Počitnic je konec I.

S češnje na Vrhovcih že odpada listje, vročine ni več, na Vesti smo spet pognali s polno paro, na morje bom najbrž skakal le še ob koncu tedna. Letošnje počitnice so bile ene boljših, ker smo jih prvič preživeli v novi hiši.

Konec maja je zrasla na novo zasajena trava, v bazen smo natočili vodo in pognali mašinerijo (je sila zapleteno, en kup cevi, črpalk in kemije), na balkon pa sem obesil viseči fotelj. Vrv je dovolj dolga, da omogoča zložno zibanje in popoln užitek ob sončnem zahodu, ko se z žara ravno neha kaditi, želodec je poln, teran pa z zamudo useka po temenu. Enkrat me je zmanjkalo v tem visečem gnezdu in sem se sredi noči zbudil ves slinast in prepognjen. Prestavil sem glavo na drugo ramo, zaprl oči in se slinil naprej. Priporočam.

fotelj.jpg

Prvi dan smo seveda temeljito očistili hišo in pospravili. Na terasi sem celo zložil ležalnike v vrsto, ker smo tisti večer potem imeli manjši žur z ekipo in sem hotel narediti vtis. Tistih šest pručk je bilo premalo in sem jih dokupil še šest, žur smo ponovili zadnji vikend v avgustu in jih je bilo v kombinaciji z ležalniki in stoli iz dnevne sobe ravno prav. In ja, razgled imamo lep, rad se pohvalim z njim.

poravnani-stoli.jpg

Okrog hiše je polno živali, v bližnjem gozdu so celo srne, že dvakrat sem eno opazoval sredi belega dne, ko je prečkala čez naš travnik v sosednji sadovnjak in tam mulila listje. Najbolj množične so kobilice, velike za palec in debele za sredinec, Ožbi jih lovi in hrusta kot mini sendviče na državnem sprejemu v CD. Stenice in martinčke prav tako, le da slednjega še ni nobenega ujel, a teoretiziram, da bi v primeru uspešnega ulova martinček enako romal v želodec. Pes ni izbirčen in jé tudi paradižnike, olive in fige, da o suhem kruhu in sladoledu niti ne govorim, zelo je priden za jest. Enkrat sem se ponoči zbudil, ker me je začel žvečiti pri nogah, a sem ga potem sklenil odvaditi človeškega mesa, ker pričakujemo dojenčka. (beležka: Posneti Ožbija med lovom na kobilice in žrtjem fige, ker ne bo nihče verjel. Ditto za srne.)

Metuljev je tudi veliko, in to lepih. Tale je sedel na Zoji na prst in ni več hotel dol, dokler ji ga nisem odpihnil z roke. Ob ostrem prostestu sem se izgovarjal na varnost, češ, nikoli ne veš kdaj ti lahko zverina skoči v obraz in izkoplje oči, izolska bolnišnica je polna neprevidnežev in že zmanjkuje postelj. V resnici me je skrbelo za ubogega otroka, še med večerjo bi molil šapo v zrak in pazil, da metulja kdo ne pomendra. Zvečer bi bil vik in krik ob oblačenju pižame.

metulj-na-prstu.jpg

Tegale hrošča sem našel na okenski polici, skozi šipo me je opazoval med pisanjem. Njegovi ogromni anteni sta mi bili takoj sumljivi, bogve za koga špijonira in na kateri frekvenci oddaja.

hroschtsch-antenar.jpg

K hiši spada sadovnjak, že od prej je bil v ubogem stanju, sam pa se še nisem naučil skrbeti zanj in je bére malo. Češnje dozorijo sumljivo zgodaj in hitro odpadejo, na jablanah ni nič. Najbolj trdožive so fige, te so vse polne in jih je treba sproti obirati. Na isti veji najdeš kakšno mastno, rumeno in od zrelobe počeno, zraven pa še majhno, zeleno in nedozorelo. Že dober mesec jih pobiramo in delimo sosedom v Ljubljani, pa se še niso izčrpale.

Solatnega vrta nimam, me zelo mika zapičiti par palic za paradižnik. Zaenkrat jemo rukolo, ki jo je najti med plevelom na vsakem drugem koraku. Okusnejša se mi zdi kot v gostilnah, ker je naša, ne zmorem pa pogruntat, ali je boljša mlada ali stara. Najbrž je vseeno.

rukola.jpg

Noge so moje, natikači tudi. Da so crocsi tako kul, nisem vedel, dokler jih ni omenil Crni. Potem sem jih opazil v koprskem nakupovalnem središču in takoj kupil rumene zase in vijoličaste za Zojo. Prepričali so me, ko sem jih vzel v roko, tako presenetljivo lahki so in veselo živih barv. Trpežni so tudi, Ožbi je enemu pregriznil pašček šele po štirih dneh žvečenja. Zalepil sem ga s sekundnim lepilom in se spoj prav nič ne vidi med sledmi pasjih zob. Zelo zadovoljen, kljub oderuški ceni.

zhuti-cokli.jpg

Ponaredki so cenejši, a se preveč družim s Crnim, da bi si jih upal nositi. Takole rastejo v grozdih na portoroških ulicah, edina razlika je je menda v gnojivu in času obiranja (originalne nabirajo siciljanske device zgodaj poleti, ponaredke pa zaradi umetne luči kar šestkrat letno):

fake-crocs.jpg

(nadaljevanje prihodnjič)

-Jonas

 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. Kristjan, - 5.9.08 | 13:35

  Hehe, tale s Crocsi je pa res :D Siciljanske device… :D Al pa himalajski menihi :D

 2. kojn, - 5.9.08 | 13:44

  jonas toti natikači…preseneto si me:( crocsi so totalni podn. rajši bi si tiča bek vrezal ko pa da bi jih mel obute

 3. prgrmr, - 5.9.08 | 13:54

  O, dojenčka pričakujete? Super!

 4. Sunshine, - 5.9.08 | 14:21

  Čestitke ob pričakovanju novega dojenčka. ;)

 5. Doktor Živago, - 5.9.08 | 14:43

  Lol, Jonas, res si me nasmejal. Še posebej je zmagovalen komentar ob sliki hrošča. Pa iskrene čestitke ob pričakovanju dojenčka. ;)

 6. Matej Potočnik, - 5.9.08 | 15:33

  Ob ostrem prostestu sem se izgovarjal na varnost, češ, nikoli ne veš kdaj ti lahko zverina skoči v obraz in izkoplje oči, izolska bolnišnica je polna neprevidnežev in že zmanjkuje postelj.

  Ta je pa rekordna :) lp

 7. had, - 5.9.08 | 16:16

  jonas, presenecas.. in to hudicevo pozitivno.. otroci, crocsi, najbolj idilicen pogled na morje na slovenski obali, bazen.. mah, fovs sem ti :)

 8. ciny, - 5.9.08 | 18:02

  ponaredki so cenejši a se preveč družim s Crnim, da bi si jih upal nositi… hahahaha ja veš, nekateri nikoli ne prerastejo pubertete in Crni je eden izmed njih

 9. Maddox, - 5.9.08 | 18:46

  Resnica o kroksih je v linku.

 10. Insider, - 5.9.08 | 19:11

  Hudeo lepi crocsi Jonas. Mene so tudi letos na morju prepričali, ko sem si sposodil 2x fotrove za na skret:)

 11. Jerry, - 5.9.08 | 19:13

  Sorry Jonas sam zdi se mi da si se pomehkužu… Crocsi? Šit no… Ampak hrošč je res hud! Si mogoče pogledu v kšno bukvo h kateri obveščevalni spada? Mogoče k požaru (veliki P)?

 12. bojan, - 5.9.08 | 19:48

  vidim, da je slikca z ležalniki posneta z TX1…ni vreden, da o njem napišeš kak stavek?…zaradi majhnega tipala res ne more bit bog ve kaj? (vsaj fotke ne? pa najbrž da je slikca izrezana iz filmčka? mi je kar zanimiv ta canon, sam…cena proti kvaliteti = ?

 13. Robert L. Tuva, - 5.9.08 | 20:05

  Izračunajmo nihajni čas fotelja!!

  Torej bomo naslednje Kinotožje naredili na enem kraju? To bi bilo super.

  Super zapis počitnicam pod črto, zlo berljivo.

 14. Tanci, - 5.9.08 | 20:37

  Haha, sem mislila, da sem edina, ki se slini med spanjem. Hrošč je carski. Za ga udomačit :) .

 15. nebodigatreba, - 5.9.08 | 22:20

  pa si le odšel … dej prodaj bajto … kupim jaz… samo da vem, da te ni več tu (beri: kupi vikend kje drugje, že Plestenjaka imamo čez glavo, pa ne šteka) Naraščaj pa res ima lahko vsakdo …

  p.s. hrošču se je gotovo j.(pip) za te

 16. jonas, - 5.9.08 | 22:30

  Ne bodi no tak gnojček, no …

 17. Lakotnik, - 5.9.08 | 22:49

  Ponavadi ne pišem komentarjev, ampak svaka čast Jonasu za iskrene in smešne zgodbe iz vsakdanjega življenja in seveda ker ima čas odgovarjati glupim komentarjem obiskovalcev kot je “nebodigatreba”…

  LP vsem na temu blogu!

 18. Aja, - 5.9.08 | 23:50

  sam tist hrošč pa ne zgleda preveč resničen … a je plastičen?

 19. Slycer, - 6.9.08 | 00:17

  Zdej k vidm tebe v Crocsih bom tezko fotru teziu kako niso kul. ;)

  Sicer pa, zelo lep razgled imas.

 20. mami, - 6.9.08 | 07:50

  ja, tudi jaz se pridružujem mnenju da si tole lepo napisal. da si se pomehkužil…ah dejte no, človek gre skozi različna življenjska obdobja. a ni to lepo? zdaj kar uživajte dokler še lahko!

 21. Brina, - 6.9.08 | 09:34

  Ja, pri nas je tolko živali. Ti pišeš z navdušenjem o njih, ampak predvidevam, da se jih boš kmalu naveličal. Rukola uspeva tukaj super. Raste kot plevel. Starejša kot je, bolj je močna (beri bolj peče). In če ti je všeč, ti priporočam, da kupiš seme in v enem tednu jo boš lahko jedel. Glede paradižnikov pa ti priporočam, da me kontaktiraš, ker ne vem če boš dobil kje boljše seme. :) Če jih boš zalival, zrastejo tako veliki, da en nahrani celo družino. Pa okus je tudi noro dober. Js mam pa zate eno pomembno vpršanje: kako se obraniš komarjev???

 22. Zoran, - 6.9.08 | 12:43

  Tudi jaz do sedaj nisem komentiral čeprav mi vsak tvoj članek polepša dan. Super duhovito. Kar se pa nebodigatrebe tiče: Zdrava slovenska fovšija (pejt pa prodej bajto, bom jaz kupil…ja pa kaj še, ti si imel cajta celo bedno, nezanimivo življenje, da bi kupil to isto bajto, pa je nisi, bk…). Jonasa za predsednika!!!

  p.s. nebodigatreba, tudi nam (in hrošču) se j… zate

 23. Ajda, - 6.9.08 | 18:09

  Upam, da ti Ožbej kmalu zgrize ali skrije krokse, to res ni za nikamor, kamoli za na tak vikend..

 24. Heineken, - 6.9.08 | 19:50

  Aha, dojenček bo. Ker je Crnkovič napisal, da bo njegovemu ime Jonas, pa mu menda ja ne boš vrnil in bo tvojemu ime Marko? :)

 25. Dajana, - 6.9.08 | 20:16

  Še en dojenček!!! Kaj pa jaz? :(

 26. šuši, - 6.9.08 | 23:10

  kroksov ti nikakor ne morem oprostiti, gugalnica pa je tanajtaboljša. Iz izkušenj vem, da se udobno zalegne v njej.

  Takšne kobilice pa se najde tudi v Ljubljani. In ne rabiš biti blizu gozda.

 27. vranika, - 7.9.08 | 00:57

  Rikula ti je super zelenilo :)

 28. kokodajs, - 7.9.08 | 01:10

  Metulj je veša Ivanjska ptičica (Syntomis phegea), za hrošča pa nevem točno. Nekaj iz družine kozličkov (Cerambycidae) pomoje (pri nas ogroženi in zaščiteni).

 29. nick, - 7.9.08 | 06:59

  veša je pomoje vešča, za rukolo pa nevem, zakaj ji nebi rekli rukvica

 30. Leontina, - 7.9.08 | 08:11

  Carsko. Upam, da na Obali poslušaš Radio Capris – zakon so.

 31. Brina, - 7.9.08 | 09:54

  dvomim, da Jonas posluša Radio Capris. Vedno isti komercialni komadi in vmes reklame za balkan žure…

 32. jonas, - 7.9.08 | 10:02

  Radio Tartini rulz.

 33. Brina, - 7.9.08 | 10:13

  sej se mi je zdelo! :) js ga poslušam v avtu :)

 34. katja, - 7.9.08 | 11:46

  Absolutno je zmagal Radio Tartini! Dokler ni sredi noči hrupno uletela Plata…

 35. danijel24, - 7.9.08 | 11:49

  zdaj, ko si hišico uštimal, pa sm uživaj!!! me pa zanima, koliko te je stal bazen.da vidim če se splača iti v projekt

 36. Rebeka, - 7.9.08 | 12:12

  Bazen je zakon met, ene 4,5 x 9,0 je čis dost, za ene 15 000 EUR bi se že dal bazenska tehnika,gradben del folija…..

 37. Karmen, - 7.9.08 | 13:03

  Lepo je prebrati, da pričakujete dojenčka. Opis flore in favne se pa skoraj bere kot pri Tavčarju :-)

 38. begos, - 7.9.08 | 13:20

  čestitam za otroka. :) mam eno vprašanje in ne vem na koga naj se obrnem.. skopiram kodo z youtube in posnetka mi v objavi na blogu ne pokaže, zakaj? kaj naj naredim? sem nov tukaj, pa bi prosil čem mi kdorkoli lahko pomaga, al pa pove koga naj vprašam.. hvala. lp:)

 39. Svizec, - 7.9.08 | 16:09

  Čestitke za naraščaj. Zadnje čase hodim naokoli po bajtah prijateljev, ki so se tudi “zbudili” v tem smislu. Fajn je gledati starše, ki kar sijejo od sreče.

  Nebodigatreba, ne verjamem, da imaš kaj več denarja kot pa za kruh in mleko vsaka dva dni. Poznam jaz take fouš reveže. Brez keša, brez babe, brez familje, brez frendov. Samo internet ima.

  Tisti fotelj pa res svinjsko dobro zgleda, posebej v okoliščinah, kot si jih opisal.

 40. andrej, - 7.9.08 | 18:48

  Jonas, s kero bejbo mas froca?

 41. °lUKA.V, - 7.9.08 | 18:56

  @katja: S ŠPICO! :)

 42. koci, - 7.9.08 | 22:00

  A je bil Godler tut na zaključnem žuru ;-)?

 43. Schtrulle, - 8.9.08 | 10:48

  Rukola ni najbolj zdrava – vsebuje nitrate.

 44. lisica, - 8.9.08 | 11:12

  OK, krokse ti oprostim, ampak glede pasje prehrane sem pa občutljiva. 1. super, da ga ne futrate z vrečke, ker je tisto sama kemija in lahko uboga žverca dobi razne novodobne pasje bolezni. 2. super, da je “vse živo”, ampak krompirja ne sme (povzroča gliste…). Pa ne ga filat s sladkarijo, res ni zdravo, povzroča zobne obloge in grozen pasji zadah. Iskrene čestitke ob pričakovanju naraščaja :))

 45. EFGH, - 8.9.08 | 12:55

  Kako lepo!!!! Čestitke za vse: družina-otroci, hiša… Privoščim vsem, ki se imajo dobro in uživajo življenje, res je lepo prebrati kaj takega kot zgoraj. Vso srečo vam želim!

 46. RAdirka, - 8.9.08 | 22:10

  Hej najstarejši, baje? no med blogarji. Pa vidim, da s mlado družino kar kupuješ svojo mladost. Sem te prišla pogledati, da vidim kako ti pišeš in sem prijeetno presenečena. Veliko veselja ob otrocih. Noro je ko so majhni, potem pa ko zrastejo pa čisto odbito. Midva s Kozlom – danes imava ravno 18 let zakona že kar rada mrkneva sama okoli in najina mulca pustiva sama doba v njunem svetu podgan, ptičev, monociklov, pubertetniških pametovanj…zanimov, vendar tudi hudičevo utrujajoče. Si te predstavlja, ko boš ti na tem? lp Radirka

 47. theedge, - 8.9.08 | 23:52

  Jonas, nam je veterinar rekel da je paradiznik za psa strupen… mi imamo sicer kokerspanijela, ma pomojem velja to za vse.

  Isto velja za cokolado, cesen, krompir… vsega se ne spomnim. Previdno z pasjo hrano, da vam bo ozbi cim vec casa delal druzbo.

 48. prgrmr, - 9.9.08 | 07:14

  Da nas ne bo skrbelo samo za psa, kaj pa daste jest Zoji? ;)))

 49. alen, - 9.9.08 | 12:24

  Teli kroksi pa so ena modna buča letošnjega poletja. Sploh te nagravžne barve… da se ti kar blešči, kamorkoli pogledaš, ko folk to nosi. Hvala bogu je konec poletja…

 50. Eva, - 10.9.08 | 13:03

  MMmm, fige. Če jih nimaš več kam dati pridem na obiranje :)

 51. Jasna, - 10.9.08 | 15:07

  Simpatično mi je, ko napišeš o razgledu “rad se pohvalim z njim”. Nekateri nenehno ponavljajo ” ne, da bi se hvalil”. Če se ima za kaj naj se človek kar pohvali brez lažne skromnosti. Kar se tiče obutve sem na Hrvaškem kupila Startasice model Tesla, podplat diši po čokoladi 380kn. Eh, v teh rumenih Crocsih si kot kanarček.

 52. vida, - 12.9.08 | 00:08

  Crocsi izgledajo kot, da bi se kdo norca delal, ampak ko jih daš enkrat na noge…. Milina. Čestitam k naraščaju.

 53. Edi, - 12.9.08 | 10:44

  Jonas, dosikrat se zapeljem s kolesom s strunjanske ceste dol čez Pacug v Fieso in vedno smrdi ta kanalizacija za znoret. Kaj prinaša ta smrad gor do tebe? To bi morali potihtat! P.S.: Si si omislil tudi biljard mizo v vikendu? ;)

 54. neki, - 6.10.08 | 03:26

  sam niste pa fotrcki resni s temi crocsi. jao.

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !