Roomba

Ne vem zakaj o tem imenitnem robotu/sesalcu nisem nič kaj dosti pisal. V hiši služita dva (vsak v svojem nadstropju) že kakšno leto, najprej sem kupil enega pri domačem trgovcu in potem iz jeze (ker je bil svinjsko drag) naročil še enega (boljšega, z daljincem) direkt iz Amerike za pol manj cekinov. Rezervne dele (krtačke) še vedno naročam preko luže, ker so pri nas roparji.1 Tako da bo jasno, da tale prispevek ni v nikakršni obliki sponzoriran. Ne bi rad hvalil, pa moram.

Roomba je kul. Na pisanje o njem me je spomnila Centrifuzija, ki je pravkar kupila in preizkusila svojega, pa ji ne znese in ga bo menda prodala ali vrnila. Njen problem je preproga s črnim vzorcem, ki mede robotov senzor za robove (v akciji se ga dobro vidi ob koncu mojega posnetka). Hm, zoprno. Jaz takega tepiha nimam in s tem tudi problemov nič. Midva z roombo sva frenda. Ponoči se sam zbudi in gre čistit, ko mu zmanjka sape, pa poišče svoje korito in gre jest. In potem spat za dva dni in potem ponoči spet v akcijo. Vsake toliko časa ga je treba spraznit, spihat filter in pobrat nitke iz koles in krtač. Kvari se ne, le enkrat je šel nazaj v Ljubljano na servis in čiščenje, ker smo ga polili s kokakolo. Nekaj sekund je še vztrajal, potem se je pa začel obračati na mestu, migati sem in tja in javkati, dokler ni dokončno obtičal mežikaje z rumeno lučjo. Kot kakšen terminator je odklopil posamezne notranje funkcije (se mi je zdelo) in se digitalno zahiberniral, da ne bi bilo več škode, kot je treba. Dopadel se mi je njegov nagon po preživetju. No, pa tista stranska krtačka se vsakih nekaj mesecev polomi in potem poje eBay.

Drgač sem pa za-do-vo-ljen! Priden je, delaven, skromen, dober po srcu in fejst fant.

http://www.vimeo.com/5296270

Viš, roombo v akciji sem snemal in montiral vse popoldne, pa se nisem spomnil posneti najbolj zanimivega manevra, kako ob koncu šihta poišče svoj napajalnik in se sparkira. Posnamem jutri za bonus.2

P.S. Evo, roomba parkira, Frenk pa pleše:

http://www.vimeo.com/5304508

-Jonas

  1. Zdaj so menda tudi pri nas že cenejši.
  2. Štiklc sem posnel s programom GarageBand in nič popravljano predlogo Roots Rock Magic Band, vtakneš not mikrofon in gremo, ni cajta. Res medžik.
  • Share/Bookmark