Razpad sistema

Zjutraj me je v hiši presenetila nenavadna tišina, v moji delovni sobi noč in dan šumita vsaj dva računalnika, človek se navadi belega šuma, a ko tudi tega ni več, je čudno. Nekam strašljivo celo, če je človek malo romantika.

Da sta se strežnika zaustavila, je razlog najverjetneje eden, se grem detektiva: ponoči je zmanjkalo elektrike (da bi kdo vlomil in ju ugasnil, se ne zdi verjetno). Zanimivo, kaj takega se ne zgodi pogosto, odkar smo v Evropi. Se pa še živo spomnim redukcij iz stare Juge, ko smo v šestem razredu nosili žepne svetilke v šolo in je Jože imel največjo, tako da je zvečer z vrhnjega nadstropja svetil na ulico pred šolo in s svetlobnim krogom zalil kakega mimoidočega; kot kak policijski helikopter iz serije Ulice San Francisca. Zdelo se nam je kul in je bil Jože glavni frajer tistih nekaj tednov energetske jugo krize.

Takole razmišljaje surfam in berem pošto (vmes sem seveda mašine že zagnal in kuhal kavico), ko v hiši škrtne in je trenutek zatem spet tišina. Spet je crknu štrom. A le za nekaj minut, radio kmalu spet zapoje in se prižgejo lučke po stanovanju (hi-fi, video, bojler, hladilnik… madona, v tej hiši nisem sam!).

Pa spet ne za dolgo, škrt, ni štroma. In čez pet minut spet je. In ga ni. In je.

In tako ves dan.

Ne bom zdaj razpredal, kako me te reči potrejo. Filozofiral o nemoči in odvisnosti od tehnologije. Je pa fakat, da sem vsaj uro bebavo sedel v fotelju, zrl v prazno in nemočno spremljal ta light show, preden sem se domislil, kaj hudiča človek lahko sploh počne v takšni situaciji, ko zunaj lije in je že popoldne tako temno, da niti cajtngov ne more čitat…

Rešila me je seveda tehnologija, moj zvesti notesnik je vsaj nekaj uric neodvisen (fak, na mrežo pa ne morem, ne vem zakaj mi ne dela wireless???…) in lahko vsaj kaj napišem ali pa kakšen sudoku obrnem…

Sedim v polmraku, ura je sedem, zadnja prekinitev traja že kakih dvajset minut, kar me navdaja z optimizmom (mogoče pa zdaj res kaj šraufajo, ne pa samo pritiskajo na knof). Pred pol ure se je zdelo, kot da vsa hiša kašlja, kot da jo trese neka električna mrzlica. Kot da bi jo stresali sunki štroma, ko so mojstri v centrali vztrajno vsako minuto vklopili ta veliko stikalo, pa jim je vsakič vrglo ven in se te igrice kar niso hoteli naveličat. Zdaj pa je že dolgo mirno, naša ulica tiho čaka na nov šus. Morda bo pa naslednjič prijelo. Upam, nujno moram prečekirat email in pogledat, če je na žnevniku kak nov komentar…

Ding, soba se spet prebudi, jaz pa kar še čepim v naslanjaču in pričakujem naslednji “škrt”. Hm. Bo?

Zgleda da bo. Mreža tudi dela, grem hitro na blog, preden spet crkne…

Aaaaargh! !”#$%#!

Crknilo je, preden sem lahko kliknu “publish”.

Pičkavammaterina elektrogospodarska.

-Jonas

P.S. Ura je pol devetih, sistem se drži že več kot pol ure, zgleda da je to to.

 • Share/Bookmark

Mnenja

 1. Milan'che, - 29.5.06 | 20:41

  Hehe, verjetno je nekje zadelo kakšen trafo al pa daljnovod pol so pa flikali manjko tko, da so vam na 5 minut izmenično dobavljali elektriko :)

  Če nič drugega so taki dnevi dobri vsaj zato, da nas spomnejo kako odvisni smo od računalnika in interneta. Pa od štroma nasploh seveda.. Koliko ljudi ima doma še jeklenke na plin, da si lahko kakšno jutro ko bo zmanjka elektrike, skuhajo kofe? In glede na to kako se potrošnja elektrike v primerjavi z proizvodnjo viša, je bo slej kot prej začelo primanjkovati..

  Ampak ko se pa v Sloveniji spomnijo, da nebi bilo slabo na primorskem graditi vetrnice, ker vsak kilovat šteje, se pa sprdnejo naši vrli okoljevarstveniki, da to pa ne in bo kvarilo naravo in pobilo ptice in oh in sploh in taki kurci so potem najglasnejši, ko zmanjka elektrike..

  p.s.: Ni letelo nate Jonas (ali pa tudi? odvisno od tvojih stališč op.p.) :)

 2. Barbra, - 29.5.06 | 21:44

  Kar hec, da se to v beli Ljubljani zgodi tako poredko. Pri nas, na periferiji, smo kar navajeni na take stvari. Tujci iz starejših pripadnic EU, ki so včasih pri nas, se jako čudijo našim zatemnitvam. To se pri njih NIKOLI ne zgodi. Še pripomba – vetrnice ne bi nič rešile – problem je v zelo zelo stari napeljavi, ne pa na viru. Je pa res kar problem, kaj početi, ko ni elektrike – včasih so družine ob večerih prepevale ob svečah in si pripovedovale zgodbe. A to še znamo?

 3. Shkarpyan, - 29.5.06 | 21:45

  Japp, tale z vetrnicami je res bosa. Namesto da bi kar se da izkoristili moč burje na krasu in postavili naravi prijazen vir elektrike, se naši neustrašni lobiji tresejo pred zelenimi. Če so ptiči tolk retardirani, da se niso sposobni umikat oviram na poti – naravna selekcija, rajt? Poleg tega pa narava tako ali tako ubira svoje poti – na Postojnskem so nedolgo tega opazili že skoraj izumrlo vrsto ptičev, na naši hiši (ravno tako okolica Postojne) pa že nekaj tednov gnezdijo štorklje…

 4. Andraz, - 29.5.06 | 22:02

  zadnic se mi je zgodilo podobno (ob 8mih zjutraj), sam sm po pol ure popizdil, klical na elektro lj. kjer sem zvedel od prijazne gospe da me bodo priklopili nazaj v omrezje ‘ze’ ob 14-i uri, mogoce celo prej… iz vsega navdusenja sem se odlocil da grem celo na fax kjer lahko naredim celo kaj produktivnega, ali pa grem vsaj na eno ali 2 kavi.

  sam je zanimivo kaj vse je nemogoce pocet k enkrat elektrike zmanjka. k zacnes razmislajt: ce mas stedilnik na elektriko/mikrovalovko, si se dostojnega obroka ne mores privosciti, ne mores se stusirati, ker fen ne dela, dobro da sem vsaj mobitel napolnil prejsnji vecer, ker ce ne bi bil popolnoma zgubljen :D

 5. Marko, - 29.5.06 | 22:09

  Kadar je res sila, je tudi povezava prek GPRS/UMTS dovolj dobra.

 6. Milan'che, - 29.5.06 | 22:14

  @Barbra jasno, da konkretno tole nima veze z vetrnicami oz. virom, ne bodimo pametni! Si po branju mojega komentarja lahko sklepala drugače? Moj komentar z vetrnicami je le razširjeno razmišljanje o tej tematiki in problematiki..

  @Shkarpyan jap, si predstavljaš izraze na obrazih zelenih, ko pride Podobnik in jim pomaha z brošuro Greenpeacea, v kateri priporočajo elektrarne na veter :).. Me pa veseli glede štorkelj, kot kaže vas čakajo plodni časi in bogat naraščaj hehe..

 7. uros, - 29.5.06 | 22:31

  orkodio, pr vsej tej mašineriji, pa da nimaš enega UPSa…

 8. Jonas, - 29.5.06 | 22:42

  Imel, imel, pa sta bila oba za en kurec. Lahko kdo priporoči res dober UPS?

 9. Matej, - 29.5.06 | 22:52

  Hehe, pa ne da majo še kje drugje zloben štrom? ;) Pri nas vsak mesec crkne ali ena faza (na ktero je,po Murphy-ju, afkors, vštekan PC) ali vse skupaj. In potem je cel dan Odklop.

  Hmm, je to mogoče zato, ker je kabel speljan po precej ubogih in trhlih lesenih štangah od trafa do čez cesto, od tam pa po tleh čez direkt v bajto?

  Svašta.

  Glede porabe elektrike: Hrvatom jo nej odklopjo, ker nočjo odlagališča met na svoji lepi zemljici, pa jo bomo mel še pa še za naslednje desetletje.Aja, pa za vetrnice : thumbs up!

 10. crni, - 29.5.06 | 23:09

  Priporociti ga ne znam, ampak izbire je kar precej. Tale ima se najboljsa priporocila uporabnikov.

 11. samuelion, - 29.5.06 | 23:12

  tudi pri meni se je takšno škrtanje pripetilo malo manj kot mesec dni nazaj. sem v paniki vse mašine ugašal, luči so pa brlele prav-nemarno. drugi dan sem svoje ljubice opremil z najbolj poceni 1000 VA upsom iz comtrona. to da nima podpore za MACka me ni zanimalo, glavno da bo zdržalo take elektroblesarije in da lahko saj v miru vse pogasneš. pa baje jim crkujejo neki elektrodeli, zato se zdaj tako pogosto to dogaja v naši ljubi sloveniji. kupili smo poceni in dobili po gobcu … ajajaj

 12. idoen, - 30.5.06 | 00:52

  Pri nas ni tolko problema z štromom, kot pa z internetom. SiOL ga kar pogosto lomi. Drugače pa, sem blazno hvaležen za laptop, ker mam vsaj 3 ure še lahko na dosegu razne programčke in filme in glasbo… sam sux pa, da še wireless router in modem odletita in ne dela net. Mogoče bi mogu nabavit kakšnega hrčka pa mini generatorček :)

 13. Lojze Pokora, - 30.5.06 | 01:18

  glede UPS-a si nabavi kaj iz powerware arzenala. Zakon zadevica.

  Glede štroma si pa lahko srečen, da se ti to zgodi enkrat letno. Pri nas smo že navajeni – ko ga prvič zmanjka za par sekund, je zadeva jasna – čez 10 minut sledi redukcija za daljši čas. Pač gradbišče povsod okrog nas.

  Ko boš doživel (nenapovedano of course) redukcijo vode za cel dan, se ti bo šele utrgalo… takrat začnem cenit vodo, ki so jo prejšnji dan dobile rože :) Da ne govorim o tem, da pri meni ni variante, da bi nesturširan stopil iz bajte – mam neko fobijo po mojem (k sreči hehe)in to je cela frka…

 14. đexon, - 30.5.06 | 01:24

  Se tudi meni dogaja, da se ob takih situacijah zazrem v prazno in razmišljam, kaj bi počel. Na vsakih pet minut se v glavi pojavi ideja: “Kaj pa, če bi… aja, ne morem, ni elektrike!” Ravno takrat, ko ni elektrike, se najde eno ekstremno fino opravilo, ki je povezano z elektriko, takoj zatem pa drugo, tretje. Še fena si ne morem vreči v kad.

  Je pa veliko bolje, odkar mi petdeset ilegalno priseljenih Kitajcev v kleti generira elektriko.

 15. had, - 30.5.06 | 07:16

  ce ti vsa stvar deluje nemoteno naprej je ok.. slabsa situacija je, ce ti te dingi stroma unicijo racunalnik ali pa kaj drugega.. in sele potem zacnes razmisljati o upsih.. in potem je treba spravit na en ups vse zivo in mrtvo in ugotovis, da ti ups zdrzi samo par minut :) potem pa je konec veselja..

  p.s.: urbana legenda pravi, da je bilo vcasih, ko so bile te redukcije v rajnki jugoslaviji pogoste, opazeno povecano stevilo rojstev.. mogoce pa se sedaj dogaja to :evil: tako ali drugace lahko izkoristis cas brez elektrike

 16. Paprika, - 30.5.06 | 09:23

  Kar se UPS-a tiče, vedno priporočam APC-jeve npr. APC Smart-UPS 750VA Dobite ga lahko pri meni :)

  Kar se izpadov elektrike tiče, smo jih pa tudi na našem koncu (Celje) letos precej deležni. Kriva naj bi bila dotrajana napeljava. Brez komentarja.

  @đexon LOL

 17. cedevita, - 30.5.06 | 09:58

  Mi, ki imamo blog na Delu smo se že navadili obveznega kopiranja vsebine novega zapisa, preden ga objavimo, ker te sistem vedno odjavi in ti ne privošči sešna, daljšega od 10 minut :)

  Človk res ne ve kaj bi delal ob tem uscanem vremenu brez računalnika. Kaj so delali včasih? Sedeli v družinskem krogu, jedli kislo mleko in peli?

  In potem na 24 ur objavijo članek, da se okoljevarstveniki zaradi podnebnih sprememb bojijo, da bojo naši vodni viri šli po zlu. Pa poglejte skozi okno, bedaki!

 18. Smarxy, - 30.5.06 | 12:41

  Hja, brez tehnologije je kriza … v to me je tud prepricu fant, ko sem ga vprasala kaj bova rabla na Solti iBooka, Playstation2, Black Barrya in sevede TV v apartmaju – pa mi je suvreno pribil “A si nora, kaj ce bo tako vreme kot je te dneve tam, se nama bo se zmesal, ce ne bova mela vsega s sabo!!!”

  Sej res… kva bi pa clovk poceu v takem vremenu drucga …

  No … seksat res ne mors 24ur na dan ;)))

 19. silvestre, - 30.5.06 | 14:59

  @had to je pravkar sprejet program v parlamentu – kako povečati rodnost v sloveniji :)

 20. BigWhale, - 30.5.06 | 15:02

  Se kar strinjam s Papriko, APC SmartUPS ni slaba izbira, pazit moras samo na to kaj vse gor obesis. Pa da bog ne daj, da priklopis CRT monitor na kak on-line UPS in se ga potem spravis ugasat cez noc. ;)

  Imajo precej dobro Linux podporo, nanj lahko priklopis vec masin in ‘master’ masina ugasa vse ostale, ki so na UPS povezane.

 21. Zarja, - 30.5.06 | 15:28

  Ko to berem, se spominjam dogodka izpred (precej) let, ko so bili moji otroci še otroci. Zmanjkalo je elektrike. Zbrali smo se v kuhinji. Skozi okna je vstopal mrak, še ne povsem tema. Prižgali smo svečo jo postavili na mizo, in obsedeli. Ne spomnim se, če smo sploh kaj govorili. Bilo je čarobno. Potem se je prižgala luč. Naša najmlajša je zajokala – imela je kakšnih pet let. Pričeli smo jo tolažiti, ugasnili smo luč in spet posedli za mizo – toda trenutka ni bilo več. Minil je.

 22. had, - 30.5.06 | 18:27

  @silvestre: kul, sem takoj za.. se bo vsaj seksalo, namesto na netu viselo :evil: p.s.: vsi prisotni so izvzeti

 23. LionRock, - 30.5.06 | 19:10

  Jest sem mel take probleme cca. leto in pol nazaj. To se mi je dogajal skor VSAK dan. Ampak ne na pet minut. Tko na dve al pa tri ure, odvisno. Zelo je blo že čudno če mi je kdaj delalo vse skup kake tri dni zapored. Po kakem mesecu se mi je spipalo in sem pisal mail na elektro in jim povedal da sem skoraj vsak drugi dan zgubil nekaj podatkov ker se vse ni shranilo kar sem delal za stranke. Mal bol orenk sem jim jih še napel zraven in dobil sem zelo prijazen odgovor da bodo pač pogledali kaj je narobe.

  Ni bilo kak teden mogoče dva ko je zadeva res začela delati kot je treba. Po tem jih tudi nisme spraševal kaj so naredili ker me tudi ni zanimalo :)

  lp

 24. Ka, - 30.5.06 | 20:43

  Zanimivo, ko ze izmenjujemo brezelektricne izkusnje… Se je pred kratkim zgodilo, da sva s fantom gledala film na prenosniku (ker je najudobneje ga namestit k postelji in ima widescreen) in kar naenkrat povsod po hisi tema in tisti uuuummmm, ko vsi aparati potihnejo, film je pa se kr naprej delal. Kar nekak romanticno :) Kot ko smo bli mali, pa smo sanjali, da bi lahko gledali TV ob svecah, kadar ni blo elektrike… (No, sel je zvok, ampak je bil tisti s prenosnikovega zvocnika dovolj dober – matr smo razvajeni ;))

 25. andy, - 30.5.06 | 23:00

  huh… ja no.. ceprav zadnje case res to z elektriko kr lepo nagaja – mogoce pa se nam bliza kaksen razpad sistema 2 – ce je juga propadla, lahk se slovenija – nekak smo se je itak ze navelical – pa eu tud :) ddddd

 26. Smarxy, - 30.5.06 | 23:04

  Razvajeni, razvajeni … v takmu bednmu vremen ne znam vec prezivet brez neta in mojga iMekca! Na en tak dan ze sam uro brez elektrike se mi zdi cist skeri sploh pomislt…

 27. zlodej kotlinski, - 30.5.06 | 23:24

  @Shkarpyan Burja ni tip vetra, ki bi bil primeren za pridobivanje električne energije. Da ne bom smetil tule, za domačo nalogo razmisli, zakaj.

 28. Shkarpyan, - 30.5.06 | 23:41

  Se popolnoma strinjam in v bistvu vzamem nazaj, sem mislu pač burja kot veter nasploh. My bad. Kar se tiče pa lokacije in uporabnosti vetrnic, pa domnevam (oz. upam), da je bila narejena dejansko konkretna študija, ne pa le domača naloga…

 29. Hirkani, - 31.5.06 | 11:08

  Hm, mi pa gremo na počitnice brez štroma, pod šotor, s štirimi majhnimi otroci, za tri tedne. Kakšni čudaki!

  Ampak notebook pa vseeno nesem s seboj. Baterije filam pri gazdi kampa, gprs/umts pa res rules!

  Zadnje čase berem velik o energetskih, varčnih, bio, pasivno solarnih itd hišah. Neka cev okoli hiše, zakopana globoko v zemljo, dolga 50m in problem z ogrevanjem in zračenjem je rešen.

 30. Andrej, - 31.5.06 | 13:58

  Na žalost sem bil v isti situaciji, na isti lokaciji – kjer živim…

  Na žalost smo dandanes preveč odvisni od tehnologije… Po dolgotrajnem razmisleku sem videl da sem nemočen, da če ni štroma se ne da danes skoraj nič pametnega narediti (začel sem celo razmišljati o agregatu – ki pa na žalost kar se tiče interneta tut nč ne pomaga)

  Bomo vidl…

  Lp

  Andrej

 31. Mare, - 31.5.06 | 14:38

  Zgleda, da imamo vsi iste probleme – pri nas nam je v zadnjih 3 tednih zmanjkalo dopoldan štroma skoraj vsak dan, ampak sej za ostale mašine ni take panike, pač naštimaš čas in to je to. Za računalnik pa je panika, tolikokrat se nepravilno ugasne…posledice so: v petek mi je šel disk v p.m. In z njem vsi podatki od 3 mesecev nazaj, ko sem butelj nazadnje naredil back up.

  Zato me zanima: ali obstaja kakšen sistem, ki bi zmogel nadomestiti izpad elektrike le toliko, da se računalnik ugasne (hkrati bi moral biti seveda sposoben sam ugasniti računalnik!) Domači uporabniki po večini ne rabimo nekih generatorjev, vsaj jaz ne… A je torej kakšna taka poceni naprava?

  Hvala za kakršenkoli hint.

 32. Lojze Pokora, - 31.5.06 | 17:49

  @mare – ja, sej o tem je bilo govora – taki napravo se reče UPS. Da se dobit tudi kakega poceni, tam okrog 15 čukov. Za več pa preveri kak forum a la slo-tech.com

 33. krempl, - 1.6.06 | 10:40

  Sej ne da se sploh tice vetrnic tale post, ampak ne nabijejte prazne slame.Same po sebi so taksen poseg v naravo, ze samo po smislu dostave, da ne govorim ksne lokacije so zbrali.Potem pa se financno stanje, ker se sploh ne izplacajo same sebe, brez odgromnega financiranja v tem primeru evrope.In ce je se kdo za, postavi si terminal pred bajto, pa jih glej.V mojem primeru pa sploh menjam 5 ljudi za eno zivalco.

 34. we_are_the_borg, - 1.6.06 | 13:41

  Najhuje je ko v sekundi izklopijo in vklopijo.

 35. Nikio, - 1.6.06 | 14:41

  Jonas, odvisen si :D Vsi smo. Ampak jaz imam nekaj knjig na zalogi, ki čakajo… imam kitaro, sax, bas… imam domišljijo, kako jih uporabiti… najbrž ti tudi ;)

 36. dexter, - 5.6.06 | 11:32

  Jonas,

  najprej si poglej http://www.apcc.com/products/runtimeforextendedruntime.cfm?upsfamily=165 in ugotovi kak “load” mas z masinami, potem pa izberi nekaj iz tabele (odvisno od tega kako dolgo zelis biti neodvisen). Pravis, da gre za dve masini (serverja ? potem min 1500VA, priporocam 2200), kar pomeni enih 200kSIT. Pa se nekaj, zadevce se dajo zelo lepo upravljat (poglej si na http://www.apcupsd.org ) Originalen soft meni ni najbolj vsec. Ce zelis vec info > mail.

  Andrej

 37. ana, - 12.6.06 | 18:33

  V “totem” mojem Mariboru prav nič ne crkne. Hm, je naš “vrli” župan poskrbel da vse vseposod štima in da elektrika&Co. ne dela težav meščanom :))) Zasačila sem se, da postanem malce živčna, če dnevno ne prečekiram kaj dogaja na netu in mojem Blogu….hm…”bog” ne daj, da se zgodi to, kar se je tebi Jonas, ima da dela ta računalnik ko nov, elektrika pa – samo pazi se, da ne zatajiš! Ugotavljam, btw, da sem postala malce zasvojena s pisanjem v blog. Le kaj to pomeni?! Hm….

 38. Igor, - 25.6.06 | 23:53

  Agregat fantje, agregat. Ko elektro zacne takle fukat vklopis lepo agregat pa se lahko jebejo ti pa uzivas naprej v raznih drkarijah na qompu:P

 39. halil, - 3.7.06 | 04:24

  kakšn agregat neki

  svojo vetrnico si ubodeš in je

Na voljo je Markdown za oblikovanje besedila.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !