben nikoli nič ne šenka… :(

  Poslušam pa VAL, RSI, R Krka in ARS. Krka je med vso to komercialo še najbolšja, dosti muzke, sprejemljivo število reklam in nekaj bebastih oddaj. Na val202 me motijo predvsem prenosi tekem, zdaj pa težijo še s temi OI… Kot da koga zanima samo komentiranje tekme brez slike, naj gledajo eurosport. na rsi se mi pa zdi da postajajo čedalje bolj rumenkasti, kar naprej neki trači. muzka in špikerji so pa na vseh v vrhu! Doma imamo skoraj v vsaki sobi radijo, tako da ga res vedno poslušam, v avtu pa itak vedno.

 48. mit, - 19.8.08 | 12:17

  aja, ne vem kako lahko iz tako majhne škatlice na baterije pride lep zvok. pa ne morem verjeti da obstaja folk ki daje za take stvari 300eur…

 49. dahvor, - 19.8.08 | 17:37

  …ker sem glih letnik 49 in sem taprvo, da je številka prosta, opazil … radjo študent ljubljana, rožna dolina ja tanarbulši – med tanarbulšimi na svetu – danes posebno, a na ta radio se slušalk ne da prtaknt, takih k zunanje svet izklopijo.

 50. dahvor, - 19.8.08 | 18:03

  …edino kar me na slovenskih radiskih postajah moti je, da me hočejo posilit, s katerim playeryem jih moram posluhat, če jih hočem sluhat … tako sem megasrce nehu poslušat, ma že razmišljam, da bi v sony-đa nalžu in se terrorju, se predal … ni mi jasno zakaj ne špilajo na vseh player-jih, tako bi se že na prvi pogled videlo, da so odprti, široki, demokratični, pravični … se mi zdi, da samo študent je blizu temu, če pa bom spet megasrce začel poslušat, ker malo pogrešam ga, ga bom zaradi g.Jožeta, gos.Nataše in LiLy in ene gospe imena se ta trenutek ne spomnim, Bručan mogoče, jutranji, zelo lep glas in pomirljiv nastop-žametno in seveda tehnikov … bl malo zradi …in zaradi podokničarja … ostale vsebine, saj ta tako in tako je manj pomembna, če voditelj, ta, ki ga slišimo, se na telepatijo spozna in ve približno kdo ga posluša in zna vzdušje temi in musko z občutkom narest…bom še malo razmišljal, ker vseeno je bl mirno, če megasrca ne poslušam…me prav znima, če so še ali so novi – ma, nič me ne zanima, hehehe…pa gospa iz kočevja na nočnem programu, tudi me znima a še gara …mi je glih en kitajc napisal – tvoj zmagoviti smeh, bo tvoja najboljša, sigurna obramba.

 51. Jumeirah, - 19.8.08 | 19:59

  Pizda bi ga mel. Vlacil sem ga ze po roki v Akihabari u Tokyu da ga odnesem dam pa sem ga mogu pustit tam ker sem bil zalozen ze z vsaj petimi kosi elektronike. Super zadeva je Tivoli radio pa se poslusa dnevno. Pri nas Val202 ali pa Radio student ostalo je pa itak beda od valov.

 52. markizlj, - 19.8.08 | 20:16

  Hmmm, od slovenskih radijskih postaj poslušam Val 202, ker ni butastih reklam vsake 5 minut, zateženih neduhovitih špikerjev, za katere se mi na drugih radijskih postajah zdi, da so sami seb všeč in da se jim full dogaja ko nebulozijo v eter – ko včasih poslusam domžalsko radijsko postajo, se sprasujem na kaksni inteligenčni ravni so njihovi poslusalci… Radio Študent je tud ok, pol se pa ze počas neha, vglavnem poslusam internetne radie, predvsem Nizozemske, ker majo dobro glasbeno opremo in ne napenjajo neki v tri krasne recimo arrow.nl, je že ena taksnih.

 53. Mile Cucek, - 19.8.08 | 22:11

  Jonas, ali je Tivoli v kvaliteti podoben Bose sistemu (tistemu v enem kosu in ne multisistemom, ki jih imajo na Mestnem Trgu?)Tukaj, (v USA) je Tivoli manj znan, je pa bistveno cenejsi od Bose, in seveda od noro dragih v EU, ne vem zakaj ???)

  lp

  Mile Cucek

 54. Nejc Jemec, - 20.8.08 | 03:11

  Ura je zjutraj še vedno najpomembnejša vest.

  In radio je še vedno zakon. Tudi pri nas so dobre radijske postaje, odličen izbor glasbe, ažurne informacije, tematske oddaje in super voditelji.

  ARS, Val 202, 1. program RA Slovenija. Pa Radio Študent seveda. Kadar je pri roki internet tudi BBC-jevi 1., 3. in 6. program.

  Radio v avtu in radio v slušalkah preko telefona, ki se prelevi v tranzistor. I like it.

  Komercialne postaje? Tudi če ima radio zgolj tri knofe, eden bo vedno omogočal enostaven preklop.

  lp

 55. Rokec, - 20.8.08 | 05:46

  Ob vprašanju, če kdo ugane so mi misli ušle na podoben radio. Pred časom so bili v vseh reklamnih letakih trgovin s tehnično opremo. Mogoče je celo isti, kaj pa vem. Radio se posluša le še v avtu, pa še to, ko iPod-a prekinejo prometne informacije ali pa je baterija prazna:) Sicer pa imamo shranjene v avtu avstrijske radijske postaje. Samo mislim, da v Ljubljani slabo lovijo, če sploh. Mene je bolj kot to zadnje vprašanje pritegnila opomba številka 2.- stvari z dodano vrednostjo. “behind all true boys there are bunch of toys” Sam nisem nikoli bil ponosen lastnik vžigalnika Zippo, če ste pa vi (Jonasa se vika ali tika?), me zanima, koliko so vam jih že odnesli?:) Mislim, da če greš ven, se ti skoraj ne more zgoditi, da te ne bi kdo prosil za vžigalnik in ljudje imajo grdo navado, da jih dajo v žep. Ta fenomen opažam le pri vžigalnikih, zato imam sam raje tiste, ki se po izpraznitvi vržejo v smeti oz. ti jih že prej odnesejo Če si ga kdaj omislim, ga bom raje puščal doma na mizi. Mislim, da je Maglite povozil čas. Sicer imamo največjo črno v avtu, ampak še iz časov, ko je to res bila The Lite in eno tisto najmanjšo rdečo na ključih od avta. Padla je že dol s pozabljenimi ključi s prijateljevega balkona (3. nadstropje) na asfalt pa še kar dela. Neuničljivo se mi zdi, a danes se dobi za podoben denar luči na diode, ki svetijo z večjo svetilnostjo, porabijo manj energije in gredo v žep ne le nahrbtnik. Opinel je klasika, a poglejte si fenomen, ko se moderna tehnologije rokuje s surovim železom: Leatherman Charge (tega imam jaz, prinešen iz Amerike za 80€) ali Victorinox Swiss Toll Spirit (tega pa je oče dobil za rojstni dan in je v Sloveniji stal120€). Nismo še dorekli, kateri je boljši. Jaz vam svojega posodim v test za kakšen teden, če mi obljubite, da mi ga vrnete, jaz pa vam obljubim, da si potem verjetno več ne boste želeli drugega noža ob sebi. V bistvu je večnamensko orodje, vendar je princip takšen, da se nož in nazobčano rezilo odpirata z eno roko in gre celo hitreje kot pri navadnih nožih. O pisalih pa ne bi zgubljal besed, ker ima prijatelj še zdaj doma polno skodelico mojih kulic še iz gimnazijskih klopi.

  Pa lahko noč ali dobro jutro. Jaz grem spat.

  http://www.leatherman.com/products/tools/charge-TTi/default.asp http://www.victorinox.si/zepni-nozi/swisstool/swisstool_spirit-71.aspx

 56. Rokec, - 20.8.08 | 05:58

  Nobene zamere. Ko ljudje komentar razumejo kot: evo priložnosti za prepir, podtikanje, ali veleumno hinavščino, je potrebno usvesti neke ukrepe. Korekten dialog je za nekatere pač višja matematika (verjetno so ti isti ljudje imeli težave že z osnovno v šoli ali pa trpijo za neko emocionalno inkontinenco in se potem znašajo nad tipkovnico in drugimi ljudmi).

 57. Oscilious, - 20.8.08 | 09:48

  Problem je po moje v tem, da so komercialne radijske postaje v Sloveniji preveč komercialne in premalo radijske. Brez smeha, prosim! :D

  Razumem da tvoja programska shema bazira na tem da boš pridobil naklonjenost oglaševalcev. Ne razumem pa tega, da programske sheme sploh ni in ti program filajo na podlagi anket izbrani komadi, prepogoste reklame in par sponzoriranih oddaj. Vse skupaj pa je začinjeno z vnaprej časovno in vsebinsko določenimi vpadi špikerjev, nekaj nasmehi in ščepec kosmatih šal. Sama vsebina vpadov pa tako ali tako variira med oznako zamivosti in extra.

  Kje so kakšne pogovorne oddaje, kakšne recenzije, kakšno javljanje s kakšnega koncerta ali prireditve, kakšno zajebavanje slovenskih zvezd, kakšen kritičen tekst o čemerkoli, kakšno kurčenje čez manevre vlade, kakšna avtorska oddaja,…NIČ!!! Marsikdo bo sedaj porekel, hej, pa saj to ni njihova dolžnost in so itak komercialni! Res je. Ampak to ni izgovor da si kralj v posredovanju vremenskih in prometnih novic. Saj tudi mojo dolžnost ni da hodim v službo, plačujem davke in skrbim za družino; ampak to vseeno počnem zaradi lastnega veselja in občutka biti produktiven.

  Očitno je večina Slovencev po duši ležernih kretenov in jim zatorej takšen program tudi dobro dene.

  p.s. Kljub občasnim nihanjem v oziru sprejemljive muzike :), najpogosteje poslušam RŠ!

 58. simon79, - 20.8.08 | 12:12

  Radio poslušam večinoma v avtu. Zjutraj mi na Anteni sedeta Sebastjan in Žan, sploh pa Birko ob 8ih, ki gre nekaterim na bruhanje, ampak meni se zdi hud model, mislim da mu klikerji ful delajo. Muzika je kakršna je, za tistih 15 minut vožnje je OK. Me pa jezijo reklame, debilne so skoraj tako kot na TV.

 59. hudirudi, - 20.8.08 | 13:00

  oj

  Dobra zamenjava za radio / http://www.last.fm

  Lp rudi

 60. Tanci, - 20.8.08 | 13:14

  @simon79: delim s tabo mnenje glede Žana in Sebastjana ter Birkota. Če že poslušam radio tako zgodaj (in se v napol komatoznem stanju spomnim prešaltat), pol prisegam na Anteno, ker tadva sta mi pa take face, Birko ima pa tud hude fore. Ma že njegov glas ubija :))). Lahko bi mi bral Ano Karenino, pa bi se mu režala.

 61. Andy, - 20.8.08 | 20:43

  O Jonas, dobra izbira. Jaz imam Tivolija ze dobro leto na delovni mizi in sem z njim zelo zadovoljen. Ampak samo model one, v pisarni pac ne rabim sterea. Nastavljen pa je vecinoma na Radio 1 . V nasprotju z vecino mi glasba na Radiu Student v stresni sluzbi prevec para zivce, tisti na Valu 202 pa prevec govorijo. Sploh sedaj ko so OI.

 62. ps9457, - 20.8.08 | 23:03

  Sicer nisem bral vseh komentarjev zelo pozorno, a se mi zdi, da edino jaz poslušam na nacionalnem radiu nekaj, česar nima nobena komercialna radijska postaja: radijske igre. Večina je prav imenitnih in na sporedu so 6 krat na teden, le v petek jih ni. Kar pri tem pogrešam je nekakšen red ali sistem, po katerem so igre predvajane. Vse je zmešano: zvrsti, sodobnost, ponavljanje itd. Nekaj starejših, v katerih nastopajo znani slovenski igralci od staneta Severja do Rudija Kosmača in Berta Sotlarja, so imenitne. Posluša še kdo? Ker velikokrat nimam časa sedeti pred radijem in poslušati ravno takrat, ko jih predvajajo, si jih posnamem in poslušam, ko imam čas. Tudi v avtu je to lahko imenitna sprostitev.

  Kaj pa ti, Jonas? Poslušaš kdaj? In ostali? Škoda bi se mi namreč zdelo, da bi nacionalni radio produciral radijske igre le za enega poslušalca….:-)))

 63. Rokec, - 21.8.08 | 00:43

  Žal. Danes si ljudje naložijo podcast-e in poslušajo vsebine, ki jih želijo slišati, ne pa tisto, kar jim servira nekdo…

 64. Tadej, - 21.8.08 | 11:54

  Verjemi, gre na jetra gre! Namesto da bi tu pa tam zavrteli kakšen nekomaercialen komad, saj se ravno ta razvija 1000x bolj, pa tišijo po zvočnikih te stare ene in iste melodike.

  Drugače radia praktično sploh ne poslušam. V avtu si še postaj nisem poiskal ter shranil.

 65. Špela, - 21.8.08 | 19:38

  Radijske igre, Telstar, Matej … in ure kitajščine! Vse na nacionalki.

 66. cank, - 22.8.08 | 03:02

  Enostavno ne morem mimo omembe radijskih prenosov nogometnih tekem, sploh, ker sem pred parimi meseci na pikniku neozdravljivo zasvojenih z nogometno Olimpijo slišal par tako doživetih pričevanj o prenosih zaključnih srečanj EP 1988 in SP 1990, da sem kar videl Mladena Delića, ki se klanja takratnim spikerjem na RŠ.

  Žal sem bil takrat še škorc in sem te epske trenutke zamudil. Me pa zanima, če obstaja kak posnetek teh remek del, ker bi jih z veseljem slišal.

 67. Štrudl, - 23.8.08 | 14:23

  Radio zna bit včasih prav taka svinjarija kot je televizija, če mene vprašaš.

 68. friedrich, - 24.8.08 | 05:38

  Točno to. Niti ene dobre postaje ni… Samo sranje. Comercial shit! Ars je še pogojno sprejemljiv…kakšna oddaja z Hugom Šekoranjo in BigBand RTV potem je pa že konc počas. Zakaj ne more bit v Slo kakšen podoben radijo legendarnemu pariškemu TSF 89.9?

 69. Bob, - 24.8.08 | 14:51

  Od “zemeljskih” radijev prebavljam čez dan edino Dur v manjših količinah, ponoči igra v ozadju (če ga pozabim ugasniti :) )avstrijski FM4 ali avstrijski radio Agora.

  Največkrat pa poslušam internetni radio v WinAmpu. Postaja je odvisna od trenutnega razpoloženja (Groove Salad, Swiss Groove, The Edge, Radio Stad Den Haag, Tri-Rock radio….), včasih pa klikneš kar nekam na slepo, pa je lahko še bolje. Ali ni fino odkrivati novo glasbo?

  V avtu pa je zakon MP3. Vzameš s sabo eno torto (25CD), pa imaš za en teden glasbe.

 70. bostjan, - 24.8.08 | 22:34

  Francoska postaja omenjena v komentarju zgoraj predvaja res fine štiklce, vmes je malo govorjenja vendar ne prekinjajo posameznih skladb.

  Kar se pa tiče slovenskih, največ Val 202, pogojno radio študent (ki mi ga mimogrede komaj lovi)vse ostalo je poden. Je pa še en fin program za poslušanje radiev preko interneta, imenovan Screamer radio (http://www.screamer-radio.com/)

  Pa da ne bom offtopic ves čas, sem si šel pogledat stran o tivoliju ko si ga prvič omenil in mi res zgleda super, ob priliki si ga bom tudi privoščil in btw tnx za prispevke o gadgetih, sponzorskih ali ne :)

 71. Schtrulle, - 25.8.08 | 10:56

  Radio City/RSLO International

 72. piloto, - 25.8.08 | 12:44

  hvala Alahu za internet (in pametne radijske postaje ki oddajo prek njega), da mi ni treba poslušat tega domačega kokodajsanja, čemur vehemetno pravijo Radio. E qrac je to, ne radio. Rad poslušam inteligentne voditelje in razgovore po radiu, še vedno se mi zdi to veliko bolj magičen medij kot televizija. še časopis mi je ljubši kot ono žvakalo za oči. Ko sem še bil mulac star 8-9 let, sem zvečer večkrat poiskal kako postajo na VHF in poslušal glas iz magične dežele….vse tisto škripanje, pa sprejem ki je valovil gor in dol…pa muzika ki je pri nas ni bilo… nikoli tudi ne bom pozabil naše večerne rutine v kampu straško na pagu – ob desetih smo že ležali v šotoru, foter je prižgal radio, ga naštelal na frekvenco radio Tirana…še danes slišim v glavi njihov avizo…ta-ta-tata-taaaa-taaaaa-ta. deset minut (laibachi so verjetno po njih prevzeli zvočno “čiščenje” prostora pred koncertom, haha), potem pa internacionala in novice v vseh evropskih jezikih. ponavadi so začeli sa srpsko-hrvatskim, mi pa smo umirali od smeha, saj so novice, tako kot cela država, bile jako stalinistične.

 73. EFGH, - 26.8.08 | 08:22

  Nič novega kot radio? A lahk vidmo mal hiške, bazena, nekateri gradimo, bi prav prišle kake ideje…

 74. EFGH, - 26.8.08 | 08:23

  No- malce nerodno sem se izrazila – “nič novejšega, zanimivejšega od radia” bi se veliko lepše bralo.

 75. Bogdan, - 27.8.08 | 12:28

  še kr sprejemljiva “frekvenca” na netu je http://classicrock.virginradio.co.uk/thestation/listen/index.html

 76. Ahab, - 27.8.08 | 23:08

  Jonas, ti si star.

 77. Fulijs, - 1.9.08 | 23:28

  Ej folk posliušte mal radio Odmev (www.radio-odmev.net) res da je lokalc sam musko majo pa uredu!! lp

 78. nasvidenje, - 4.9.08 | 17:51

  Imam podobno zadevico, petdeset let staro Minervo. Lovi, kar hočem, če bi bilo treba verjetno še muhe. Poslušam jo kje zunaj, pa ne instant programe, 1. pa 2. V avtu pa tudi kdaj. Pa zjutraj doma, da mi potem cel dan brenči po glavi kakšen zblojen štiklc. Poseben medij,ne zasede vseh čutil in je stimulativen pri delu.

 79. desna roka, - 7.9.08 | 20:54

  na jetra mi gre RADIO EKSPRES s svojo inovativnostjo ”uspešnicami vseh časov”. Pa če že gre za takšen koncept radija, zakaj zavraga vsak dan vrtijo ene in iste komade, pa še to morda ob isti uri? Drugače ga še pod razno ne bi poslušal, a kaj ko moram, na delovnem mestu seveda. In tako vsako jutro, vsakih j* 15 minut poslušaš še novice, predvsem o političnih dogajanjih.. npr. če janša prdne, bom to takoj v jutranjem programu poslušal in to vsakih 15min!!! Ne vem kje so našli tako žensko k bo kot papiga ponavljala vsakih 15min eno in isto sranje.. Ob koncu pa dobi prepotentni HVALA od velecenjenega urednika, kateri sploh nima nobenga smisla za humor.. prej bi se mu človek zjokal kot pa smejal na njegove fore.. a kaj ko njegova sovoditeljica, da bi le dobila tisto mižerijo od plače, se mu enostavno mora smejati. Jebeni kapitalizem

 80. venzz, - 8.9.08 | 10:26

  Že dolgo najbolj poslušljiv: http://www.radioparadise.com/

  • Študent v avtu..
 81. SmiLe, - 9.9.08 | 12:46

  Jonas sem se spomnil na tvoj Tivoli ko sem videl ta radio:

  http://www.geekandhype.com/2008/09/04/porsche-design-nous-eton-avec-son-radio-reveil/

  Mislim, da bi bil vreden razmisleka.

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !