Počitnic je konec II.

Naj nadaljujem, kjer sem se grobo prekinil, z izbranimi fotografijami letošnjega poletja.

Najprej dogodivščine. Neko soboto nas je zbudil gromozanski hrup s ceste pod bregom, s starimi avtomobili so imeli zaprto cesto in zaresno dirko. Šli smo pogledat od blizu in jih je bilo veselje gledati, kako grizejo v hrib – eni z lahkoto, drugi opletaje po ovinkih. Tale zeleni porsche je bil eden hitrejših, s prijetno globokim surround zvokom.

dirka.jpg

Med zloglasnim neurjem je bilo tudi na primorskem koncu kar hudo, zlepa ne bom pozabil tistega večera. Veter je bil tako močan in nenaden, da nisem niti utegnil, niti si upal na teraso pospravljat tistih nekaj stolov in ležalnikov, naslednjega dne so bili fuč, dvorišče pa v razsulu. Ponoči je žvižgalo, treskalo in grmelo, strehe pa nam vseeno ni odkrilo. Še največ škode je bilo v sadovnjaku, kak ducat polomljenih vej, nič hujšega.

Zjutraj, zjutraj se je pa naredil tak prekrasen dan, da bi si ga človek v žepe natlačil, oblake je razpihalo vse do Triglava in se ga je lepo videlo skozi rešpetlin. Z malo leico sem ga škljocnil kljub svojemu odporu do fotografiranja jebenih pejsažev.

triglav.jpg

V te namene sem v Trstu kupil nov daljnogled, še prej sem pobrskal po mreži, za kaj pri oznakah in specifikacijah gre, da me ne bi trgovci spet kaj nategovali. Po mučnem prestopanju v specializirani trgovini s preveliko izbiro sem se nazadnje odločil za Eschenbach Trophy AS/P 8 x 56 B. Recite mi, da sem dobro kupil.1

eschenbach.jpg

reschpetlin.jpg

Z drugimi izleti kot čez mejo se letos ne moremo pohvaliti, držali smo se bolj doma, iz čistega užitka ob sveži fasadi. Z Zojo in psom smo zmogli kvečjemu občasen sprehod do Portoroža ali Pirana in enkrat ponoči do Izole in njihovega zdravstvenega doma zaradi trna v otroškem podplatu. In enkrat do portoroške Forme Vive, ki pa ni zadovoljila, prevroče je bilo in predolgčas. Razen nas obiskovalca nobenega, umetniškega presežka tudi ne. Se ne čudim, eno gre z drugim skupaj. Nekaj je narobe, če ti od vseh eksponatov v spominu ostane le nek nedokončan v kamnito kocko vklesan obraz, ki se mu je Zoja hotela usesti na nos, pa je visel previsoko. In en srp s kladivom brez glave, vse drugo tam zgleda kot kup polobdelanega kaménja.

srp-forma-viva.jpg

Portoroške plaže se izogibamo, treba pa je priznati, da je lepo urejena. Pet točk dobijo za ležalnike, ki začuda niso najcenejši in najplastičnejši, kar se jih dobi v Ikei ali Bauhausu. Ditto za senčnike. Videti je, da je vse skupaj nekdo skrbno načrtoval in premislil, lepo jih je fotografirati takole zložene ob sončnem zahodu.

sentschniki.jpg

In zakaj nam ta plaža ne diši? En razlog je gužva in prevelik trebuh za razkazovanje, drugi pa strah pred zakonom in pravico. V Portorožu so zelo strogi s turisti in bi se kdo iz naše družbe lahko hitro znašel za zapahi ali vsaj okregan. Našemu ovčarju Ožbiju ne gre iz glave dejstvo, da imajo kolegi terierji na plažo vstop prepovedan, zato solidarno bojkotira, prekleta sodrga rasistična. In kaj imajo proti Petru Mankoču?

prepovedano.jpg

Ožbeja se seveda še spomnite? Skbelo me je, kako bo z našimi mački, upravičeno. Nala ga ne šmirgla in jo tudi on pusti na miru, Božo in Vinko se ga izogibata in hodita v hišo le, kadar je pes za ograjo, Polde pa se oglasi samo še vsak peti ali šesti dan. Otroci v ulici so nad psom navdušeni, naša je pa glavna, ker ga sme voditi na vrvici. Le soseda ga gleda postrani, kadar se uleže na sredo ulice (pes, ne soseda), dvigne nogo, si odvije šminko in jo začne oblizovati. Da sem šel njeni mladoletni hčerki razlagat, kako sem psa tehnike sam naučil, najbrž ni bila najboljša ideja.

Svoje hiše še nima, brskali smo nekaj po raznih katalogih in spraševali v nakupovalnih centrih, k sreči nimajo nikjer na zalogi. K sreči pravim, ker so cene grozne in sem se pravočasno spomnil na bratranca Jožeta, ki ima v Semiču žago. Pol Bele krajine vozi k njemu žagat dile in v svoji delavnici bo sestavil vrhunsko luksuzno kočo, sva se že vse zmenila. Nekaj ugibanja je bilo okoli dimenzij, ker pes še vedno raste.

Se spomnite, kako sem ga prvič peljal v Ljubljano služit, slaba dva meseca je tega? Res je bil še majhen.

ozhbej-v-shkatli.jpg

Takole se je potegnil po osmih tednih pasjih briketov, pasjih konzerv, pasjih makaronov, pasjih piškotov, pasjih bombonov, pasjih vitaminov, navadnega kruha in jajčnih lupin:2

pes-v-lotusu.jpg

-Jonas

 1. In ne, dragi prijatelji iz komentarjev, nasveta za nakup več ne potrebujem, sem vam že povedal, da sem ravno kupil enega? Tudi ne rabim modrovanja o odličnem daljnogledu, ki ga imate doma in bi ga jaz lahko kupil namesto tega, če bi bil pameten. S temle sem zadovoljen in ga ne mislim zdaj stran metat.
 2. Najljubši zajtrk pri naši hiši so mehko kuhana jajca in Ožbi vedno čaka na svoj delež pod mizo. Če ostane kaj kruha, nabašem koščke v izpraznjene lupine in ga je veselje gledati, kako mu hrusta pod zobmi.
 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. Tibor Jablonsky, - 16.9.08 | 03:39

  Tako se dela, tramontance so sestavni del dopustov!

 2. seena, - 16.9.08 | 06:16

  Aaaaaah, tole je bilo pa prav prijetno branje za začetek dneva. Hvala, lupčka tud Ožbiju

 3. seena, - 16.9.08 | 06:17

  …i pa klicaj sem pozabila : i !

 4. Človek, - 16.9.08 | 09:23

  ˝s prijetno globokim surround zvokom˝ :lol: Geek :mrgreen: Mater, Ožbej pa hitro raste in vedno lepši je…

 5. 1tastar, - 16.9.08 | 10:04

  Terierjem je vstop dovoljen. Samo njegov gospodar je take frise pokal, da smo ga morali osamiti :!:

 6. we_are_the_borg, - 16.9.08 | 10:31

  njehehe,prav zdaj si grem skuhat mehko kuhano jajco,ker drugega ni v hladilniku :)

 7. Štrudl, - 16.9.08 | 10:36

  Oči je za našega ovčarja sam doma naredil pesjak in luksuzno kočo. Cela dizertacija, ki jo je neštetokrat obnavljal naslednjih šest let… Ampak upravičeno. Tudi sam je namreč študiral dobršen del leta o nabavi v štacuni, pa se mu je, gradbeniku, vse skupaj zdelo skrajno neučinkovito, slabo narejeno in povrhu – oderuško! Z uporabo super finih gradbenih materialov, lesa, kritine itd. je zrihtal res super kočo našemu Maju. Sem mu predlagal, da bi jih izdeloval za trg, pa me je prepričal, da bi bila zaradi količine in kvalitete materiala, pa predvsem zaradi vloženega truda vsaj še 3x dražja od onih v štacunah. No, končalo se ni tako rožnato, kot se je začelo – hišo smo prodali, psa oddali, oči je odšel lovit za večno in ostali so samo še spomini na nekakšno družinsko življenje. Pa njegova dizertacija v obliki ustnega izročila, seveda. Piši, če rabiš nasvet. Lep pozdrav

 8. we_are_the_borg, - 16.9.08 | 10:49

  mah,bajto že doma zbiješ skup,če imaš les lepo narezan les.Razen če nima dveh levih rok pa palce navzven obrnjene…

 9. max, - 16.9.08 | 10:56

  2.fotka je čista desetka! Bravo!

 10. Nordstar, - 16.9.08 | 11:23

  Lepo lahko branje. Mene edino zanima, zakaj ti je slikanje pejsažev tako zoprno?

 11. dr. Wega, - 16.9.08 | 11:32

  U! Dober daljnogled si kupil!

 12. Bashi, - 16.9.08 | 11:51

  Lušno vam je na obali :D A smem vprašat s kakšno mašino prevažaš psa, ker mi je zanimiv menjalnik.

 13. nof, - 16.9.08 | 12:04

  “Z temle sem zadovoljen in ga ne mislim zdaj stran metat.”

  Ne morem si pomagat. So me “tršice” slovenščine prevečkrat po prstih. Dej popravi! Brez zamere.

 14. t-h-o-r, - 16.9.08 | 13:02

  jao, zunaj je 10°C, ti pa tukaj neke poletne slike lepiš :D

 15. Mikec, - 16.9.08 | 16:10

  Najprej mi je v oko padla Razerjeva podloga za miško :) kot da sem hard g33k

 16. Kristjan, - 16.9.08 | 17:30

  @Mikec: Meni je tudi to najprej v oko padlo :D

  Več takih postov ;)

 17. Trak, - 16.9.08 | 17:32

  Odlične fotke. Všečno branje, Super cool Jonas.

 18. teoo, - 16.9.08 | 18:01

  dobri ti daljnogledi z dvema cevema… včasih ko smo s klapo po karibih plenili si dobil sam unga enocevnega, ki se je vedno zvalil dol z mize in razbil. aaaarrghh!!

 19. Tanci, - 16.9.08 | 19:05

  “si odvije šminko in jo začne oblizovati.”

  Phahahaha. Kira primerjava :)) .

  Povezave s P. Mankočem pa ne štekam (??).

 20. jonas, - 16.9.08 | 19:48

  Pozorno poglej fotko, pa ga najdeš.

 21. Matej Potočnik, - 16.9.08 | 20:02

  lool. Fora z Mankočem je pa dobra :)

 22. Klemen, - 16.9.08 | 20:24

  Pozdravljen! Policaji znajo težiti zaradi psa, ker ga prevažaš spredaj! Lastne izkušnje!!! Živali naj bi bile v kletkah ali pa v prtljažniku, zamreženo s posebno mrežo. Samo v vednost.

  LP Klemen

 23. Martin, - 16.9.08 | 21:22

  Ene sedemkrat sem TU povedal, kako in kaj: poglejte IME zadnje slike. Yebesh informatizacijo. S čim si pa tamalo futral, da je tako zrasla?

 24. Martin, - 16.9.08 | 21:23

  Klemen, mene so v 27-ih letih ustavili 6x, 4x z radarjem. Prevozil sem pa že več kot 1 mio km.

 25. Subito, - 16.9.08 | 23:06

  “Prekrasen dan, da bi si ga človek v žepe natlačil.” Tole si pa fuuul lepo povedal.

 26. klemenix, - 16.9.08 | 23:21

  Hehe, dobro si to opisal, kako pes razkazuje svojo “šminko” po ulici :D

 27. ciny, - 17.9.08 | 05:25

  Subito – si mi vzel z jezika, kot se reče;) Tud men je totalno všeč ta stavek. Res se ne da bolje opisati tega občutka, kot ga je tokrat Jonas:) Bravo pesnik;)

 28. mark, - 17.9.08 | 14:09

  Haha res fajn napisano…Ožbej je že zdej zvezda, joj kaj šele bo:-)) lp

 29. Ata Pizdun, - 17.9.08 | 15:26

  Meni osebno je pa Forma Viva v Portorožu (oziroma Luciji) prav všeč. Ta nedokončanost mi je kul.

  Pa tiste ploščate oblike na vrhu so super za počivanje po utrujeni noči.

 30. B-a-M, - 17.9.08 | 16:33

  Jonas, dobra podlaga za miško mimogrede(slika 4).Vidim, da jo vidva uporabljata v druge namene:) Grem kr pogledat v predal, če nisi bil kej pr men na obisku:P Lp

 31. franc, - 18.9.08 | 17:50

  Veš kaj, vse lepo in prav, ampak daljnogled bi si pa res lahko mal’ boljš’ kupil…

 32. ToTo, - 19.9.08 | 14:29

  Ful fajn relaxed post.. super. 2 fotka je res fajn. Zakaj pa nisi Leica daljnogled kupil? ;)

 33. losos, - 23.9.08 | 15:05

  jonas, mi lahko mogoče sporočiš če lahko uporabljaš čšžje tudi v smsjih ?

 34. jonas, - 23.9.08 | 17:58

  Lahko.

 35. Uros, - 26.9.08 | 08:42

  Res rabimo te “zadevšne” oz. “gadget-e”…vsaj ta moment…še mnogo več prihaja:)

 36. unknown, - 26.9.08 | 13:12

  avto je pa lotos

 37. Matic, - 27.9.08 | 14:36

  Da, tudi mi se nekako izogibamo Portoroške plaže, čeprav je dokaj na nivoju.

 38. Uros, - 27.9.08 | 16:56

  PARTY TIME MY FELLOW HUMANKIND:)

  LOCKDOWN

  OVER.

  10101010101010101010101010101010101010

 39. Lady Croft, - 12.10.08 | 13:16

  Portoroška plaža je čedalje bolj fancy. Pa še preveč je draga,se je že bolje kopati v Fiesi. Čeprav sem sama preživela kar zanimive počitnice v Rimu in letos nisem bila nič na morju,ker že itak študiram na Primorskem in se potem vsega naveličam.

 40. Jager, - 20.11.08 | 21:44

  Vrhunski daljnogled si kupil. Pri Eschenbachu dobiš najboljšo optiko za ta denar.

  Tut jst za jago uporablam tazga :-)

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !