Nič več komentarjev

O odklopu sem že dolgo razmišljal. Včasih so bili kul, želel sem si jih, jih zjutraj takoj prečekiral, kar se jih je nabralo ponoči in potem sproti čez ves dan. S komentarji smo se blogarji postavljali pred drugimi mediji, glejte in zavidajte nam našo interaktivnost, naš stik z bralci. Pletla se je mreža, saj si prek komentarjev najhitreje našel nove pišoče ljudi, le en klik so bili stran.

Potem je pa vse skupaj nekega dne zasmrdelo, datuma ne vem. Nič veliko mesa ni več v komentarjih, ena sama puščoba je. Pa preseravanje, duhovičenje, odjebavanje, reklamne povezave, Simonine klobase, nekdanje Dajanine nebuloze (se je sama odklopila), lol, Jonas ti si vosu, Jonas ti si car. V začetku tega meseca sem najprej poskusil z moderacijo, pregledovanjem vnaprej, pa se mi je hitro zafržmagalo. Preveč dela je in preveč mi vzame časa, ko se ob kakšnem sam s sabo prerekam, ali naj ga odobrim ali ne. Kurc gleda to, za cenzorja nisem dober, to ni zame.

In sem jih kar odklopil. To me bo seveda koštalo en kos klikov, mogoče pa tudi ne. Trackbacki so še vedno vklopljeni, tako da če ima kdo res kaj za pripomniti, lahko to stori na svojem blogu in bo tehnologija sama pustila sled tule. In navsezadnje, za nujne pripombe ali replike sem vedno dosegljiv preko elektronske pošte, moja domena je jonas.si. In za Twitter ste že slišali? Če bo pa kakšna tema res vroča in kričala po razpravi, bom pa gotovo posebej zanjo komentarje spet odprl, joj, kako vznemirljivo!

Pa brez zamere, nisem hotel jeziti. Ja, med povprečnostjo se najdejo tudi biseri, tehtne in premišljene misli, ki kar kličejo k debati,1 ta se pa kljub zanimivim nastavkom nikoli prav ne razvije. To pa samo zato, ker je vmes preveč smeti, prebrati in upoštevati je pa treba vse, če hočeš s pametjo in argumenti sodelovati. Jaz tega ne zmorem.

Najbolj bom pogrešal popravke. Včasih se zatipkam ali česa ne vem prav, vedno sem bil vesel opozorila in se raje ugriznil v prst ob narobe vejici, kot da bi sramota ostala na vse veke vekov.

Pa tudi odvadil bi se rad nenehnega preverjanja, če je kdo kaj komentiral. Je strup za produktivnost. Ko zabingbonga mail, si ne moreš kaj, da ne bi pogledal. Nič več!

-Jonas

  1. Nazadnje je recimo presenetila Centrifuzija.
  • Share/Bookmark