Prašičja gripa

http://www.vimeo.com/4559029

Dober dan in lepo pozdravljeni ljubitelji in ljubiteljice oddaje Jonas-techno-gedžet-show. V današnji 182. epizodi se bomo pogovarjali o uporabi sodobne mobilne digitalne tehnologije v kriznih situacijah, kot so požar, potres, poplava, termonuklearna eksplozija, odsotnost mesečnega perila ali Zmago Jelinčič za volanom.

Ena najnovejših kriznih situacij, ki te dni vznemirjajo slovensko javnost, je prašičja gripa. Če zanjo še niste slišali, si čimprej oglejte televizijska poročila na priljubljenem vam kanalu, opazili jo boste med besedami pandemija, panika, zaskrbljenost, kaos, preplah, Mehika, svetovna kriza, tamiflu in oglasi.

Kako se s prašičjo gripo spopasti s pomočjo digitalne mobilne telefonije? Najprej nekaj splošnih nasvetov:

Izogibajte se stikov s prašiči, če to ni mogoče, uporabite kondom. Med sprehodi v naravi ne božajte merjascev, otrokom, ki so še posebej občutljivi, pa ne dovolite stikov s slovenskimi politiki ali menedžerji.

Če opazite koga, recimo soseda, ki se nenavadno obnaša in ima vse simptome prašičje gripe, kot so potenje, brskanje po blatu, rast parkljev na rokah in nogah, značilno hrkanje, uriniranje v hrano, vlažen rilec in vonj po svežem pršutu, se od okužene osebe TAKOJ oddaljite najmanj za lučaj mobilnega telefona ali več. Razdaljo “en lučaj” lahko s prijatelji izmerite že prej z metanjem mobilnega telefona na domačem dvorišču ali v šolski telovadnici. Razdaljo lahko zaokrožite na najbližji meter, priporočam pa, da je telefonček med metom priklopljen na širokopasovno mobilno omrežje 3G,1 ki omogoča visoke hitrosti prenosa in s tem natančnejši met. Zaželeno, a neobvezno pa je, da ima napravica vgrajen GPS za lažje iskanje telefona po metu.

V stiski lahko preko 3G omrežja tudi pokličete na pomoč policijo, veterinarja, v sili pa tudi najbližjega oboroženega mesarja ali lovca. Izjemno pomembno pa je pravočasno obveščanje o izbruhih gripe v bližnji okolici. Kako do zanesljivih informacij? Vprašajte! Naj demonstriram:

V desno roko (če ste desničar, seveda) vzamemo mobilni telefon, priklopljen na omrežje 3G, ga približamo v višino oči in s palcem (nekateri tudi s kazalcem druge roke, kar je tudi okej, le za odtenek počasneje) odtipkamo ustrezno številko, ki jo lahko A) znamo na pamet, B) poiščemo v imeniku ali C) izvemo od prijateljev, znancev ali sorodnikov.

V prihodnji oddaji nasvet za dekleta: kako se s prenosnim računalnikom ubraniti Erazma Pintarja.

-Jonas

P.S. (torek) Komentarjev si na svojem blogu več ne želim, pa brez zamere. Več o tem kmalu.

 1. V posnetku se, tako kot v lajfu nekajkrat zmotim in rečem G3. Včasih moram prav pomisliti, kako je že prav?
 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. Žogca, - 9.5.09 | 17:23

  Nisi izgubil smisla za humor, vidim. :lol: Pošteno sem se nasmejala.

 2. Bob, - 9.5.09 | 17:37

  Dobra navodila. Samo jaz sem v dilemi. Telefon, ki bi ga z lahkoto metal, ne podpira omrežja 3G. Tanov Samsung, ki ima vseživo, pa ni odporen na gravitacijo oziroma nima varnostne vreče. Lahko bi ga pa zavil v vrečo, pa nato vrgel…OK, samo še prašiča srečam, pa poročam :)

 3. Žiga, - 9.5.09 | 18:50

  vežbat je treba prej. ko ga srečaš, bo že prepozno!

 4. Panx, - 9.5.09 | 19:11

  Kaj pa tisti ki že mamo prašičjo gripo? Kaj nej pa mi nardimo?

 5. kobilica, - 9.5.09 | 19:54

  …pozdravljeni….

  sem običajen uporabnik enega od mobilnih operaterjev v republiki Sloveniji.

  Prav ta trenutek sem pri surfanju po netu zasledil na nevarnost ki jo ponuja Jonas. Ne bom in ne želim izdati svoje lokacije, kajti piskanje in hreščanje v mobilnem aparatu, je še kako resen razlog za skepso.

  Želim pa pomiriti gospodinje, ženske ki so obtičale v zvezi z nekom, pa nimajo korajže povedati mu, da bi bil čas za svež veter, možakom ki so se zataknili za šank in jih natakarica nikakor ne uspe rešiti zadrege in vse ostale ki gledate TV samo 18 IN 20 uro zvečer,

  DA,

  prekinete zvezo s tistim s katerim se pravkar pogovarjate in pokličete tisto osebo,

  ki jo imate zares,

  RADI.

  / Komunikacija po Mateju 2.34. 9856 K /

 6. katja, - 10.5.09 | 01:23

  Fak, jst hrkam precej značilno. In jedla sem prasca. Že kličem.

 7. Stascha!, - 10.5.09 | 02:10

  o, madonca! kaj me briga prašičja gripa, to bomo že preživeli. samo, prosim, čimprej posnet naslednjo oddajo!

  :P

 8. Tomaz Z., - 10.5.09 | 03:57

  Dokazano je bilo, da je prasicja gripa pravzaprav sev pticje gripe, kar dokoncno dokazuje tezo da prasici lahko letijo. SO MUCH ABOUT THAT. :D