Vrnitev Prepisanih

Pisal sem dva dni, bil kar priden, preden so posegli prazniki vmes, in sestavil prvih nekaj prizorov, nič kaj zapletenega. Zapletlo se mi je pri razvoju zgodbe zaradi neštetih novih vprašanj, ki so se sproti porodila. Recimo, kako ubiti nekoga dramatično, pa vseeno ne holivudsko (eksplozije in snajperji odpadejo), kako upravičiti ali razložiti to in ono. Kako daleč v bizarnost, kako daleč v komedijo, koliko se držati žanra. In kako vse skupaj zapakirati, da bo dramatično, pa še zmeraj verjetno.

Za žanr sem se hitro odločil: film noir. Da ne nakladam, najceneje in najbolj enostavno je, pa še kup problemov reši z igro (ker ne zahteva realizma). In najbrž bom kradel. Zanimajo me klišeji, tisti ta dobri. Pobral bom vse žive prizore iz svetovnega filma, ki jih ne morem pozabit, jih prepisal v slovenščino in jih posejal med ključne zaplete, da bo zabavno. Če jih prav obrnem, seveda. Ampak za prvič ne grem izumljat tople vode, če pa že sledim nekim potrjenim vzorcem, se nima smisla sprenevedati in nekaj približno oponašati. Kurc gleda to, jaz bom kar prepisal. Za vajo. Zato tudi nov delovni naslov — Prepisani!

Nadaljevanka se bo dotikala sodobnih tem. Internet, politika, korupcija, obračun med desnico in levico, jugonostalgija, znanost, geji in lezbijke, tajkuni, energetska kriza, mamila, bla bla bla. Dotikala, pravim, ni treba o teh vprašanjih razglabljati ali jih bognedaj razreševati. Za povrh pa še malo poguma za kreativno pretiravanje — kakšen umor tu in tam, kakšen malo verjeten pretep, kakšna po Da Vincijevo šifrirana skrivnost. Ne bo me sram niti najbolj banalnih holivudskih prizorov, a jih bom skušal upravičiti s potrebno (morda ironično) distanco.

No ja, bomo videli. Skomig. Tule je sinopsis, takole se bo začelo:

Tretjega maja 1980 v zgodnjih jutranjih urah dva vojaka stražita vrata sobe na izpraznjenem hodniku Kliničnega centra v Ljubljani. General JLA Blagojević se s pomočnikom majorjem Lobodo pripelje na nočni obisk k pacientu v zastraženi sobi, v katero vstopi le general. Po kratkem obisku pacienta prinese iz sobe skrivnostno ovojnico in jo izroči majorju Lobodi. “Čuvaj mi ovo životom svojim!,” mu zabiča. Loboda se zaradi pribižujočih se korakov četice vojaške policije v trenutku zave resnosti situacije in zbeži z ovojnico skozi zadnji izhod Kliničnega centra. Medtem generala Blagojevića aretirajo in odpeljejo, v tišini praznega hodnika nekaj minut kasneje eden od stražarjev komentira nenavadno nočno dogajanje z besedami “Ode zemlja u pizdu materinu.

Uvodna špica: “PREPISANI”

Ljubljana danes. Spoznamo Tineta Lobodo, inšpektorja slovenske policije s kupom osebnih problemov, star je okoli štirideset let. Izve, da mu je umrl oče, general Loboda (od maršalove smrti je minilo skoraj trideset let). Med očetovo zapuščino naleti na ovojnico, naslovljeno nanj, v njej knjiga Prešernovih poezij s Titovim podpisom. Po natančnejšem pregledu v službenem policijskem laboratoriju s pomočjo sodelavca odkrije v knjigi skoraj izbrisan zapis geografske lokacije nekje v Kočevskem Rogu. “Tam je sam gozd, stari. Gozd, drevesa, medvedje in drevesa. Pa še malo gozda.”

Spoznamo Mileno, atraktivno tridesetletnico, ki se je pravkar poročila s slovenskim znanstvenikom in poslovnežem doktorjem Vanjo. Ta ji je z njeno privolitvijo na inštitutu Jožef Stefan v klitoris vgradil novo tehnološko čudo, brezžični stimulator živčnih končičev. Ker ima podoben in kompatibilen čip v kurec vgrajen tudi sam, je postala Milena odvisna od seksa z njim. Pravkar sta je preselila v novo stanovanje, pri sebi pa začne opažati spremembe. Čeprav je svoja najboljša leta preživela v diskotekah, jo naenkrat nerazložljivo moti nered in obsesivno pospravlja svoje novo stanovanje. Moža zaradi obveznosti ni od nikoder na spregled, kar Mileno zaradi odvisnosti od njegovega (in samo njegovega) kurca spravlja ob pamet. “Občudujmo tehniko, ki nam koplje grob,” resignirano zavzdihne.

V kabinetu neimenovanega ministrstva slovenske zgodba o izginuli Titovi ovojnici dvigne obrv enemu od visokih uradnikov, Tinetov sodelavec iz laboratorija je namreč informacijo o knjigi s Titovim podpisom po dolžnosti posredoval naprej. Nihče ne ve, za kaj gre, a vseeno velja preveriti. Na lokacijo pošljejo terensko vozilo s petimi dobro opremljenimi slovenskimi specialci, kar pa se ne bo dobro končalo.

V mariborskem škofijskem uradu novica odjekne močneje, zaskrbljeni obrazi v duhovniških srajcah na nujnem sestanku očitno vedo več kot oblast. Srž skrivnosti vidijo v Titovi knjigi, ne v Kočevskem Rogu. Nekoga od prisotnih pošljejo s posebnim naročilom v samostan Pleterje, kjer v celici ždi cerkveni superagent, brat Janez. Janez je zaobljubljen močečnosti, a vešč slovenskih borilnih veščin, (sekirče, kladivce in krepelce) zato nima težav s komunikacijo. S klofuto ali dvema zna odpreti vsaka usta, s krepelcem odpreti vsako lobanjo. Brat Janez je vernik, ki mora pogostokrat k spovedi. Odpravi se v Ljubljano po knjigo.

Milena tačas skuša navezati stik z ljubljanskimi programerji iz Ljudmile. Njen čip (klitorisni vsadek) očitno deluje brezžično, ni hudič, da se signala ne bi dalo nekako prestreči. Svojo zadrego razloži mlademu hekerju Petru, ki ga problem zanima s čisto softverskega vidika. Z Mileno se lotita reverse engineringa naprave, Peter že takoj doseže nekaj napredka — s svojim prenosnikom se mu uspe začasno priklopiti, še prej pa si napravo od blizu na Milenino veselje temeljito ogleda, jo premeri in pretipa.

Medtem ko se Tine odpravlja v Kočevski Rog, ga ekipa specialcev seveda prehiti. Ti na skrivnostni lokaciji sredi Kočevskega Roga doživijo nepričakovano presenečenje, iz zasede jih kot Rambo sredi gozda pobije neznana sila. Zadnjo žrtev spremljamo med paničnim tekom skozi gozdno vejevje, pokosi jo dobro merjen met mesarice. Truplu se z ostarelim korakom približata dve posušeni silhueti, dva do zob oborožena starca iz nekega očitno drugega časa, oblečena v partizanske cape. Na glavi nosita titovki z rdečo zvezdo.

Napisi padejo, konec prvega nadaljevanja.

-Jonas

 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. silvestre, - 5.1.09 | 01:46

  Stari, če to pride na TV, jo začnem spet gledat!

 2. Jasna, - 5.1.09 | 02:28

  Fantastično.Ni kaj za reči, razen…zakaj so vsi hudiča odvisniki od seksa in zakaj noben ni odvisnik od drkanja? Holivudarji se radi hvalijo, da so odvisni od seksa in potem se zdravijo na prestižnih klinikah. Jaz bi zanalašč naredila tako, da se mladem hakerju Peter stvari ponesrečijo, in da je odslej Milena odvisna od drkanja.

 3. Alex van der Volk, - 5.1.09 | 02:35

  Ni kaj, res si se potrudil, ker zgodba veliko obeta, če jo boš znal primerno voditi naprej in pojasniti vprašanja. Ne da bi te hotel učiti pisat, vse prej kot to, vendar mora pisec že takoj na zčetku točno vedet kaj je fora knjige, kdo so ljudje v gozdu… takorekoč vse. No, glede na to, da je to sinopsis, boš mogoče lahko v prihodnosti nadgrajeval, če pa vse skupaj nekoč pride na televizijo, bo mogoče celo ena najbolj napetih in zanimivih slovenskih nadaljevank vseh časov.

  Brez graje jasno da ne gre in tako bi te okrcal zaradi tehnoloških neumnosti z vsadki v kurcu in klitorisu. Mogoče veš zakaj boš to potreboval, ampak meni pri najboljši volji ni jasno, kaj je namen tega… Prav tako mi ni všeč brat Janez, saj je čista kopija Silasa iz DaVincijeve šifre.

  Kar pa se skrivnosti tiče, mi domišljija govori, da je Tito podpisal dokument o skrivnem vadbišču, kjer bi znanstveniki skupaj z najboljšimi inštruktorji poskusili ustvariti rojene morilce, oz. eksekutorje, ki bi slepo ubogali državne ukaze in jih nato poslali obračunat s cerkvijo. Projekt se jim je izmuznil iz rok, ko sta osebi pobegnili, Blagojević pa je poskušal rešiti kar se je rešiti dalo.

  Okej, dovolj od mene zaenkrat, če pa bo nekoč pišlo do snemanja, se že zdaj ponujam za vlogo hekerja, moja postava je kot nalašč za kaj takšnega. Z obvezno cigareto v ustih, jasno :)

  Pa še nekaj za ljubitelje scenarijev (saj dovoliš, Jonas?)

  http://volkec.blog.siol.net/2008/12/13/ljudje-potrebujejo-kokice/

 4. Alex van der Volk, - 5.1.09 | 02:36

  @Jasna: Preberi sestavek še enkrat, ker si predvsem v zaključku falila na celi črti

 5. Aljaž, - 5.1.09 | 02:56

  Nekateri trenutnki me spominjajo na Dürrenmattove Fizike

 6. Klemen, - 5.1.09 | 03:13

  Fletno spisano, čeprav kakšna eksplozija bi se prilegla. Kdaj smo jo pravzaprav v slovenskem filmu doživeli nazadnje? V Patriotu s Končarjem?

 7. Iztok, - 5.1.09 | 03:41

  J. Jovanović nas je učil, da kar se dobro bere, literatura, običajno na filmu izpade premalo filmsko, trivialno…Ampak tole morda zna vseeno biti zanimivo. Da le ne bi bilo preveč pripovedovanja v offu, tako kot pri Vampirju. Matr, kot da bi poslušal večerni nokturno na programu Ars ;)

 8. Jaka, - 5.1.09 | 06:11

  Zanimivo, sploh če se bo tisto s klitorisom izšlo. Da ne bodo zaradi tega to predvajali po 23. uri. Še vprašanje… je pater Janez albin?

 9. Bine, - 5.1.09 | 07:37

  Ufff. Bomba. Odpisani. Samo kako za tako dobro zgodbo dobiti “tako” dobre igralce. Vujisić, Stojilković.. :) A bi lahko jaz odigral onega, ki pojamra:”Ode zemlja u PM”?

 10. Little Hacker, - 5.1.09 | 08:54

  Čimprej dokončaj, posnemi… Začetek je več kot dober :)

 11. Robert, - 5.1.09 | 09:21

  Bere se razburljivo … samo na TV bo po 23. uri. Takrat pa veliko ljudi že spi.

 12. Shkarpyan, - 5.1.09 | 09:39

  Smeha :D

  Še vedno boljše kot 3/4 vsebine na tvju…

 13. andy, - 5.1.09 | 10:45

  V prvem delu nadaljevanke se preveč zgodi. Pazi, to je past, kako boš nadaljeval v podobnem tempu.

 14. Tibor Jablonsky, - 5.1.09 | 10:51

  hehehehe…pazi se nasvetov :)

 15. Jasna, - 5.1.09 | 12:59

  Volk. Meni so zelo v redu liki ( face ) iz nadaljevanke Nikita, sploh heker. Zdi se mi, da so tako skladni značaji z obrazi. Ja prav imaš, ma jaz se zezam, Jonas že ve.

 16. David R, - 5.1.09 | 13:20

  Zakaj bi Tine Loboda odnesel Poezije na forenzičen pregled v laboratorij?

 17. v, - 5.1.09 | 13:21

  Za dramatične smrti si poglej The Book of Bunny Suicides.

 18. jonas, - 5.1.09 | 13:29

  @David R

  Odlično vprašanje. V očetovi zapuščini ni nič drugega kot pištola, ovojnica s knjigo in nekaj medalj. V knjigi je ob robu nekaj zabrisanih in težko berljivih beležk s svinčnikom. Tine mora itaq v službo, laboratorij je pa ena vrata stran. Nič ga ne stane, če pogleda pod laboratorijsko lučjo. Kolega forenzik je zraven slučajno, Tine knjigi zaenkrat ne posveča veliko pomena, zato se tudi prepozno odpravi v Rog.

 19. Gassko, - 5.1.09 | 13:34

  A boš pokazu Showtime-u?

 20. Uršula, - 5.1.09 | 13:40

  predlog: Vsekakor bo nadaljevanka, najmanj toliko delov bo imela kot stara dobra Dinastija, tudi otroci se bodo rodili in eden med njimi bo odvisen od bloganja :mrgreen:

 21. mica, - 5.1.09 | 13:40

  me pa veseli, da bo “Milena” ena od glavnih junakinj. Kakšno lepo ime :-) :-)

 22. Boštjan, - 5.1.09 | 13:42

  Obeta. Že na začetku se tole dobro bere. Všeč mi je, ker znaš tudi kaj humorja vključit notri na tak prefinjen, neopazen način.

 23. NoMercy, - 5.1.09 | 13:50

  definitivno nekaj manjka. in sicer še tretji zaslon priklopljen na isti prenosnik. Iz lastnih izkušenj vem, da mi je pred očmi samo tisto kar je v ospredju vsakega zaslona, vsi ostali programmi, slike, .. ki so v ozadju pač niso interaktivni z mano, pa delam samo z dvema zaslonoma na istem prenosniku. Na tretjem ekranu bi namreč Jonas lahko bral, kar je “skopipejstal” in “fajndriplejsal”. Končni izdelak pa bi si lahko ogledali na zaslonu s 360 stopinskim kotom.

 24. mr.m., - 5.1.09 | 13:52

  haha super, upam da bo dobro posneto.

 25. PiPi, - 5.1.09 | 14:04

  jonas, mogoce bi pa probal sproti celo na grobo vizualizirat tvoje ideje, recimo tale “StoryBoard Quick” tece tudi na osx in zgleda dost preprost za uporabo – http://www.powerproduction.com/quick/example/quickmov2.html

  .::PiPi::.

 26. predmetipozelenja, - 5.1.09 | 14:09

  Pravi slovenski Dan Brown. Če realizacija filma ne uspe, lahko še vedno objaviš knjigo in morda bo kdaj po njej narejena gledališka predstava… ;)

 27. Pris, - 5.1.09 | 14:17

  “Tine mora itaq v službo, laboratorij je pa ena vrata stran.”

  Pri nas obstaja le en “kriminalistični laboratorij”, in sicer Center za forenzične preiskave (CFP), ki je fizično ločen od policijskih enot.

  To sicer nima zveze s potekom zgodbe, ki res obeta. Nočem solit pamet, dodajam zgolj kot informacijo, če bi zadevo rad zastavil bolj veristično. No offense.

  Upam, da bo projekt realiziran.

 28. jonas, - 5.1.09 | 14:21

  Viš, ravno tam je Tine v službi.

 29. barijs, - 5.1.09 | 14:31

  Super, samo mali detalj na začetku scripta. Tine Loboda mora bit starejši od štiridest let

 30. katja, - 5.1.09 | 14:32

  To, Jonas, partizani!!!!

 31. jonas, - 5.1.09 | 14:36

  @barijs

  ? Ekspliciraj in dodatno razloži.

 32. esid, - 5.1.09 | 14:37

  men vse skup smrdi na 1 april… hehe glede na ta in prejšnji zapis bo po vsej verjetnosti trajalo še nadalnjih 7 let da bo vsaj približno zrelo….

 33. lolita86, - 5.1.09 | 14:38

  Pa to je čist nora ideja. GO JONAS!

 34. Jasna, - 5.1.09 | 14:48

  Jonas, ko že odmenjaš forenziko kakšna slovenska Scully bi tudi morala biti v labolatoriju, potem tudi Mulder ni nikoli daleč.

 35. barijs, - 5.1.09 | 14:52

  Se opravičujem Jonas, sem bil površen pri branju, gre seveda za očeta Lobodo,ki je šel v bolnišnico z majorjem Blagojevićem, in ne za Tineta. Ampak vseeno,če bi bil Tine star pedeset bi topomenilo da je bil leta 80, star 21, totalno ufuran u pank, po možnosti basist kakšnega punk benda z Vodmata, fotr bi se mu zdel totaln oportunist, jebal bi se mu z a JLA in SFRJ in Sedem sekretarjev SKOJA in tekovine revolucije itn. Pa še moški je res u pizdi ko doseže pedesto leto…

 36. maja, - 5.1.09 | 16:22

  ja, ja, js bi taikoj gledala!

 37. 1tastar, - 5.1.09 | 16:36

  Pa sploh znaš prepisovati brez tipkarskih napak?

 38. Pomi_J, - 5.1.09 | 16:54

  Zdi se mi da ima ta klitoris vsadek neko globje ozadje glede na to, da se Milena tudi osebnostno spreminja. Se pa bojim da lahko v zgodbo vnese premočan porno element kar ne vem če je v skladu z ostalim filingom oz. ga zna razbijati. Je pa seveda odvisno od tega kako eksplicitno je to potem posneto…

 39. Tony, - 5.1.09 | 17:24

  Jonas, brez zamere, ampak ker vem, da si človek, ki posveča pozornost detajlom: Jožef Stefan, ne Jozef Stefan. (Na strani ijs.si fantje ne znajo porihtat taga…).

  Mi je pa zadeva zelo všeč, tole o Starem se bo vedno gledalo. Čakam na kaj več!

 40. jonas, - 5.1.09 | 17:27

  Ups, lepa hvala, popravljeno.

 41. Domen, - 5.1.09 | 18:41

  Noro! NORO! :D Če pride na TV ali vsaj na splet, imaš enega zvestega gledalca več!

 42. Nick, - 5.1.09 | 18:47

  preveč deuxov-ex-machina

 43. Jume, - 5.1.09 | 19:37

  Haha sounds cool, upam da ti rata spravit u promet. Upam na kak komicen insert tipa Shoot ‘Em Up :).

 44. mujo, - 5.1.09 | 20:40

  ha ha ha odlicno ko bi bilo se tako dobro uprizorjeno

 45. webmaher, - 5.1.09 | 22:53

  jap, Jonas pisat znaš 100% odlično, zdej samo še eno veliko vprašanje: KAKO to UPRIZORIT…in kolkočasa se take zadeve pišejo in kolko misliš da boš rabil ti…

 46. TOLSTI GROF, - 6.1.09 | 00:20

  Jonas, po mojem si tole stvar napisal v enem šusu in jo nato objavil pod pretvezo pravega scenarija – morda zato, da bi potipal teren, najverjetneje pa iz želje, da bi bril norca iz ljudi.

 47. Femator, - 6.1.09 | 01:05

  Skoraj se mi ni več dalo brat naprej, potem je pa vskočil klitorični vsadek. Zajebana zadeva. Ko želi deklina prestopiti državno mejo, ji to preprečijo, ker bi tajna obveščevalna služba sicer izgubila signal.

 48. Janša & co., - 6.1.09 | 01:55

  Dobr si! Upam, da bo režiser pol mlajši od tebe…

 49. Robert L. Tuva, - 6.1.09 | 04:15

  Pokrajina št. 2 :) predvsem pa komentar št. 13 … Niti mnogi filmi nimajo toliko tvarine, to pa je zamišljeno za uvodni, kaj, 45-minutni del nadaljevanke?

 50. vlkišef, - 6.1.09 | 09:08

  lol

 51. NoMercy, - 6.1.09 | 09:15

  a je že čas za sestavo produkcijske ekipe? jaz bi prevzel kontrolo nad trošenjem sredstev

 52. teoo, - 6.1.09 | 10:24

  Vanja? Milena? a si v srednjem veku zrasel? Meni vse preveč smrdi po našem agrft-ju. Grozno

 53. andreja, - 6.1.09 | 12:05

  Ikzektli. Zakaj ju ne poimenuješ recimo Đesika in Anastejža? Pa podnapise lahko dodaš, da bodo (bomo) kmeti naši vedeli, kako se zadeve pravilno napišejo.

 54. mayozi, - 6.1.09 | 12:24

  ja no kaj, in the spirit of 1980. imena so še najmanjši problem. obeta tole, upam da bo ratal…

 55. esid, - 6.1.09 | 12:35

  A je na že kej na IMDBju :)

 56. NoMercy, - 6.1.09 | 12:53

  koliko pa bodo imele tarifo za kaj ???

 57. DICKY HARDY, - 6.1.09 | 13:33

  Seks je not, nasilja je tud nekaj, Titeka pa zvezde so tud, tabeli in tačrni so not, mislim da je to potencialna uspešnica…vsaj kar se scenarija tiče…bolj me skrbi kje boš dobil igralce, ki imajo siht in pozo in glas….če nimaš tega te tud dobr scenarij ne reši.

 58. Jonatan, - 6.1.09 | 13:41

  Hmmm no če smo že res natančni se prav napiše Institut “Jožef stefan”, kolikor pa vem se s takimi rečmi NE ukvarjamo… Bi pa bilo zanimivo…

 59. paxman, - 6.1.09 | 13:43

  Mene je scenarij izgubil že pri drugem odstavku. Začetek je dober; izhodišče za darmar epski triler obeta, samo ne vem, zakaj niso že takrat porihtal tega Loboda. V tridesetih letih bi že uredili, da bi plaval z ribami. In vsi ostali tudi.

 60. Gorazd, - 6.1.09 | 15:01

  Super, le eskapada z Mileninim klitorisom se mi zdi popolnoma odveč. Vsaj na tej točki, saj popolnoma ubije suspenz. Zaradi svoje bizarnosti ga kot vmesna scena ne zadrži in ojača, ampak nasprotno zmanjša (rečmo temu nekako “WTF efekt”). IMHO.

  Vseeno pa kot opcijska ideja: brezžično stimulacijo in kompliciran hardver lahko zamenjaš z biokemično različico: Vanja si v penis (ali v mošnjo) vgradi nekaj, kar pri spolnem odnosu izloča neko snov, ki Mileno naredi odvisno. Tako Vanji ni treba Milene prepričati v kompliciran poseg. Potem seveda Petru zamenjaš profil, namesto hekerja postane pripravnik na Mikrobiološkem inštitutu. :)

 61. sky, - 6.1.09 | 21:36

  iz te moke ne bo kruha:)

 62. Johnson, - 6.1.09 | 21:44

  Manjka znani odvetnik Franci, ki pelje scat vso sodnarijo vkup, pa še bojejo se ga vsi.

 63. Tminc, - 6.1.09 | 23:09

  če boš tako hitro napredoval, kot si pri biljardu, potem bo tale scenariji kmalu dokončan

 64. Schtrule, - 6.1.09 | 23:37

  Poskusi Tip Ričija v slovenske okvire spravit – razmišljanje, akcija, pa še stalo ne bi preveč.

 65. Zdravko, - 7.1.09 | 22:15

  Cool!

 66. F776, - 7.1.09 | 23:02

  Pa in ta noir stil… Men se to sploh ne zdi izvirno… Sej so vsi slovenski filmi noir. Temni, polni seksa in depresivni.

  Nared neki konstruktivističnega, neki optimističnega, ampak zajebanga, striktno se izogni pizdam maternim, odkritim češplovjem, jugonostalgiji in podobnim sranjem.

 67. Prodigy, - 7.1.09 | 23:04

  Blagojevića bo seveda igral Rac? :)

 68. Ivan, - 8.1.09 | 12:21

  @jonas, kaj pa ce ne bi snemal videa, ampak se bolj stiliziral idejo in samo fotografiral prizore. Preko slideshowa dodas dialoge in glasbo. Podobno kot holivudarji pocnejo v pripravah filmov s storybordi, za razliko, da bi pri tebi to bil koncni produkt.

  Ta pristop, je veliko cenejsi, in ti odpre poti pri kreativnosti. S fotomontazo lahko vpletes osebnosti, prikaz dogajanj v javnih mestih postanejo lazja, snemanje prizorov z vecih kotov postane veliko lazje, itd.

 69. lepainpametna, - 8.1.09 | 21:47

  l&p bo prebrala do konca čez vikend, ko bo imela čas, drrrrramatičen umor bi pa naredil takole: nekaj trikotnih plavuti pod ljubljansko tromostovje, nekaj klicev policajem, da se angažirajo na različnih koncih mesteca in spektakularen met osebka v deročo reko. Ali pa vržeš pod most dva ali tri.

 70. Simplon, - 9.1.09 | 00:51

  Hm, prvi prizorček v KC se mi je sicer zdel kar fajn (posebej tisti “Ode zemlja u pizdu materinu” bi se fajn slišal), ampak ja, vse skupaj deluje totalno PREPISANO. Nekako ne verjamem, da je to tvoj scenarij in imam enake misli kot TOLSTI GROF, ki je napisal, da misli, da si tole napisal v enem šusu, da bi zajebaval folk.

  Ajde, priznaj, če je res.

 71. prerok, - 14.1.09 | 19:12

  Kot razlog, da nekaj napišeš na blog, je super, vse štima. Če bi pa že rad popredalčkal tole balkan National Treasure meets Da Vinci code v mixu humorja Zucker-Abrahams ekipe vs Wayans bros, potem kategoriziraj vsaj kot spoof.

  Ampak potem ne pozabi na aliene, pa ruske poskuse atentata starega, pa židovskega skritega agenta džilasa, pa jovankini joški, ki sta v eni bradavici imeli prisluškovalno napravo v drugi pa analizator sline in sperme…

  Zaključiš pa lahko v piranski cerkvi, ki jo je v resnici naša cerkev vzela templarjem, da se ne oddaljiš preveč od osnovnega teksta.

  Tam je lahko zakopana skrinja zaveze, ki so ji prišli k nam skrit etiopijci za časa gibanja neodvisnih in s tem na smrt prestrašili krščane, ker so staremu povedal, da so not samo stare gate in nogavice kralja davida… in seveda skriven tekst, ki pojasni vse v vesolju. (tolk da boš lahko spoofal še pulp fiction)

  Aja, še emšo poke, verjetno si v mlajših letih poznal kakšno 30 letno Mileno, danes jih ni več :)

 72. miro, - 15.1.09 | 12:19

  To je super, vendar zelo spominja na Da Vincijevo šifro. Bi ti tudi priporočal, da si prebereš knjigo Arhangelsk. http://en.wikipedia.org/wiki/Archangel(Harrisnovel)

 73. Si. R., - 21.1.09 | 13:56

  Ne bi rad solil pameti, a sinopsis, treatment, scenarij imajo neko uveljavljeno formo, kadar se dela profesionalno/kvalitetno. In tole ni najbolj podobno tisti uveljavljeni, zabetonirani formi … But what the heck do I know :) Verjetno si ti v življenju odigral več scenarijev, kot sem jih jaz sploh videl (kaj šele prebral).

  Želim dober navdih in zicleder do konca.

 74. poldi, - 23.1.09 | 23:21

  … mene pa spominja na slovenski film “Pokrajina št. 2″, kateri se je par mesecev nazaj vrtel v kinih … general, skrivnost o tem kdo je kriv za povojne pokole, “cleaner”, seks, nasilje, kolateralna škoda :)) itd itd … film me je zelo presenetil (pozitivno), glede na običajno “kvaliteto” slovenskih filmov (z svetlimi izjemami)

 75. jrch, - 27.1.09 | 10:50

  Tako kot si rekel, veliko kopiranja, zgodba prenešena v nam poznano situacijo. Kočevski rog, ki tako spominja na domobrance in partizane, vietnamsko-bosanski efekt, ne zaznavanaj konca vojne. Noir, me like, but story is to somthing…lp

 76. Iz volkovega b(r)loga, - 11.3.09 | 06:47

  Outsider, pilotna epizoda…

  Dobro jutro, Slovenija

  Odkar sem vam v tem prispevku opisal idejo, ki me rajca vse odkar sem si prvič pogledal Outsiderja, sem začel o njej premišljevati kot še nikoli prej. Resno, kaj se je zgodilo s Seadovim najboljšim prijateljem, Borutom Kadu…

 77. Global Posts, - 11.3.09 | 09:28

  Outsider, pilotna epizoda…

  Dobro jutro, Slovenija Odkar sem vam v tem prispevku opisal idejo, ki me rajca vse odkar sem si prvič pogledal Outsiderja, sem začel o njej premišljevati kot še nikoli prej. Resno, kaj se je zgodilo s Seadovim najboljšim prijateljem, Borutom Kadun…

 78. [...] serija se tudi uradno imenuje Prepisani (prej Prebrisani). Več o zgodbi si lahko preberete v Jonasovem zapisu izpred slabega leta dni, imejte ta podatek med branjem pred očmi. Vmes se je marsikaj spremenilo. [...]

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !